Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Απότομη κατρακύλα το Μάη

Βροχή τα χαρατσόχαρτα με φόρους εισοδήματος, τέλη «αλληλεγγύης», «επιτηδεύματος», ΕΤΑΚ

Ρυθμούς συρρίκνωσης της τάξης του 30% καταγράφουν για το μήνα Μάη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τις εκτιμήσεις από το υπουργείο Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα του κράτους, εξέλιξη που καταδεικνύει τα συσσωρευόμενα βαθιά αδιέξοδα της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όφελος και για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει αποτελεί το πρόσχημα για τα επόμενα πακέτα με τα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, εγκυμονώντας ταυτόχρονα και το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης πτώχευσης του λαού. Οι κυβερνητικοί παράγοντες ήδη στρώνουν το χαλί για τις επόμενες μέρες κόλασης, προβάλλοντας «πραγματικότητες», που οι ίδιοι διαμορφώνουν, όπως, για παράδειγμα, ότι τα υπάρχοντα σήμερα «ταμειακά διαθέσιμα» θα έχουν εξαντληθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιούλη.

Η λογιστική απεικόνιση των φορολογικών εσόδων με την εμφανιζόμενη απότομη πτώση 30% για το Μάη είναι πολύ κατώτερη από την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί από το Γενάρη φέτος έχουν βάλει σε πλήρη εφαρμογή το κουτσουρεμένο αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων, αρπάζοντας τους πρόσθετους φόρους, μήνα με το μήνα, απευθείας από τις μισθοδοσίες των λογιστηρίων και των ασφαλιστικών ταμείων. Το ίδιο ισχύει, από το Γενάρη φέτος, και για το χαράτσι της λεγόμενης αλληλεγγύης, που επίσης αρπάζουν μήνα με το μήνα. Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, από το σύνολο των φόρων που συγκέντρωσαν στο 4μηνο φέτος (Γενάρη - Απρίλη) και που διαμορφώνονται στα 14,4 δισ. ευρώ μόνο 90 εκατ. ευρώ, μόλις το 0,63%, προέρχονται από τη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που να σημειωθεί ότι επίσης έχει πληγεί από την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, τα «λουκέτα» στις ΔΟΥ κ.ά. Το κύριο βέβαια είναι η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών έχει ακόμη μπόλικο δρόμο να διανύσει.

Την ερχόμενη βδομάδα ξεκινούν οι μαζικές αποστολές των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της Εφορίας που αφορούν στο χαράτσι του ΕΤΑΚ για το έτος 2009 καθώς και της πρώτης παρτίδας των εκκαθαριστικών για τα προσωπικά εισοδήματα του 2011.

Συγκεκριμένα:

  • Αποστέλλεται η πρώτη «παρτίδα» εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος (2011) με τουλάχιστον 250.000 σημειώματα. Καθένα από τα εκκαθαριστικά σημειώματα δε θα περιλαμβάνει μόνο το φόρο εισοδήματος για το 2011 αλλά και 2 ακόμη χαράτσια. Συγκεκριμένα, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που αφορά στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Επίσης, το διογκωμένο από φέτος τέλος επιτηδεύματος, που διαμορφώνεται στα 500 ευρώ για επαγγελματίες με έδρα σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.00 κατοίκους και σε 400 ευρώ για τις μικρότερες πόλεις.
  • Αποστέλλονται 270.000 εκκαθαριστικά για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, που είχαν ξεμείνει στα συρτάρια της Εφορίας, με το συνολικό ποσό φόρου να φτάνει στα 85 εκατ. ευρώ. Παραλήπτες είναι όσοι την 1η Γενάρη του 2009 είχαν ακίνητη περιουσία πάνω από 100.000 ευρώ (άγαμοι) ή 200.000 (οι έγγαμοι). Τα ποσά πάνω από το αφορολόγητο φορολογούνται με συντελεστή 0,1% και καταβάλλονται εφάπαξ μέχρι και την τελευταία εργάσιμη μέρα του Ιούνη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χαράτσωμα» έως το τελευταίο κεραμίδι και κάθε σπιθαμή γης(22/10/2015)
Ακόμη 6,6 δισ. ευρώ σε φόρους και χαράτσια(19/10/2012)
Ασήκωτα χαράτσια(26/7/2012)
Εκβιάζουν με κατασχέσεις μισθών - συντάξεων(7/6/2012)
Καθ' οδόν η 7η παρτίδα(5/7/2006)
Καθ' οδόν η 5η παρτίδα εκκαθαριστικών(5/6/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org