Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ διπλωματικών επαφών και παρασκηνιακών «παζαριών»

Οι συγκρούσεις συριακού στρατού και ενόπλων κλιμακώνονται καθώς και τα περιστατικά σφαγής αμάχων

Ανδρες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στηρίζουν ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εκπαιδεύονται στα περίχωρα της πόλης Ιντλίπ στα βορειοδυτικά της χώρας
Ανδρες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στηρίζουν ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εκπαιδεύονται στα περίχωρα της πόλης Ιντλίπ στα βορειοδυτικά της χώρας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στο χείλος «ενός εμφυλίου ευρύτατης κλίμακας, που θα εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο», βρίσκεται η Συρία, σύμφωνα με τα όσα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Ανάν διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα και άμεσα στην κατεύθυνση της στήριξης του σχεδίου αποκλιμάκωσης που έχει εκπονήσει αλλά δεν υλοποιείται στη Συρία, παρά το γεγονός ότι τυπικά έχει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα τεθεί σε εφαρμογή, και πρότεινε τη σύσταση μιας «επιτροπής επαφής», στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που ασκούν επιρροή στο εσωτερικό της Συρίας, τόσο προς την ηγεσία Ασαντ όσο και προς την αντιπολίτευση.

Ο Ανάν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι θα πρέπει σε μια τέτοια «ομάδα» και στις συνόδους της να παραβρίσκεται και το Ιράν, μια προοπτική που είχε καταθέσει πρώτη η Ρωσία, αλλά σχεδόν απέρριψαν οι ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, με ενδιαφέρον αναμενόταν η συνάντηση του Ανάν, χτες το απόγευμα, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει, ήδη, τοποθετηθεί αρνητικά ως προς τη συμμετοχή του Ιράν σε μια τέτοια ομάδα. Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος της αμερικανικής διπλωματίας για τη Συρία, Φρεντ Χοφ, προγραμμάτιζε συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Κίνα έχουν ζητήσει άμεσο τερματισμό της βίας εκατέρωθεν, στήριξη του σχεδίου Ανάν, το οποίο, κατά τη Μόσχα, υποσκάπτεται από ξένες δυνάμεις που επηρεάζουν ένοπλες ομάδες εντός Συρίας.

Την «εντονότατη δυσφορία του» για την κλιμάκωση του αιματοκυλίσματος στη Συρία εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ανάν και με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, εκτίμησε, επίσης, ότι η αραβική χώρα βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που θα έχει, όπως είπε, ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Νωρίτερα, ο Μπαν Κι μουν είχε προχωρήσει σε σκληρές δηλώσεις ανοίγοντας, ουσιαστικά, ως ένα βαθμό το δρόμο για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πιέσεων προς τη Δαμασκό, λέγοντας ότι «το καθεστώς Ασαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή του».

Την ίδια ώρα, εντός Συρίας, οι παρατηρητές του ΟΗΕ εισήλθαν χτες στην ευρύτερη περιοχή του χωριού αλ Κουμπάιρ, όπου φαίνεται ότι έλαβε χώρα μία ακόμη σφαγή αμάχων, και κυρίως γυναικόπαιδων, για την ευθύνη της οποίας, αλλά και το εύρος της, αλληλοκατηγορούνται η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Την Πέμπτη, όταν οι πρώτοι παρατηρητές προσπάθησαν να πλησιάσουν την πόλη δέχτηκαν πυρά από αγνώστους. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, συγκρούσεις σημειώνονται και σε άλλα σημεία της χώρας με τις σφοδρότερες στη συνοικία Χαλντίγε της Χομς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ