Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι

Η βαθιά καπιταλιστική κρίση και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που τη συνοδεύει, πυροδοτούν επικίνδυνες εντάσεις στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ισχυρότατα μονοπώλια, ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πλέκονται σ' ένα κουβάρι αντιθέσεων και διαπάλης, στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιείται το σύνολο των πολιτικών και στρατιωτικών μηχανισμών, όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, αστυνομικά και στρατιωτικά σώματα της ΕΕ, οι στρατιωτικές βάσεις, οι μεγάλοι ναυτικοί στόλοι. Με διάφορα προσχήματα, τα οποία οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν ενσωματώσει σαν «απειλές» στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, προετοιμάζουν τους νέους πολέμους στην περιοχή. Χωρίς ισχυρό ΚΚΕ και γερό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ενισχύεται το ενδεχόμενο να συρθεί ο λαός στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, μεγαλώνει ο κίνδυνος για την ειρήνη, την ασφάλεια, τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας σ' αυτές τις εξελίξεις και τι συμφέρει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα; Στην ερώτηση αυτή, τα αστικά κόμματα απαντούν υπερασπιζόμενα το ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές δομές της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ευρωπαϊκές δομές ασφάλειας», για «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», που δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Είναι νωπές ακόμα οι διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των «G20» ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της αριστεράς δε θα διαταράξει τις σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί: Τι κέρδισε ο ίδιος από την πολιτική και στρατιωτική ενσωμάτωση της χώρας στις ιμπεριαλιστικές δομές; Τίποτα απολύτως!

Αυτό επιβεβαιώνουν η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, οι δεσμεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων (στο περιθώριο Συνόδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) έναντι της Τουρκίας, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε νησιά και βραχονησίδες, με τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και πολλά άλλα. Το ΚΚΕ διαφοροποιείται από όλα τα άλλα κόμματα, γιατί αγωνίζεται για μια εργατική - λαϊκή εξουσία στην Ελλάδα, ασύμβατη με τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως η EE και το NATO. Μια τέτοια εξουσία θα ασκήσει ευεργετική επίδραση στα ζητήματα της ειρήνης και της ασφάλειας των λαών της περιοχής, γιατί θα εξαφανίσει τη «μήτρα» που γεννάει τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους και η οποία δεν είναι άλλη από τα καπιταλιστικά κέρδη.

Μια τέτοια εξουσία, στηριζόμενη στην πάλη των λαών, θα αποδυναμώσει τους ιμπεριαλιστές διεθνώς, θα αναπτύξει επωφελείς διεθνείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με κάθε χώρα, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, ιδιαίτερα με χώρες που το επίπεδο ανάπτυξής τους, η φύση των προβλημάτων και των άμεσων ενδιαφερόντων τους μπορούν να εξασφαλίσουν μια τέτοια ωφέλιμη συνεργασία. Θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο ρήγμα που θα υπάρξει στο ιμπεριαλιστικό «μέτωπο» εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για τη διαφύλαξη και ενίσχυση των λαϊκών συμφερόντων. Θα αποτελέσει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, στήριγμα για το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό, επαναστατικό, κομμουνιστικό κίνημα. Μόνο με μια τέτοια λαϊκή εξουσία ο λαός μπορεί να είναι κυρίαρχος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ