Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σφάζουν και εμπαίζουν το λαό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κανένα ηθικό ή άλλο φραγμό δεν έχουν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην προσπάθειά τους να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα και μάλιστα τα πλέον εξαθλιωμένα και να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Τα τερατώδη ψέματα και ο ξεδιάντροπος εμπαιγμός πάνε σύννεφο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της δήθεν «αποκατάστασης των αδικιών» για χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, μέσω των πάντα αόριστων και νεφελωδών «ισοδύναμων μέτρων» και «περιορισμού της σπατάλης του Δημοσίου». Πρόκειται, βέβαια, για συνειδητό ψέμα και καθαρή απάτη. Στην πραγματικότητα, «φτύνουν» κατάμουτρα τα λαϊκά στρώματα, γιατί αυτά τα ισοδύναμα μέτρα και τα μέτρα περιορισμού της σπατάλης του Δημοσίου, τους πρώτους που θα πλήξουν είναι τους οικονομικά ασθενέστερους. Πηγές της «σπατάλης του Δημοσίου», σύμφωνα με τις εκθέσεις της τρόικας, θεωρούνται, μεταξύ των άλλων, τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα (αναπηρίας, πολυτέκνων, τοκετού, ασθενείας, κ.ά.) και γι' αυτό πρόκειται να καταργηθούν όλα και να αντικατασταθούν από ένα επίδομα που θα δίνεται στο 20% όσων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ που δίνονται μέσω του προϋπολογισμού για τα κοινωνικά επιδόματα, θα ψαλιδιστούν ποσά ύψους 3,3 - 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 50%, για την επόμενη διετία. Πηγές της «σπατάλης» θεωρούνται, επίσης, οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα φάρμακα, τα ασφαλιστικά ταμεία και την Παιδεία, που θα σφαγιαστούν εξίσου, στο πλαίσιο των μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ που θα πάρουν τον Ιούνη. Κι όμως, ενώ οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν από κοινού αποφασίσει και συνυπογράψει τον άγριο σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών, των συντάξεων και των μισθών, την ίδια στιγμή πουλάνε ξετσίπωτα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο λαός πρέπει να τους τιμωρήσει σκληρά και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ.

Ανθρωπος για όλες τις δουλειές της αστικής τάξης

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο Γ. Καρατζαφέρης ρωτήθηκε αν θα διεκδικούσε την πρωθυπουργία ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα και απάντησε: «Εάν χρειαστεί θα παίξω και αυτό το ρόλο. Δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός κάποιος ο οποίος έχει υπογράψει υποταγή. Εγώ με άνθρωπο που έχει υπογράψει υποταγή δεν μπορώ να συνεννοηθώ, όμως δεν είμαι αυτός που θα αφήσω τη χώρα να πάει στα βράχια. Αυτή η ανευθυνότητα των ευκαιριακών και συγκυριακών σχημάτων εμένα δεν με ακουμπά».

Από τη μια λοιπόν δε θέλει πρωθυπουργό κάποιον από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ γιατί είναι της υποταγής, από την άλλη, εάν χρειαστεί, θα είναι ευχαρίστως ο πρωθυπουργός μιας νέας συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, δηλαδή των υποταγμένων. Καλά ποιον νομίζει ότι «δουλεύει»; Θα προσφέρει λοιπόν υπηρεσίες σε μια κυβέρνηση σαν αυτή από την οποία αποχώρησε για τις δικές του σκοπιμότητες και αφού έβαλε πλάτες γερές για να περάσουν τα βάρβαρα για το λαό μέτρα. Θα συνεργαστεί δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, για να περάσουν τα νέα ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα! Κατά τα άλλα καταγγέλλει και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι έχουν υπογράψει «υποταγή» και τα μέτρα που έρχονται τον Ιούνη παριστάνοντας τον πολέμιό τους. Ο λαός να γνωρίζει σε τι ακριβώς θα μεταφραστεί κάθε ψήφος που θα πέσει στο ΛΑ.Ο.Σ. Οπως επίσης και σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Την επομένη των εκλογών θα τον βρει ξανά απέναντί του, στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του λαού για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Αντιμνημονιακός χυλός για σερβίρισμα

Με τη «Δημοκρατική Αναγέννηση» του (αρχικά στελέχους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, μετά «συνεργαζόμενου» με τη ΝΔ) Στέλιου Παπαθεμελή συνεργάζεται το λεγόμενο ΕΠΑΜ του τηλε-καθηγητή Δημήτρη Καζάκη. «Συμπράττουν» σε «εκλογική συνεργασία» με το όνομα «ΟΧΙ». Αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση ότι «Στόχος μας είναι να εκφράσουμε το εθνικό, δημοκρατικό, πατριωτικό συναίσθημα του ελληνικού λαού, καθώς και η ανάδειξη ικανών και έντιμων εκπροσώπων που θα αντιμετωπίσουν με μαχητικότητα και ασυμβίβαστο πνεύμα τα κρίσιμα κοινωνικά και ευαίσθητα εθνικά θέματα προς όφελος του λαού». Ως «πολιτικούς όρους» της «δημιουργηθείσας εκλογικής πατριωτικής συνεργασίας» (τους οποίους υπογράφουν μαζί Παπαθεμελής και Καζάκης) αναφέρουν και την «Οικονομική ανάκαμψη της χώρας με ανασυγκρότηση της οικονομίας σε εθνική βάση, αξιοποίηση της δημιουργικότητας του λαού μας, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, των πλουτοπαραγωγικών της πηγών και του γεωγραφικού της χώρου, (ΑΟΖ), ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος». Πώς θα τα κάνουν όλα αυτά χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και την ΕΕ, δε λένε κουβέντα... Αντίθετα, υπόσχονται μια «καλύτερη» Ελλάδα, όπου όλοι οι Ελληνες, καπιταλιστές και εργάτες, θα την ανοικοδομήσουν μαζί και θα τη χαίρονται αντάμα! Είπαμε: Ο αντιμνημονιακός χυλός, τους χωνεύει όλους.

Να τους προσπεράσει ο λαός. Πανίσχυρο ΚΚΕ, που την επόμενη μέρα θα σταθεί αταλάντευτα στην πρωτοπορία της λαϊκής πάλης, ενάντια στην όποια κυβέρνηση της αστικής διαχείρισης, αλλά και ενάντια σε όσους κηρύττουν την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση χωρίς πόλεμο με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Απάντηση στα κάλπικα διλήμματα

Ευρώ ή δραχμή; Σταθερότητα ή αστάθεια και χάος; Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβερνήσεις συνεργασίας; Είναι μερικά μόνο απ' τα εκβιαστικά κίβδηλα διλήμματα με τα οποία νυχθημερόν βομβαρδίζονται οι εργατικές λαϊκές συνειδήσεις απ' το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας, εγχώριο και ευρωενωσιακό, τα Μέσα Ενημέρωσης που αυτή διαθέτει και τους κονδυλοφόρους τους, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης την οποία εν χορώ αναγορεύουν σε «κρισιμότερη της μεταπολίτευσης». Αυτά τα διλήμματα ο λαός πρέπει να τα απορρίψει ευθύς εξαρχής. Απηχούν φόβους, ανησυχίες και προσδοκίες του ταξικού του αντιπάλου. Δεν πρέπει να γίνουν δικοί του. Να εκλάβει ως πρόκληση στην οποία οφείλει να απαντήσει την προσπάθειά τους να «κατευθύνουν» την ψήφο του, να του επιβάλλουν «γραμμή» που δεν ανταποκρίνεται στα δικά του συμφέροντα, απεναντίας τα υπονομεύει.

Αξιώνουν απ' τον εργάτη, τον άνεργο, τον αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο, που ζουν το «χάος» που προκάλεσε στη ζωή τους η πολιτική που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., να τους ξαναψηφίσουν στο όνομα της «σταθερότητας»! Να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις άλλες δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου» όταν η ίδια τους η εμπειρία αποδεικνύει πόσο καταστροφικός είναι αυτός για τα συμφέροντά τους. Να σκύψουν το κεφάλι, να διαγράψουν μονοκοντυλιά τη συσσωρευμένη πείρα τους και να εξουσιοδοτήσουν τους εκπροσώπους των αστών για το νέο γύρο σφαγής των δικαιωμάτων τους. Να μην τους περάσει! Μόνη έγνοια της φτωχολογιάς πρέπει να είναι η αποδυνάμωση των αντιπάλων της, να τερματίσουν τελευταίοι αν είναι δυνατόν.

Η αστική τάξη αναζητά τρόπο για να διατάξει όπως τη συμφέρει το πολιτικό προσωπικό της. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν στην κάλπη να τους στερήσουν απ' τη δύναμη που την επαύριο των εκλογών θα τη στρέψουν εναντίον τους. Η αγωνιώδης προσπάθειά τους να χειραγωγήσουν το λαό και να υφαρπάξουν την ψήφο του με κίβδηλα διλήμματα και ασύστολη κινδυνολογία, εμπεριέχει την ομολογία από μεριάς τους ότι δεν έχουν τη δύναμη όπως πριν να τον κοροϊδεύουν. Οτι φοβούνται τις διεργασίες στις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις που γονιμοποιούνται απ' την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και δίνουν τον «καρπό» της ριζοσπαστικοποίησης και της χειραφέτησής τους απ' τα ιδεολογήματα και την αστική πολιτική.

Τους φόβους και τις αγωνίες τους ο λαός πρέπει να τις επιβεβαιώσει, υπερνικώντας τους δικούς του, δίνοντάς τους διέξοδο προς όφελος των συμφερόντων του. Το δικό του δίλημμα είναι ένα: Ισχυρός ο ίδιος ή ισχυρός ο αντίπαλός του. Και σ' αυτό το δίλημμα η απάντησή του πρέπει να είναι ισχυρός λαός, με ισχυρό ΚΚΕ. Αδύναμα τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι παραφυάδες τους, αλλά και εκείνες οι δυνάμεις που με αυταπάτες τον καθησυχάζουν, καταστέλλουν αγωνιστικές διαθέσεις και τον ωθούν από άλλο δρόμο στην ενσωμάτωση. Για το λαό είναι ευκαιρία αυτή η εκλογική μάχη. Ευκαιρία να δώσει την ψήφο του στο μοναδικό κόμμα που είναι ικανό, έμπειρο, διατεθειμένο μαζί του να ορθώσει ανάχωμα στις θύελλες που έρχονται, συνδυάζοντας την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα με την προοπτική να νικήσει ο λαός, να κατακτήσει αυτός την εξουσία.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Ψευτοδιλήμματα και αποπροσανατολισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΕΡΙΞΕ ΣΤΗΝ ...αλληλογραφία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ανταλλάσσει επιστολές με τον Χ. Μπαρόζο. Προφανώς για να μας εντυπωσιάσει με τις ...γνωριμίες του.

Οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Οσον καιρό τριγυρνούσε στις Βρυξέλλες ως υπουργός Οικονομίας, έκανε πολύ καλές δημόσιες σχέσεις. Εχει, άλλωστε, και μια άνεση στην επικοινωνία.

Μόνο που αυτά που αποφάσισε με τις καινούργιες παρέες του, ήταν αυτά ακριβώς που έριξαν στη φτώχεια και την ανέχεια τον ελληνικό λαό. Κι ο κόσμος είναι κάπως δύσκολο να το ξεχάσει αυτό.

Αλλωστε, και στις επιστολές του προς τον Μπαρόζο, μεταξύ άλλων, ζητάει «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» κι όλοι ξέρουμε τι εννοεί με αυτό τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ανταγωνιστικούς» μισθούς, δηλαδή μικρότερους μισθούς.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, έχει βρει τη λέξη «σταθερότητα» και οι σύμβουλοί του προφανώς του είπαν ότι πρέπει να περιέχεται σε κάθε δεύτερη πρόταση που λέει.

Μόνο που για να μείνει κάτι ... «σταθερό» πρέπει να είναι και θετικό για το λαό, αλλιώς το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ανατραπεί.

Μήπως πιστεύουν εκεί στη Νέα Δημοκρατία ότι οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι είναι σε καλή κατάσταση και θέλουν να παραμείνουν έτσι; Αν ναι, δεν έχουν παρά να βγουν να το πούνε. Θα εισπράξουν τη δέουσα απάντηση.

Βέβαια, ακόμη και για τα περί σταθερότητας ψεύδονται. Γιατί οι πάντες έχουν καταλάβει ότι τα νέα μέτρα έχουν ήδη από καιρό αποφασιστεί. Απλά θα προσπαθήσουν να «στήσουν» το κυβερνητικό σχήμα που θα τα προωθήσει.

Κι αυτό ακριβώς πρέπει να τους χαλάσουμε και στην κάλπη, και στους χώρους δουλειάς, και στους δρόμους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η οπερέτα των ντιμπέιτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα ντιμπέιτ ξαναθυμήθηκαν τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ, με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Ορισμένοι μάλιστα πολιτικοί και δημοσιογράφοι προβάρουν από τώρα τα κουστούμια, ανάγοντας τις «τηλεμαχίες» σε πεμπτουσία της προεκλογικής αντιπαράθεσης, όταν αποδεδειγμένα δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στην ενημέρωση του λαού για τις θέσεις των κομμάτων. Αν μάλιστα τις προηγούμενες χρονιές η όλη διαδικασία θύμιζε τσίρκο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το τι θα γίνει φέτος, που, σύμφωνα με όσα λέγονται, οκτώ τουλάχιστον κόμματα δικαιούνται στασίδι στα ντιμπέιτ, με βάση την κοινοβουλευτική και ευρωκοινοβουλευτική τους δύναμη. Πολύ περισσότερο που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στα προηγούμενα ντιμπέιτ, κατέκριναν την όλη διαδικασία, αναγνωρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει να προσφέρει στο λαό, στην προσπάθειά του να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη για τις διαφορετικές θέσεις των κομμάτων. Τους βολεύει όμως αυτού του είδους η «αντιπαράθεση», επειδή δεν ακουμπάει την ουσία και δίνει τροφή για να συντηρείται το κλίμα αποπροσανατολισμού του λαού. Να γυρίσει ο λαός την πλάτη στις «τηλεμαχίες» που ετοιμάζονται να του σερβίρουν, στο όνομα της καλύτερης δήθεν ενημέρωσής του. Εχει πείρα και γνώση να κρίνει τις θέσεις όλων των κομμάτων, έχοντας δοκιμάσει στο πετσί του τις συνέπειες από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την «αντιπολίτευση» στα επιμέρους που τους ασκούν οι παραφυάδες τους. Εχει ζήσει το ΚΚΕ στο πλάι του, μπροστάρη στους αγώνες του. Μ' αυτή την πείρα πρέπει να διαμορφωθεί το κριτήριο ψήφου και όχι με τις οπερέτες που ετοιμάζουν τα κανάλια και τα αστικά κόμματα.

Ο μόνος φιλολαϊκός δρόμος

Η διαπίστωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τα πέντε αναπτυξιακά μέτρα που συμπεριέλαβε στην επιστολή του προς τον Ζ. Μ. Μπαρόζο «φαίνεται να προσχωρεί στις θέσεις της ΝΔ και του Α. Σαμαρά», αποτελεί από μόνη της μια καραμπινάτη ομολογία ότι μεταξύ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου υπάρχει πλήρης σύμπλευση στη στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί για να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, εννοείται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και της πλουτοκρατίας. Βέβαια, τα μέτρα της ανάπτυξης που διαφημίζουν προεκλογικά και ερίζουν για την πατρότητά τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όπως η εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ, τα μπλοκαρισμένα έργα, η ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και αποσκοπούν στην παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων μπροστά στις κάλπες. Τα αναπτυξιακά μέτρα που ανέφερε στην επιστολή του προς τον Μπαρόζο ο Ευ. Βενιζέλος και τα οποία έσπευσε να διεκδικήσει την πατρότητά τους ο εκπρόσωπος της ΝΔ, είναι συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων. Οι βασικοί πυλώνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης που επαγγέλλονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι άλλοι: Πρώτον, η δραματική μείωση των μισθών μέσω των ατομικών συμβάσεων στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, δεύτερον, η δραστική μείωση των δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, τρίτον, η πλήρης εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του ορυκτού πλούτου της χώρας. Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη θα επιτευχθεί μέσω της άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και της απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ, δηλαδή κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερής διαγραφή του χρέους από μια λαϊκή εξουσία. Είναι ο μόνος δρόμος προς όφελος του λαού.

Βαφτίζουν «αποκλεισμένο» όποιον βρουν

Τη σπουδή τους να πλήξουν και να πετάξουν λάσπη σε βάρος των ναυτεργατών κατά την τελευταία απεργιακή τους κινητοποίηση δείχνει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 11 Απρίλη, αποκαλύπτοντας την αμέριστη στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση του «μαύρου» μετώπου τα «παπαγαλάκια» του αστικού Τύπου.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Αποκλεισμένοι στα λιμάνια» εμφανίζεται σε φωτογραφία ως «αποκλεισμένος» για να φύγει σε κάποιο νησί, ο Γιώργος Νικολιουδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ο οποίος, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση - απάντηση στο δημοσίευμα η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, καθόταν σε μία δέστρα 2-3 μέτρα δίπλα από τον καταπέλτη πλοίου με πολυάριθμη περιφρούρηση. Προφανώς ο συντάκτης του κειμένου, δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο για ποιο λόγο βρισκόταν στο λιμάνι. Και τότε θα μάθαινε πως ήταν εκεί με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του σωματείου να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, «...και να συμβάλλουν με την αμετακίνητη στάση τους στην ανατροπή της πολιτικής εξαθλίωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων που απεργάζεται το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων πρόθυμων με την αμέριστη στήριξη του αστικού Τύπου», όπως ανέφερε το σχετικό κάλεσμα του σωματείου προς τα μέλη του, λίγο πριν την απεργία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανάπτυξη για το λαό

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να απελευθερώσει χρήματα από το ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Ετσι άρχισε μια προκλητική πολιτική φλυαρία των «κυνηγών» της ψήφου του λαού περί «ανάπτυξης». Το καθοριστικό ερώτημα όμως είναι «ανάπτυξη για ποιον». Τα κόμματα του κεφαλαίου δε μιλούν την ίδια γλώσσα με το λαό. «Ανάπτυξη» σημαίνει γι' αυτούς ένα επιχειρηματικό και παραγωγικό περιβάλλον, όπου τα κέρδη θα αυγατίσουν, οι φόροι που πληρώνουν θα λιγοστέψουν, οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές θα κατακρημνιστούν. Ανάπτυξη για το λαό σημαίνει αξιοπρεπής ζωή, κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, σημαίνει ότι με την εργασία σου διασφαλίζεις τροφή, στέγη, μόρφωση, Υγεία και τελικά συμμετοχή στη γενικότερη πρόοδο και στη βελτίωση του βιωτικού επιπέδου. Αναφορικά με τα ψέματα των φιλομονοπωλιακών κομμάτων και των συνιστωσών τους, το αναπτυξιακό προηγούμενο των τελευταίων ετών είναι αποκαλυπτικό. Οι υψηλοί ρυθμοί «ανάπτυξης» εξασφάλισαν δισεκατομμύρια ευρώ στα επιχειρηματικά μεγαθήρια και καλά κέρδη σε μικρότερες, «δορυφορικές» επιχειρήσεις. Εκείνα τα κέρδη πάνε, έφυγαν, μοιράστηκαν στους μετόχους, λένε οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες που τώρα παραπονούνται για την κρίση που τις χτυπά και λαμβάνουν διαρκώς νέες ενισχύσεις, τάχα για να διατηρηθεί στη «ζωή» η οικονομία και η ελπίδα ανάκαμψης. Στο λαό έμειναν μόνο τα χρέη, οι περικοπές και μια τεράστια επιχείρηση εξαπάτησης για να δεχτεί να παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία.

Τα μονοπώλια, μαζί με το πολιτικό σκηνικό που τα υπηρετεί, σχεδιάζουν από τώρα την «επόμενη μέρα» της κρίσης, καθώς οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» έχουν στόχο και να τη διαμορφώσουν και να την εξασφαλίσουν. Η κρίση όμως, είναι βαθιά και το τέλος της απέχει. Το επόμενο διάστημα, ακόμη κι αν εμφανιστούν σημάδια ανάπτυξης, δε θα επηρεάσουν θετικά τα εκατομμύρια άνεργους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Δε θα είναι τίποτα άλλο από αποσπασματικές, βεβιασμένες ενδείξεις μιας στοχευμένης χρηματοροής που συνδέεται με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα, πάντως όχι τα λαϊκά. Μια ανάπτυξη αναιμική, βραχεία, ασθενής, με μερικές πρόσκαιρες θέσεις εργασίας. Η αφαίμαξη του χρυσού από ένα μεταλλείο, η αυθαίρετη διασπορά αιολικών υπερπάρκων και φωτοβολταϊκών «φυτωρίων» για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, η διάνοιξη δρόμων και η κατασκευή υποδομών που εντάσσονται στους γενικότερους σχεδιασμούς του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για μεταφορά προσώπων, προϊόντων και υπηρεσιών, δε σημαίνουν ανάπτυξη για τον τόπο και το λαό. Δεν αποτελούν τη λύση.

Η λύση απαιτεί ριζικές ανατροπές τόσο στο οικονομικό, όσο και στο πολιτικό επίπεδο. Περνά μέσα από την πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία και βασίζεται στις υπαρκτές, μεγάλες δυνατότητες του τόπου και των ανθρώπων του. Απέναντι στην «ανάπτυξη» του κεφαλαίου που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την υπανάπτυξη του λαού, χρειάζεται και μπορεί να ορθωθεί η αγωνιστική διεκδίκηση μιας πραγματικής ανάπτυξης υπέρ του λαού, που όλα τα οφέλη της θα αποδίδονται στον εργαζόμενο, στον αυτοαπασχολούμενο, στο μικρό αγρότη, στο συνταξιούχο. Υπάρχει γη και γνώση για να τραφεί ο κόσμος και εργοστάσια για να δουλέψει. Υπάρχουν πρώτες ύλες σημαντικές και εγκαταστάσεις και τεχνογνωσία. Μπορεί αυτός ο τόπος να σηκωθεί ψηλά, μαζί με το λαό. Η εκλογική τιμωρία των υπεύθυνων για τη σημερινή κατάντια πρέπει να είναι ένα το κρατούμενο. Η ψήφος στο ΚΚΕ, είναι υπεύθυνη επιλογή που θα συμβάλει σε ένα καλύτερο μέλλον.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ