Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Καταλήψεις γης από τους αγρότες

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Χιλιάδες αγρότες με τις οικογένειες τους άρχισαν σταδιακά από την Τρίτη, παγκόσμια μέρα του αγώνα των ακτημόνων αγροτών, τις καταλήψεις 120.000 στρεμμάτων αρόσιμης δημόσιας γης, «που έχει αρπαχτεί βίαια και παράνομα από μεγαλοτσιφλικάδες, στην οποία έχουν δικαίωμα να καλλιεργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ονδούρας και έχουν καταθέσει τις νόμιμες αιτήσεις χρόνια πριν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αγροτικής οργάνωσης Via Campesina και στέλεχος του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης - FNRP, Ραφαέλ Αλεγκρία.

Μέχρι χτες καταλήψεις που οργανώθηκαν μέσω της Via Campesina και του FNRP είχαν γίνει ή κάποιες βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη στις επαρχίες Γιόρο, Κορτές, Σάντα Μπάρμπαρα, Ιντιμπουκά, Κομαγιάγουα, Φρανσίσκο Μορασάν, Ολάντσο, Ελ Παραΐσο και Τσολουτέκα με σημαντικότερη ίσως αυτή στην επαρχία Κορτές όπου 1.500 αγρότες κατέλαβαν τις εκτάσεις που υποτίθεται ανήκουν στην εταιρεία Compana Azucarera Hondurena, S.A. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αστυνομία αλλά και ιδιωτικοί στρατοί των τσιφλικάδων ανέλαβαν το έργο της εκδίωξης των αγροτών, όπως στην περίπτωση της Λα Λίμα, μόλις 10 χλμ. από το Σαν Μανουέλ Κορτές που είχε αναδειχθεί σε κέντρο της πάλης, όπου πάνω από 30 οπλισμένοι με αυτόματα πολυβόλα ιδιωτικοί φρουροί εκδίωξαν, απειλώντας, περίπου 80 αγρότες και τις οικογένειές τους, οι οποίοι όμως μέχρι χτες παρέμεναν στη γη με στόχο να την ανακαταλάβουν.

Το πρόβλημα της αναδιανομής γης είναι κεντρικό ζήτημα του αγώνα στην Ονδούρα εδώ και χρόνια, που βρήκε μια πολύ πρόσκαιρη δικαίωση με τη νομοθεσία που είχε εισάγει ο ανατραπέντας με πραξικόπημα Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια. Αυτό που υλοποιείται σήμερα από το καθεστώς Λόμπο, διάδοχο του πραξικοπήματος είναι η αργή αλλά πολύ βίαιη εξόντωση του αγροτικού κινήματος. Πλέον χαρακτηριστική και φονική περίπτωση η περιοχή Μπάχο Αγουάν, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν δολοφονηθεί δεκάδες κατά κύριο λόγο από τους παραστρατιωτικούς του μεγαλογαιοκτήμονα Μιγκέλ Φακουσέ. Τελευταία θύματα τρεις εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στην αγροβιομηχανία του Φακουσέ Quimicas Dinant, οι οποίοι δολοφονήθηκαν την Κυριακή μία μόλις μέρα μετά τη δολοφονία ενός ακόμη αγρότη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ