Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι Πόντιοι από την πρώην ΕΣΣΔ ψηφίζουν μαζικά ΚΚΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν εξηγείται διαφορετικά η μανία που έχει καταλάβει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Αθηναϊκός κούριερ», που εκδίδεται στη χώρα μας στα ρωσικά κι απευθύνεται κατά βάση στους ρωσόφωνους, κυρίως στο ποντιακό στοιχείο, που ήρθε από την πρώην ΕΣΣΔ. Με επανειλημμένα και στοχευμένα δημοσιεύματα επιτίθεται κάθε βδομάδα στο ΚΚΕ, ανακυκλώνοντας όλο τον αντικομμουνιστικό οχετό, από την «καταστροφή της εθνικής οικονομίας», λόγω δήθεν των απεργιών και των άλλων εργατικών κινητοποιήσεων των κομμουνιστών («των κόκκινων πολεμιστών», όπως γράφει), έως και τον... Στάλιν.

Βεβαίως, η ίδια εφημερίδα δίνει στους αναγνώστες της κι όλες τις λύσεις, στο πλαίσιο πάντα του καπιταλισμού. Ετσι, πριν μερικά τεύχη είχε, π.χ., κεντρικό θέμα τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σ' αυτήν την εφημερίδα ο Φ. Κουβέλης, της ΔΗΜΑΡ.

Ενα είναι το σίγουρο: Πως οι λαϊκοί άνθρωποι, που έζησαν στην ΕΣΣΔ (και οι Πόντιοι), που σήμερα στη χώρα μας ή είναι άνεργοι, ή δουλεύουν στα γιαπιά, ή χύνουν ποτάμια ιδρώτα στις λαϊκές αγορές για να βγάλουν ένα ξεροκόμματο, μπορούν να συγκρίνουν! Μπορούν να συγκρίνουν το σύστημα εκείνο, όπου όλοι είχαν αξιοπρεπή εργασία, όπου πήγαιναν στο γιατρό χωρίς να έχουν νωρίτερα ανάγκη να δούνε αν έχουν λεφτά στην τσέπη, το σύστημα που μόρφωνε τους ίδιους και τα παιδιά τους δωρεάν, που τους εξασφάλιζε φθηνές έως δωρεάν παροχές κατοικίας, αλλά και τη σιγουριά της αυριανής μέρας. Μπορούν να συγκρίνουν το σοσιαλισμό, που παρά τα όποια επιμέρους προβλήματα είχε, ήταν σαφώς καλύτερος από το σύστημα που βιώνουν σήμερα: Της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της φτώχειας, της ανεργίας, της αβεβαιότητας για το αύριο.

Ακόμη, επειδή στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι λαϊκοί άνθρωποι, μπορούν να συγκρίνουν και το ποιοι είναι και το πώς ζούνε οι κομμουνιστές, που 'ναι «σάρκα από τη σάρκα» του λαού και πώς ζούνε όλοι αυτοί που πολεμάνε τους κομμουνιστές!

Θα ψηφίσουν αυτούς που 'ναι δίπλα τους, κι όχι το ίδιο με αυτό που θα ψηφίσουν οι βιομήχανοι κι οι εφοπλιστές! Θα ψηφίσουν ΚΚΕ. Αυτό είναι που ανησυχεί τον «Αθηναϊκό κούριερ».

Με τις αυταπάτες της «καλής» αστικής διαχείρισης

Χαράς ευαγγέλια για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε να εθνικοποιήσει την πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας που μέχρι σήμερα βρισκόταν στα χέρια του ισπανικού κολοσσού Repsol.

Ετσι, με ανακοίνωσή του, χαιρέτισε την απόφαση αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα «ελπιδοφόρο μήνυμα ισχυρού πολιτικού ρεαλισμού και προοδευτικής εξέλιξης για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για την Ελλάδα». Δήλωσε την αλληλεγγύη του «στις πολιτικές πρωτοβουλίες των προοδευτικών, δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων της Αργεντινής, που αποδεικνύουν ότι τα δόγματα που είναι προσκολλημένα στις επιταγές των τραπεζιτών και του πολυεθνικού κεφαλαίου μπορούν να ηττηθούν στο πεδίο της σύγκρουσης των ιδεών και των πολιτικών». Και έκανε λόγο για «εμπειρίες και διδάγματα που θέτουν την ανάγκη τα ενεργειακά αποθέματα των χωρών να αποτελούν τη δεξαμενή για κοινωνικές πολιτικές προς όφελος των λαών είναι στον πυρήνα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με αστικές πολιτικές δυνάμεις και αποφάσεις τους που είναι ηλίου φαεινότερο ότι λαμβάνονται υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας όπου αυτές δρουν. Τέτοια ακριβώς είναι και η απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να εθνικοποιήσει την εταιρεία πετρελαίου και να διαπραγματευτεί πιθανόν η ίδια με κινέζικη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τα πετρέλαια της χώρας όπως γράφτηκε στον Τύπο. Ταυτόχρονα, επειδή καπιταλισμός υπάρχει, η Αργεντινή δέχτηκε αντίποινα. Η Ισπανία έκοψε τις εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την Αργεντινή. Να, λοιπόν, ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί που είναι σε βάρος των λαών. Τέτοια πολιτική ονειρεύεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μόνο που είναι αντιλαϊκή. Ετσι, προκειμένου να προωθήσει την αυταπάτη ότι υπάρχει καλή και φιλολαϊκή αστική διαχείριση, για να αποπροσανατολίσουν το λαό απ' την ανάγκη να στρέψει την πάλη του στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κρύβει την πραγματικότητα και τα διδάγματα που προκύπτουν αβίαστα από αποφάσεις τέτοιου τύπου που στο παρελθόν πήραν κι άλλες αστικές κυβερνήσεις και στην Ελλάδα. Αποφάσεις που δεν ωφέλησαν σε τίποτα το λαό.

Σκόπιμη αυτοαναίρεση

Εχουμε ακούσει πολλά - και θα ακούσουμε ακόμη περισσότερα τις επόμενες μέρες - για «μνημονιακούς», «αντι-μνημονιακούς» και διάφορα τέτοια ευφυολογήματα που στοχεύουν στο να κρύψουν το τι πραγματικά συμβαίνει. Ομολογουμένως όμως η... πιο πρωτότυπη από όλες αυτές τις ιστορίες είναι η τοποθέτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς που, όπως δηλώνει, είναι «κατά» του μνημονίου πλην όμως επιθυμεί την κατάργησή του μέσω της υπέρβασής του και της... διαπλάτυνσής του!

Διαβάστε πώς περιγράφει χαρακτηριστικά τον «αντιμνημονιακό» λόγο του κόμματος αυτού ο βουλευτής του Νίκος Τσούκαλης: «Δεν εντασσόμαστε στο αντιμνημονιακό μέτωπο. Το μνημόνιο το καταψηφίσαμε. Θεωρούμε ότι το να καταγγέλλεις συνεχώς το μνημόνιο είναι ατελέσφορο, ότι δεν βοηθά τη χώρα και ότι το μνημόνιο θα το καταργήσεις μέσω της υπέρβασής του, μέσω των πολιτικών που θα ασκήσεις». Και κάπου εδώ ξεκινά η... διαπλάτυνση: «Ζητάμε επιμήκυνση εξαρχής της συμφωνίας κατά πέντε έτη και κατανομή των στόχων στη δεκαπενταετία αντί της δεκαετίας. Ζητάμε αύξηση του δανείου κατά 30 δισεκατομμύρια ώστε να συνεχίσει η χρηματοδότηση του ελλείμματος από τους εταίρους. Από τα 30 δισεκατομμύρια πρέπει να διατεθούν τα 15 δισεκατομμύρια με εξόφληση σε τριάντα χρόνια, με ρυθμό πέντε, τέσσερα, τρία, δύο, ένα ως ασφαλιστική δικλείδα για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, αποκλειστικά στο μέτρο των εσόδων. Ζητάμε αυτόματη επιμήκυνση κάθε συμφωνίας στα πρώτα τρία χρόνια και μετάθεση των στόχων ανά ένα έτος»... Λάστιχο το μνημόνιο!!!

Και για να μην μας αφήσει καμία αμφιβολία για το πού διαφέρει η Δημοκρατική Αριστερά με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ο Ν. Τσούκαλης φρόντισε να είναι σαφής: «Η διαφορά της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι το στοιχείο της αξιοπιστίας, δηλαδή ότι εμείς όλα αυτά τα οποία αναφέραμε εδώ, έχουμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε»...

Να τιμωρηθεί το ψέμα τους

Προκαλώντας ασύστολα το λαό, ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε προχτές σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ήταν «εναντίον της προσφυγής στο ΔΝΤ» και ότι τάχα διαφωνούσε με το πρώτο μνημόνιο, γιατί «ήταν σε λάθος κατεύθυνση» και «ήταν ελλιπές». Το ΠΑΣΟΚ, μπροστά στις κάλπες, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι αμείλικτη και ο λαός καλείται να βάλει μπροστά την πείρα και τη μνήμη του. Να καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη, μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Να τραβήξει από πάνω του το μανδύα με τον οποίο προσπαθεί να τον σύρει πάλι σαν πρόβατο σε σφαγή.

Ο Ε. Βενιζέλος, που λέει ότι ήταν ενάντια στο πρώτο μνημόνιο, το Μάη του 2010, σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, ανέλαβε ως υπουργός και νομικός τη συνταγματική κατοχύρωση της πρώτης δανειακής συμφωνίας με την τρόικα, που δρομολόγησε τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού. «Ο κ. Βενιζέλος είδε το συνολικό κείμενο του μνημονίου, ήταν στην διαπραγμάτευση (...) και έκανε σχετικά σχόλια στο κείμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Δηλαδή, ως κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεών του, ο σημερινός του πρόεδρος είχε καθοριστική συμβολή στη σύνταξη του πρώτου μνημονίου, το οποίο ούτως ή άλλως υλοποίησε στο σκέλος που αφορούσε στα κυβερνητικά του καθήκοντα, πριν μεταπηδήσει στο υπουργείο Οικονομικών και αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεύθυνση της αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Ηταν, μάλιστα, τέτοια η πρεμούρα του να περάσει το μνημόνιο γρήγορα και χωρίς κραδασμούς για την ντόπια πλουτοκρατία και την ΕΕ, ώστε όταν το ΚΚΕ ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη σχετική ψηφοφορία, ο Ε. Βενιζέλος ανέλαβε ως συνταγματολόγος να εξηγήσει την καινοφανή θεωρία ότι άλλο το «τυπικόν πνεύμα του Συντάγματος» και άλλο «το ουσιαστικό»! Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να μιλήσει για «τυπική» και «ουσιαστική» Δημοκρατία, δείχνοντας ότι το αστικό Σύνταγμα και η δημοκρατία τους είναι κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα της κυρίαρχης αστικής τάξης. Γι' αυτό και γίνονται λάστιχο, προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντά της.

Ακολούθως, ο Ε. Βενιζέλος, ως υπουργός και βουλευτής, ενέκρινε, υπερασπίστηκε, ψήφισε και εφάρμοσε όλους τους νόμους που απορρέουν από το μνημόνιο, τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα και τα άλλα νομοσχέδια, με τα οποία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και Μπακογιάννη τσάκισαν στην κυριολεξία μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, επέβαλαν ληστρικούς φόρους. Και όταν αναβαθμίστηκε στην αστική διαχείριση, αναλαμβάνοντας υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, συνέταξε και διαμόρφωσε μαζί με τους Παπαδήμο - Σαμαρά - Παπανδρέου το δεύτερο μνημόνιο και υπέγραψε τη νέα δανειακή σύμβαση που δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια. Το ψέμα να γίνει επιπλέον κριτήριο για τη μαζική εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ από τους λαϊκούς ανθρώπους, μαζί και της ΝΔ. Να πληρώσουν για όσα δεκαετίες τώρα φόρτωσαν στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Εφιάλτης της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της είναι ένα πανίσχυρο ΚΚΕ και αυτό πρέπει να βγάλει η κάλπη στις 6 του Μάη.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ομόφωνο το κεφάλαιο στη βαρβαρότητα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ! Με την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, όπως και συνολικά με τα «μνημόνια» και τα «μεσοπρόθεσμα» συμφωνεί - όπως λέει στην εβδομαδιαία έκθεσή της - η Αλφα μπανκ...

Επίσης συμφωνεί και με τις προχθεσινές δηλώσεις του Χ. Μπαρόζο και με τις εκτιμήσεις των Βενιζέλου και Σαμαρά για το τι πρέπει να γίνει για τα έτη 2012 - 2013.

Δεν μπορεί ...σύμπτωση θα είναι. Απλά συνέπεσε και έχουν όλοι τους την ίδια ανάλυση και την ίδια προσέγγιση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να τύχει καμιά φορά.

Μόνο που με τα ίδια πράγματα συμφωνεί ο ΣΕΒ, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η Ενωση Ξενοδόχων, ο σύνδεσμος των βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και διάφοροι άλλοι του ίδιου σιναφιού.

Κι επειδή ...πέσανε πολλές συμπτώσεις μαζεμένες, προφανώς ο καθένας καταλαβαίνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει και μάλιστα πολύ - πολύ βρώμικο.

Γιατί όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν ο κοινός καημός και κόπος τους να προωθηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα και τα άλλα - χειρότερα - που έρχονται δεν μπορεί να κρυφτεί. Κάνει ... «μπαμ».

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΙΣ τράπεζες, κάποιες από αυτές θα μας ανακοινώσουν σήμερα ζημιές 20 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Μιλάμε για τα ίδια ιδρύματα που ο ελληνικός λαός τάισε τα τελευταία 2,5 χρόνια με πάνω από 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τους ίδιους που σήμερα «στήνουν στον τοίχο» δανειολήπτες που έμειναν άνεργοι, που τους μειώθηκε ο μισθός ή έκλεισε το μαγαζάκι τους.

Εκείνοι που πάνω από 20 χρόνια ξεζουμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και έπαιρναν προνομιακά τα κρατικά ομόλογα για να τα μεταπουλήσουν με τεράστια κέρδη ως ...τραπεζικά προϊόντα.

Αυτοί θα τολμήσουν να μιλήσουν για ...ζημιές. Κι ο τραπεζίτης πρωθυπουργός της χώρας, τα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν με τον τρόπο τους όλη αυτή την ιστορία θα ...τους ακούσουν με κατανόηση.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλωστε αυτές τις «ζημιές» έχουν ήδη φροντίσει να τις καλύψουν.

Αφερέγγυοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Χτες ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις ανάμεσα σε εμποροϋπάλληλους και εμπόρους. Πριν από τη συνάντηση, ο κ. Βασιλόπουλος, στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δήλωσε στη ΝΕΤ: «Πάμε στη διαβούλευση προτείνοντας πάγωμα μισθών». Τέτοια συναλλαγή για να σωθούν οι επιχειρηματίες από την κρίση. Ο «αριστερός» εργατοπατέρας βάζει πλάτη για τη μεταφορά των συνεπειών της στους εργαζόμενους. Και μετά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «αναδιανομή εισοδημάτων» σε όφελος των εργαζομένων. Τα ρεπορτάζ των αστικών καναλιών που παρακολούθησαν την εξέλιξη διαπίστωσαν ότι ο κ. Βασιλόπουλος και η παρέα του «συμφώνησαν να υπάρχει μηχανισμός ανάσχεσης της ανεξέλεγκτης μείωσης των μισθών» και ότι «οι εργαζόμενοι συζητούν θετικά μια λελογισμένη μείωση μισθών». Τέτοια κυβερνητική εντολή ζητά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, να παζαρεύει πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι... Οι αντιμνημονιακοί λεονταρισμοί και οι φωνές τάχα πως θα κάνει καπιταλιστές και ΕΕ να υποταχτούν στην κυβέρνησή του και θα μοιράσουν πλούτο στους εργαζόμενους είναι για τα πανηγύρια. 'Η, πιο σωστά, πολιτική απάτη. Που πασχίζει να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους στην πολιτική των αστών. Οπως κάνει στην πράξη το στέλεχός του ο κ. Βασιλόπουλος. Να γιατί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι μόνο αφερέγγυα δύναμη, αλλά τυχοδιώκτες. Καμιά εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα σε όσους από τους λαϊκούς ανθρώπους ελπίζουν πως μια «αριστερή» κυβέρνηση θα φέρει καλύτερες μέρες.

Μονόδρομος η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης

Αέρα στα πανιά των εργοδοτικών οργανώσεων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έδωσε η συναινετική στάση που κράτησε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») όσον αφορά στη μείωση των μισθών. «Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο (σ.σ. των Συλλογικών Συμβάσεων) και να πάμε σε κάτι περισσότερο. Να δημιουργήσουμε ένα εθνικό εργασιακό συμβόλαιο», δήλωνε χαρακτηριστικά χτες το πρωί (στον ΣΚΑΪ) ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι εργοδότες δε θα περιοριστούν απλά στη μείωση των μισθών αλλά σχεδιάζουν να «νομιμοποιήσουν» τη σύγχρονη σκλαβιά των εργαζομένων μέσα από το λεγόμενο «εθνικό εργασιακό συμβόλαιο». Δίνοντας μια πρόγευση αφενός χαρακτήρισε ξεπερασμένες τις Συλλογικές Συμβάσεις, ακόμα και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ενώ από την άλλη συμφώνησε με τις προτάσεις Μπαρόζο για νέα μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους κατά 15% την επόμενη διετία. Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος δήλωσε (στον «Real fm») ότι γνώμονας της Συλλογικής Σύμβασης είναι «η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», αναπαράγοντας το γνωστό παραμύθι περί διάσωσης θέσεων εργασίας, κ.ά. Ομως, αυτό το παραμύθι έχει χρεοκοπήσει στην πράξη, ειδικά στο χώρο του εμπορίου, όπου τα τετραήμερα, τα τριήμερα, η μερική απασχόληση δεν έσωσαν ούτε τις θέσεις εργασίας ούτε τους μισθούς. Τη χειρότερη ζημιά, όμως, που κάνει η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ η οποία συμφώνησε σε μειώσεις μισθών, είναι ότι αποδέχεται τη στρατηγική της πλουτοκρατίας να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για την κρίση, για την οποία δεν ευθύνονται στο ελάχιστο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με θεαματική αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε βάρος των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης» σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο των κομμάτων τους, μπορούν να ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν τα χειρότερα και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να πάρουν όλα όσα τους ανήκουν.

«Δύναμη κρούσης» αντιδραστικών ανατροπών

«Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να αλλάξει. Ζητάμε να μας λυθούν τα χέρια για να την κυβερνήσουμε και να την αλλάξουμε». Πρόκειται για ένα από τα προσφιλή σλόγκαν που αρέσκεται να επαναλαμβάνει προεκλογικά ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρώντας να καλλιεργήσει την εικόνα του κόμματός του ως «δύναμη αλλαγών και ανατροπών». «Εμείς θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ. Ομως οι μόνες «αλλαγές» που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ είναι βαθιά αντιλαϊκές και αντιδραστικές. Αυτό που κάνει δηλαδή ο πρόεδρος της ΝΔ, δίχως βέβαια να πρωτοτυπεί, είναι να λανσάρει κάτω από τον εύηχο όρο «αλλαγές» τα πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα, εντός και εκτός μνημονίου. «Αλλαγή» για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή η απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις εργοδοτικές εισφορές. «Αλλαγή» είναι η κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. «Αλλαγή» είναι η «εργασιακή εφεδρεία» και οι καταργήσεις δημοσίων οργανισμών, «αλλαγή» η ιδιωτικοποίηση των πάντων, «αλλαγή» η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας κ.ο.κ. Με δύο λόγια, «αλλαγή», για τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι το τσάκισμα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και η κατεδάφιση των κατακτήσεων σε ό,τι έχει απομείνει. Σε αυτήν την κατεύθυνση φιλοδοξεί να διακριθεί ως άξιος διαχειριστής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας η ηγεσία της ΝΔ.

Ο λαός δεν πρέπει να το επιτρέψει, απορρίπτοντας τα κυρίαρχα ιδεολογήματα και τα εκβιαστικά διλήμματα και καταφέροντας συντριπτικό πλήγμα στα κόμματα της πλουτοκρατίας. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οταν οι άλλοι κορόιδευαν το λαό

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που πάντα έλεγε και λέει την αλήθεια στο λαό, χωρίς να «ψηφοθηρεί» ή να «χαϊδεύει αυτιά», καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο αυταπάτες και απογοήτευση. Ας θυμηθεί καθένας τι έλεγε το ΚΚΕ στις εκλογές του 2009. Ηταν το μόνο κόμμα που προειδοποιούσε για τη θύελλα αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που ακολούθησε και μάλιστα είχε κατηγορηθεί για καταστροφολογία! Σφοδρή επίθεση είχε δεχτεί το ΚΚΕ και όταν την επομένη των εκλογών είχε δηλώσει: Απαντάμε με πόλεμο στον πόλεμο που ετοιμάζουν.

Το ΚΚΕ καλούσε τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία: «Μην ψηφίσετε κανένα από τα δύο κόμματα, γιατί θα νιώσετε μια πολύ βαθιά απογοήτευση, είτε δίνοντας πίστωση χρόνου στη ΝΔ, είτε ελπίζοντας στο ΠΑΣΟΚ. Οχι άλλη απογοήτευση. Γιατί η απογοήτευση είναι τέλμα». Προειδοποιούσε, πως «έρχεται αντιλαϊκή θύελλα συνεχόμενη και όχι διάρκειας δύο χρόνων, είτε βρεθεί στην κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ». Πως από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές «θα τρέχει το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ για το ξεπέρασμα της κρίσης, και σημειωτέον, ότι στην Ελλάδα η κρίση δεν έχει φτάσει ακόμα στο απόγειο, θα οξυνθεί». Πως το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ θέτει ως βασική προϋπόθεση «ό,τι κατακτήσεις έμειναν στην Ελλάδα από τα προηγούμενα χρόνια, να φύγουν. Και δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για εργασιακό μεσαίωνα». Ελεγε ότι θα μειωθούν δραστικά οι μισθοί, οι συντάξεις, θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, θα γίνουν δραστικές περικοπές σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, θα έλθει φοροληστεία, καλώντας το λαό σε οργανωμένη αντίσταση και πάλη στην οποία πρωτοστάτησε. Και, βεβαίως, επιβεβαιώθηκε.

Την ώρα που δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παραπλανούσε για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις, όπως «έχει μετατοπιστεί στα αριστερά του πολιτικού συστήματος», «είναι δύναμη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» - όπως λέει σήμερα για τον σοσιαλδημοκράτη Ολάντ στη Γαλλία - και παρακαλούσε για κυβερνητικές θέσεις - όπως παρακαλάει και σήμερα - λέγοντας «μακάρι να μας έκανε ένα σήμα», το ΚΚΕ ξεμπρόστιαζε την πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, που από τότε ζητούσαν «απ' το λαό να επωμισθεί νέα πρόσθετα βάρη, ώστε να βγούμε απ' την κρίση». Ενημέρωνε για τις «κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Ανάκαμψη της Οικονομίας, το οποίο στοχεύει να προετοιμάσει την ΕΕ για να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στον ανταγωνισμό με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μόλις ξεπεραστεί η κρίση. Το Σχέδιο αυτό προβλέπει νέο πακτωλό κρατικής χρηματοδότησης προς τους μονοπωλιακούς ομίλους και νέα αφαίμαξη λαϊκού εισοδήματος, για να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος στα κράτη - μέλη της ΕΕ και να μην υπονομευθεί η ισχύς του ευρώ». Ενημέρωνε για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2009, σχετικά με «την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την προώθηση της ανατροπής του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, τη διαμόρφωση κρατικών κινήτρων επενδύσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες της "πράσινης οικονομίας", ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη».

Ολοι τα ήξεραν - όχι μόνο το ΚΚΕ - αλλά σιωπούσαν. Αλλοι επειδή είναι υπηρέτες των μονοπωλίων και της εξουσίας τους και άλλοι από καιροσκοπισμό. Κορόιδευαν και κοροϊδεύουν ασύστολα, το λαό. Εχει έρθει, λοιπόν, η ώρα κάθε άνθρωπος του μόχθου, ψηφίζοντας ΚΚΕ, να τους βάλει εκεί που τους αξίζει και να μην επιτρέψει ξανά στην απογοήτευση να κυριαρχήσει.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org