Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
Ζητούν περισσότερο «χώρο»

Επικαλούμενοι τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής τους και το μέγεθος της απασχόλησης στον κλάδο, οι επιχειρηματίες της ηλιακής ενέργειας ζητούν νέες εγγυημένες ενισχύσεις και επέκταση των προβλεπόμενων ορίων ανάπτυξης. Πιέζουν ουσιαστικά για μεγαλύτερες «δόσεις» της πολιτικής που έχει παραδώσει τον ενεργειακό τομέα της χώρας στο έλεος των ιδιωτών και έχει προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά - καταναλωτές.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών) σημειώνεται ότι ο κλάδος εμφάνισε σημαντική αύξηση το 2011 και ότι θετικά είναι τα μηνύματα και για το 2012. «Η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών ήταν σε μέγεθος 6η στην Ευρώπη και 10η παγκοσμίως τη χρονιά που πέρασε», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ υποστηρίζεται ότι ο κλάδος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον τομέα της «πράσινης ενέργειας». Το ζήτημα είναι ότι ένα τμήμα του ενεργειακού κεφαλαίου επιμένει - όπως και άλλοι κεφαλαιοκράτες σε άλλους κλάδους - ότι η παροχή εργασίας, και μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα, είναι αρκετό «αντάλλαγμα» προς την κοινωνία ώστε να ικανοποιηθούν μια σειρά από απαιτήσεις του!

Ο ΣΕΦ θέλει: Ο εθνικός στόχος για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας να αυξηθεί από 40% σε 60%, αλλά και να τεθεί ως εθνικός στόχος η εγκατάσταση 10 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών ως το 2020. Θεωρεί ότι τα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν θα είναι πολλαπλάσια της ενίσχυσης που θα παρασχεθεί στους επιχειρηματίες, ενώ θα αυξηθεί και η απασχόληση και θα μειωθεί το κόστος της ενέργειας λόγω μείωσης των δαπανών εξαγοράς ρύπων. Δηλώνει, όμως, ότι για όλα αυτά χρειάζεται: «Η ύπαρξη ενός μακρόπνοου, σταθερού και ξεκάθαρου καθεστώτος ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών και των υπολοίπων ΑΠΕ, ώστε να εμπεδωθεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές και να αμβλυνθεί το "ρίσκο της χώρας", το οποίο αποθαρρύνει σήμερα πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ρευστότητας στην αγορά ώστε να επιτραπεί η χρηματοδότηση και να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες αλλά και οι νέες θέσεις απασχόλησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ