Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Απέτυχαν οι ειρηνευτιικές συνομιλίες

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Αξιωματούχοι από το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν που συμμετείχαν το τελευταίο 10ήμερο σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας ανακοίνωσαν πως σταματούν τις διαπραγματεύσεις λόγω αγεφύρωτων διαφορών κυρίως πάνω στον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων.

Η σουδανική αντιπροσωπεία κατηγόρησε το Νότιο Σουδάν ότι προβάλλει πέντε νέες εδαφικές διεκδικήσεις με επίκεντρο την πετρελαιοφόρα περιοχή Χέγκλιγκ, της οποίας η παραγωγή πετρελαίου είναι ζωτικής σημασίας για την βορειοσουδανική οικονομία. Ο Σουδανός υπουργός Αμυνας, Αμπντέλ Ραχίμ Μοχάμεντ Χουσεΐν, χαρακτήρισε τις νέες εδαφικές διεκδικήσεις ως «εχθρική ενέργεια», που βασίζονται σε παλιό αποικιακό χάρτη του 1956.

Οι Νοτιοσουδανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο των συνομιλιών και το μη καθορισμό νέας ημερομηνίας επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Τους τελευταίους μήνες οι εχθροπραξίες στα κοινά σύνορα αμφοτέρων χωρών έχουν εντείνει τις ανησυχίες για επανάληψη του πολυετούς εμφύλιου πολέμου που τερματίστηκε με την ειρηνευτική συμφωνία του 2005 και την ανεξαρτητοποίηση του νότου τον περασμένο Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ