Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε λειτουργία η 2η μονάδα Μυτιληναίου

Και καταγγελίες του ΣΕΦ για τη στάση της ΔΕΗ στα οικιακά φωτοβολταϊκά στα νησιά

Τη δεύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έθεσε σε εμπορική λειτουργία ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ από την περασμένη Παρασκευή, την ίδια ώρα που η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας μεταβάλλει ραγδαία το τοπίο της ελεύθερης αγοράς στον τομέα της ενέργειας, εμβαθύνοντας τα μέτρα «απελευθέρωσης» προς όφελος του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.

Η νέα μονάδα, στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, έχει ισχύ 444 MW και καύσιμο το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, η λειτουργία της σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ομώνυμου ενεργειακού κέντρου, ενώ τονίζεται η βελτίωση της απόδοσής της. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι «η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στην ενέργεια ύψους 1 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί με τη θέση σε δοκιμαστική λειτουργία και της τρίτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους Αγ. Θεοδώρους, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο Δ' τρίμηνο του 2011».

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι η ΔΕΗ θέτει «αναίτια εμπόδια στην εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νησιά», καθώς οι τοπικές υπηρεσίες της δεν συνδέουν τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα «κάνοντας αυθαίρετη ερμηνεία των σχετικών αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ». Προσθέτει ότι «η τυχόν επίκληση του κορεσμού δεν ευσταθεί», αναφέρει ότι έχουν προκληθεί προβλήματα σε μικρές εταιρείες εγκαταστατών στα νησιά και καλεί το αρμόδιο υπουργείο και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να υποχρεώσουν τη ΔΕΗ να δέχεται στα δίκτυα των νησιών τα οικιακά φωτοβολταϊκά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ