Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Βάθεμα και επέκταση της διμερούς συνεργασίας

Για «άξονα» με Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία κάνει λόγο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με την Ενέργεια και τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου να αποτελεί το πρώτο θέμα στην ατζέντα, έφτασε τη Δευτέρα στην Κύπρο ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Στην αποστολή συμμετέχουν ακόμα ο πρόεδρος και αξιωματούχοι της Εθνικής Εταιρείας Νερού του Ισραήλ, «Μεροκάτ». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Μετά τη συνάντηση της με τον Α. Λίμπερμαν, η υπουργός Εξωτερικών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ενδεχόμενη διμερή συνεργασία στους τομείς της «διαχείρισης κρίσεων» και συγκεκριμένα για τα θέματα των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των σεισμών. Οπως υποστήριξε η Κύπρια ΥΠΕΞ, «προάγουμε αυτού του είδους τη συνεργασία όχι μόνο στη διαχείριση εκτάκτων περιστάσεων και κρίσεων αλλά επίσης στον τομέα της έρευνας και διάσωσης με όλους τους γείτονές μας στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με το ότι το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία σχηματίζουν έναν άξονα με τη συνεργασία τους, ο ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό για συνεργασία με όλους τους γείτονές του και πρόσθεσε με νόημα ότι όλες οι πλευρές που συμμετέχουν σε αυτή τη συνεργασία απολαμβάνουν τα αποτελέσματά της σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την πολιτική, τον τουρισμό καθώς και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οσον αφορά στην Τουρκία και τις απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Α. Λίμπερμαν ανέφερε ότι «οποιαδήποτε απειλή είναι απαράδεκτη συμπεριφορά».

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν και η συμφωνία για κοινή ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή των δυο χωρών, η οποία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα. Παράλληλα, συζητήθηκαν το Μεσανατολικό, το Κυπριακό και οι ανακατατάξεις στις χώρες της Β. Αφρικής. Να σημειωθεί τέλος, ότι ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες που αφορούν υδρογονάνθρακες, έχουν εκφράσει 89 εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ