Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Απάνθρωπο ξεσκόνισμα με βάση τα εισοδήματα

Στην εξευτελιστική για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και προσβλητική για όλη την κοινωνία απόφαση για τη χορήγηση των επιδομάτων πρόνοιας με βάση τα εισοδήματα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο όνομα της αναμόρφωσης της κοινωνικής πολιτικής, στην οποία συμμετέχει και η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ).

Η συμφωνία για την αναμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής έγινε στη συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Υγείας Δ. Θάνου και της ΕΣΑΕΑ (8.2.2001). Να σημειωθεί ότι αυτό το απάνθρωπο ξεσκόνισμα γίνεται για 118.000 δικαιούχους των βασικών επιδομάτων πρόνοιας.

Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε ότι και οι αυξήσεις για τα επιδόματα των ΑμΕΑ θα είναι 5% και διαμορφώνονται στα επίπεδα που δείχνει ο Πίνακας που δημοσιεύουμε. Ομως και αυτές οι εξευτελιστικές αυξήσεις καταβάλλονται ετεροχρονισμένα και με μεγάλες καθυστερήσεις.

Αλλά δε φτάνει αυτό: Υπάρχουν κατηγορίες δικαιούχων που δεν πληρώθηκαν τα επιδόματα απ' το Νοέμβρη του 2000 και μετά. Καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων παρατηρείται στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στο Αγρίνιο και πιθανώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς η κυβέρνηση από το 1999 έπαψε να επιχορηγεί τις νομαρχίες με ειδικά κονδύλια για τα επιδόματα. Ετσι, τα επιδόματα πρόνοιας δεν αντιμετωπίζονται πλέον σαν ανελαστικές δαπάνες, αλλά εντάσσονται στα λειτουργικά έξοδα των νομαρχιών, με αποτέλεσμα κάθε ταμειακή δυσκολία των νομαρχιών να επιβαρύνει την καταβολή τους.

«Αν δεν αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης, το πρόβλημα δε θα λυθεί. Θα συνεχίζεται και θα μετακυλίεται για το μέλλον. Τα ίδια προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε και σε δυο ή τέσσερις μήνες, ξανά και ξανά», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Σταμάτης Βερυκοκίδης, αντινομάρχης Πειραιά.


Ρεπορτάζ
Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ