Σάββατο 14 Απρίλη 2012 - Κυριακή 15 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΚΑ - ΕΝΩΣΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Αρωγός στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Πριν από μερικές μέρες υπογράφτηκε μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και της Ενωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας (ΕΤΕ) εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων - και συγκεκριμένα αυτών που παράγονται από την επεξεργασία των απορριμμάτων - από την τσιμεντοβιομηχανία. Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να πείσει για τη βιωσιμότητα του αντιλαϊκού Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), που στηρίζεται πρωτίστως στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων που θα έχουν υποστεί προεπεξεργασία σε τρεις εγκαταστάσεις βιολογικής ξήρανσης (SRF) και δευτερευόντως στην παραγωγή καύσιμου απορριμματικού μείγματος χαρτιού - πλαστικών (RDF) από δύο μονάδες (η μία λειτουργεί) μηχανικής ανακύκλωσης/κομποστοποίησης. Επιχειρεί συγκεκριμένα να πείσει ότι θα είναι εξασφαλισμένη η απορρόφηση των πιο πάνω απορριμματικών καυσίμων και συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης στο κεφάλαιο, με ΣΔΙΤ, της μελέτης κατασκευής και 25ετούς λειτουργίας των 4 πιο πάνω μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων αθροιστικής παραγωγικής ικανότητας 1.355.000 τόνων/έτος.

Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν πρόκειται όμως για δεσμευτική συμφωνία. Η ΕΤΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει τα μέλη της (ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ κ.ά.) να τηρήσουν τους όρους της «εθελοντικής» συνεργασίας.

Από την άλλη μεριά, όσες εγχώριες τσιμεντοβιομηχανίες πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές για τη συναποτέφρωση των απορριμματικών καυσίμων, κανένα λόγο δεν έχουν να μη συνυπογράψουν τη συμφωνία, καθώς:

  • Τους δίνει βήμα παρέμβασης(«να διενεργούν αυστηρό ποιοτικό έλεγχο») στην παραγωγική διαδικασία των μονάδων επεξεργασίας (άρθρο 6).
  • Τους παρέχει το αμάχητο δικαίωμα να μην παραλαμβάνουν τα SRF/RDF, προβάλλοντας ότι δε συντρέχει ο όρος της «οικονομικής βιωσιμότητας της προμήθειάς τους σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα οικονομικά δεδομένα», ακόμη κι αν η ποιότητά τους είναι η συμφωνηθείσα (άρθρο 6). Ουσιαστικά, τους επιτρέπει να επιβάλλουν μονομερώς το τέλος παραλαβής των SRF/RDF (gate fee), ως αποκλειστικοί υποδοχείς του. Αρωγός τους σ' αυτό έρχεται και η διάταξη του πρόσφατου Ν.4042/12, που επιβάλλει χαράτσι ταφής στα απορρίμματα, 35 ευρώ/τόνο από 1.1.2014 που κλιμακώνεται στα 60 ευρώ/τόνο από 1.1.2019. Δηλ.: «Δεν μου πληρώνεις 50 ευρώ/τόνο για να σου αξιοποιήσω το RDF/SRF; Πλήρωσε 70 ευρώ για να το θάψεις στον ΧΥΤΑ».

Παραμένει ανοιχτό το πρόβλημα των τοξικότατων διοξινών/φουρανίων, καθώς δε θίγεται καθόλου το ζήτημα της ανασύνθεσής τους στη διάρκεια ψύξης των αερίων καύσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ