Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΠΑΣΟΚ
Εμπορεύεται χυδαία την εξαθλίωση του λαού

Ψηφοθηρεί προκλητικά με σχέδια «κοινωνικής προστασίας», βγαλμένα από τα κιτάπια της ΕΕ

Να δημαγωγήσει με τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα και τη φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων, που γεννάει ο καπιταλισμός και η εφαρμογή της δικής του βάρβαρης πολιτικής, επιχειρεί προκλητικά το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να υφαρπάξει την ψήφο του λαού για να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος του.

Με περίσσιο θράσος, ο Ευ. Βενιζέλος βγήκε χτες να παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα «δίχτυ κοινωνικής προστασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης»! Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι βγαλμένες από τα κιτάπια της ΕΕ. Στόχος τους είναι από τη μια να προλάβουν την κατρακύλα πλατιών λαϊκών στρωμάτων στην απόλυτη εξαθλίωση και από την άλλη να προετοιμάσουν το έδαφος για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση. Οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν τα εξής:

1. «Αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων», προς όφελος των επιχειρηματιών.

Οπως υποστήριξε ο Ευάγ. Βενιζέλος «έχουν ήδη διασφαλιστεί 250 εκατ. ευρώ για τον τομέα αυτό» και συμπλήρωσε ότι «ζητούνται επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο». Πρόκειται για προγράμματα «επαγγελματικής κατάρτισης», «πρακτικής άσκησης» και «κοινωφελούς εργασίας» με πενιχρούς μισθούς, που θα χρησιμοποιηθούν από τους εργοδότες για την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφού θα αξιοποιούν τις «επιδοτούμενες» θέσεις εργασίας, από τη μια για να εξασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό και από την άλλη για να ασκούν πιέσεις για μειώσεις των μισθών των εργαζομένων.

2. Πρόγραμμα «καθολικής υγειονομικής προστασίας», που αν εφαρμοστεί, θα φορτωθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Ο Ευ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε αόριστα ότι το ΠΑΣΟΚ «δεσμεύεται πως κάθε πολίτης άνεργος ή με χαμηλό εισόδημα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ανεξαρτήτως ενσήμων και άλλους όρους, θα έχει πλήρη πρόσβαση στο γιατρό, στο φάρμακο, στο νοσοκομείο». Το ΠΑΣΟΚ, που επέβαλε 5 ευρώ εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, 25% συμμετοχή στους ασφαλισμένους για την αγορά φαρμάκων, που έκλεισε τα εργαστήρια του ΙΚΑ και υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να κάνουν εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας συμμετοχή 15%, που πετσόκοψε τις επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία και «κούρεψε» τις φαρμακευτικές δαπάνες, σήμερα υπόσχεται «πλήρη υγειονομική κάλυψη» σε ανέργους και φτωχούς! Ενα μέτρο που αν ποτέ το εφαρμόσει, φρόντισε από τώρα να το φορτώσει στις πλάτες των ασφαλισμένων, αφού, όπως ανέφερε, «η δαπάνη θα καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς και από τον ΟΑΕΔ».

3. Την παροχή «εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης», που στοχεύει στη συνολική συμπίεση μισθών και συντάξεων.

Αυτό το «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» θα στηρίζεται σε ψευτοπαροχές για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Τις ίδιες υποσχέσεις μοίραζε το ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του 2009. Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθεί για τη συνολική μείωση μισθών και συντάξεων, αφού το «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, το ΠΑΣΟΚ έχει φροντίσει να το νομοθετήσει από το 2010, με την καθιέρωση της «βασικής σύνταξης» - επίδομα των 360 ευρώ. Οσον αφορά τους μισθούς, βάσει του μνημονίου και μαζί με τη ΝΔ, νομοθέτησε τα 480 ευρώ και ακόμα λιγότερα για τους νέους.

4. Συγκρότηση «ενιαίου φορέα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης».

Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την προώθηση δύο προγραμμάτων «άμεσης εφαρμογής». Το πρώτο, όπως ανακοίνωσε, θα είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που όπως υποστήριξε θα καλύπτει «130.000 άτομα μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που, όπως έχει αποφασίσει η συγκυβέρνηση, θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι μέσω νέας εισφοράς! Σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στις 24 Φλεβάρη στον έναν από τους δύο εφαρμοστικούς νόμους, ορίζεται ότι το πρόγραμμα, που πλέον θα ονομάζεται «Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας Συνταξιούχων», θα χρηματοδοτείται από το 2015 από τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται γι' αυτό το λόγο και η παρακράτησή τους θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2012.

Το δεύτερο θα είναι η δημιουργία «του νέου Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο». Οπως ισχυρίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος προβλέπει «50 εκατομμύρια ευρώ, 300 νέες δομές, 1.500 καινούργιες θέσεις εργασίας για νέους» και θα απευθύνεται σε «αυτούς που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας»! Πρόκειται για πρόγραμμα που θα ενισχύσει τις «δομές παροχής συσσιτίων», τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, τα «κέντρα υποδοχής αστέγων». Ερχεται, δηλαδή, να διαχειριστεί τα ακραία φαινόμενα της φτώχεια και της ανέχειας, που θα λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις τους επόμενους μήνες με την επιβολή των νέων σκληρών μέτρων.

5. «Νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα δάνεια», που εξασφαλίζουν τους τραπεζίτες από πιθανές απώλειες και επεκτείνουν χρονικά τη θηλιά στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πως η «ρύθμιση χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» θα επεκταθεί «και στις ατομικές επιχειρήσεις και για οφειλές έως 25.000 ευρώ». Ο Ευάγ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανο, ο οποίος όπως υποστήριξε «τον διαβεβαίωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη «ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών» δεν είναι μόνο ψευδεπίγραφη, αλλά είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ερχεται να καλλιεργήσει κάλπικες ελπίδες στα θύματα της πολιτικής τους, σε καταχρεωμένα στις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά, όταν τέτοιου είδους προγράμματα καταρτίζουν οι ίδιες οι τράπεζες (που έχουν στο μεταξύ πάρει από το κράτος ενισχύσεις δισ. ευρώ), οι οποίες προτείνουν από μόνες τους στους πελάτες «ρυθμίσεις» με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ληστρικά επιτόκια.

Εκβιάζουν με «ακυβερνησία»

Παράλληλα με τα συγκεκριμένα μέτρα εμπαιγμού, ο Ευ. Βενιζέλος προχώρησε χτες και σε ανοιχτούς εκβιασμούς σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, απειλώντας με «ακυβερνησία» της χώρας μπροστά στις κάλπες της 6ης Μάη. «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα, ο τόπος κινδυνεύει με ακυβερνησία. Η αυτοδυναμία, όπως την αντιλαμβάνεται η ΝΔ, προσκρούσει στην κοινή λογική», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγ. Βενιζέλος σε σύσκεψη με υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τον Ιούνιο η χώρα πρέπει να αποφασίσει τα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2014», τονίζοντας ότι για την επιβολή τους «απαιτείται πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα» που θα εξασφαλιστεί «μόνο αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα και αν ο πρόεδρός του είναι εντολοδόχος πρωθυπουργός».

Στο μεταξύ, δυο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν μέσα στη βδομάδα, προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την παροχή δισ. ευρώ στους τραπεζίτες καθώς και το νομοσχέδιο για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Χτες, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο ενόψει της ανακοίνωσης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα γίνει σήμερα για την «προώθηση αναπτυξιακών μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ