Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Αμπαλάρουν το νέο «πακέτο»

Μελέτη του ΚΕΠΕ για τη διάλυση κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, πολυτεκνικά, προνοιακά κ.ά). Στα σκαριά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαό

Η παραπέρα διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, η απογείωση της βαριάς φορολογίας, τα μέτρα και οι «δεσμεύσεις» που η προηγούμενη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου άφησε μισοτελειωμένα, μπαίνουν στις άμεσες προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, αποτελεί όρο του δεύτερου μνημονίου, είναι δρόμος που οδηγεί στην παραπέρα εξαθλίωση του λαού, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση στις κοινωνικές δαπάνες, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και νέες φορολογικές επιδρομές. Στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης είναι και η έκθεση που έχει ετοιμάσει το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) και που αφορά στην παραπέρα καρατόμηση κοινωνικών δαπανών, ύψους πάνω από 11,5 δισ. ευρώ. Τα 3,2 δισ. ευρώ θα κοπούν από τις «κοινωνικές μεταβιβάσεις» (κοινωνικά επιδόματα), τα 2,1 δισ. ευρώ από «αλλαγές στη δημόσια διοίκηση» (λουκέτα κ.ά.), ενώ σε ακόμη 6,3 δισ. ευρώ, προδιαγράφουν τις «εξοικονομήσεις» από άλλες, αταξινόμητες για την ώρα, κρατικές δαπάνες και οι οποίες στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι αφορούν «δαπάνες» από τις υπάρχουσες φοροελαφρύνσεις μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων αγροτών.

Η Ομάδα δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, έχουν πλήρη γνώση και πρόσβαση στη μελέτη που η προηγούμενη συγκυβέρνηση είχε παραγγείλει στο ΚΕΠΕ, ενώ ταυτόχρονα καθένας από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς συμβάλλει στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική και με τις δικές του «προτάσεις». Η μελέτη του ΚΕΠΕ βάζει στο στόχαστρο και όλες τις δαπάνες που «ξέφυγαν την τελευταία δεκαετία»...

Για το λαό δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Οι αντιλαϊκές επεξεργασίες περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:

  • Διάλυση και κατάργηση κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων - ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, προνοιακά, φοιτητικά κ.ά. - ο αποκλεισμός από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τέτοιων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές νόρμες της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης.
  • Μαζικά λουκέτα και απολύσεις σε φορείς και επιχειρήσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την «απομάκρυνση» τουλάχιστον 150.000 εργαζομένων στα επόμενα χρόνια.
  • Παραπέρα περικοπές των κυρίων συντάξεων, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, και για τα ποσά κάτω από 1.300 ευρώ, σε συνέχεια της καρατόμησης 12% για τα ποσά πάνω από τα 1.300 ευρώ.
  • Παραπέρα συρρίκνωση, μέχρι και κατάργηση, των επιδομάτων που έχουν ξεμείνει από το 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο. Παραπέρα περικοπές βασικού μισθού στο δημόσιο τομέα, με νέες «χειρουργικές» παρεμβάσεις μέσα από το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο, πρόσθετες παρεμβάσεις στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο σε συνέχεια των περικοπών 10% που ήδη εφαρμόζουν.
Φορο-εξαχρείωση

Πέρα από τη διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη συμφωνήσει και καταλήξει σε κοινό πόρισμα για την «αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος», το οποίο αποτελεί και τη βάση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Βασικοί άξονες είναι τα νέα βαριά χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, την κατανάλωση και την κατοικία. Η διάλυση και κατάργηση όλων των ελαφρύνσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους και που αφορούν στις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.), η «αντικατάστασή» τους με επιδοματική μορφή και μόνο για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή για τη διαχείριση των ακραίων φαινόμενων απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης που γεννά η εγκληματική πολιτική σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Με την «προτεινόμενη» νέα φορολογική κλίμακα απογειώνουν τους φόρους στα εισοδήματα από 11.000 μέχρι 20.000 ευρώ το χρόνο. Στις στοχεύσεις τους είναι και η παραπέρα μείωση του φορολογικού συντελεστή τόσο στα διανεμόμενα όσο και στα αδιανέμητα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων κατά 5 επιπλέον μονάδες (15% από 20%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ