Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Διαπάλη στην ενεργειακή «σκακιέρα»

Η εθνικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας από την κυβέρνηση της Αργεντινής, προβάλλεται ως φιλολαϊκό μέτρο, ωστόσο στα πλαίσια του καπιταλισμού αξιοποιείται από την αστική τάξη
Η εθνικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας από την κυβέρνηση της Αργεντινής, προβάλλεται ως φιλολαϊκό μέτρο, ωστόσο στα πλαίσια του καπιταλισμού αξιοποιείται από την αστική τάξη
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συνεχίζεται ο σάλος που έχει προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης της Αργεντινής να εθνικοποιήσει το πλειοψηφικό πακέτο της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας Repsol-YPF SA, που από το 1993 έχει ιδιωτικοποιηθεί και ανήκει στον ισπανικό κολοσσό Repsol, ενώ μετά την Γερουσία, το σχέδιο μένει να επικυρωθεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι η εθνικοποίηση περιλαμβάνει και την εταιρεία φυσικού αερίου YPF Gas Sa.

Η κίνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής έγινε προφανώς με ταχύτητα αστραπής για να σταματήσει την πώληση της YPF στην κινεζική Sinopec και συνδέεται άμεσα με την ανακάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα σχιστολιθικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Vaca Muerta στη επαρχία Νεουκέν, στην αργεντίνικη Παταγωνία καθώς και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα που φέρονται να έχουν ανακαλυφθεί στα ανοικτά των ακτών της και στα νησιά Μαλβίνας/Φόκλαντς. Υπό αυτό το πρίσμα και σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των τεράστιων αποθεμάτων στη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, το εγχώριο κεφάλαιο της Αργεντινής ποντάρει στις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών και ειδικών που θεωρούν ότι ο ενεργειακός χάρτης θα αλλάξει συλλήβδην, γεγονός που θα σημάνει την επιστροφή στην κερδοφορία μέσω της αναβάθμισης της χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί είναι αρκετά πιθανό ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής θέλει άμεσα να διαπραγματευτεί με την κινεζική εταιρεία που φέρεται να είχε καταλήξει σε προκαταρκτική μη δεσμευτική συμφωνία ύψους 15 δισ. δολαρίων με την ισπανική. Πάντως ο εκπρόσωπος της Sinopec, Χουάνγκ Ουεσένγκ, δεν θέλησε να σχολιάσει το φερόμενο ως ναυάγιο της εξαγοράς.

Η κίνηση της αργεντίνικης κυβέρνησης προκάλεσε «σεισμό» στις παγκόσμιες αγορές ειδικά σε μια στιγμή, που η τιμή του πετρελαίου συνεχώς ανεβαίνει εξαιτίας της μείωσης της προσφοράς του ιρανικού πετρελαίου στα πλαίσια των κυρώσεων και του ιμπεριαλιστικού φονικού εναγκαλισμού του Ιράν. Η Repsol-YPF Sa αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων του ισπανικού κολοσσού, άρα και ένα σημαντικό προμηθευτή για την ΕΕ ειδικά υπό το πρίσμα της κορύφωσης της καπιταλιστικής κρίσης και του εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου. Εκτός αυτών η Repsol-YPF ήταν η αιχμή του δόρατος της πολιτικής και οικονομικής επέκτασης της Ισπανίας και τμήματος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στις αγορές της Λατινικής Αμερικής επέκταση που συνδέθηκε άρρηκτα με το σχέδιο του ευρώ. Εύλογες οι αντιδράσεις λοιπόν της κυβέρνησης της Ισπανίας που έχει απειλήσει με «σκληρά μέτρα ως αντίποινα» ενώ το θέμα θα βρίσκεται και στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασαν «την αρνητική εξέλιξη» και κάλεσαν την Αργεντινή να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Ισπανία, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα. Από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως αναμενόταν η Κολομβία και το Μεξικό -όπου η κρατική PEMEX έχει το 10% των μετοχών- καταδίκασαν την κίνηση ενώ και ο πρόεδρος της Βολιβίας, που έχει προχωρήσει και ο ίδιος στην εθνικοποίηση του πετρελαϊκού τομέα, έλαβε αποστάσεις σημειώνοντας ότι η ενέργεια της Αργεντινής «δεν θα έχει επιπτώσεις στις δικές μας συμφωνίες με την Repsol». Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δηλώνει έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια και τεχνική υποστήριξη, για την εθνικοποίηση της εταιρείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ