Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2012 - Κυριακή 15 Απρίλη 2012 - αριθ. φύλλου: 11234

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ»
Το «πανόραμα» μιας απίστευτης ανακάλυψης

Η μεγάλη περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μάς καλεί σε ένα από τα εκπληκτικότερα «ταξίδια» στην ιστορία της ανθρώπινης διάνοιας, με «όχημα» το εντυπωσιακό φορτίο του αρχαίου πλοίου που βυθίστηκε στη θάλασσα των Αντικυθήρων πριν από δύο και πλέον χιλιάδες χρόνια. Ανάμεσα στα έργα τέχνης που μετέφερε το πλοίο - το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 10 αι. π.Χ. - βρέθηκαν και δύο αριστουργήματα της ανθρώπινης διάνοιας: Το υπέροχο χάλκινο άγαλμα του λεγόμενου «Εφήβου των Αντικυθήρων, του 4ου αιώνα π.Χ. και το πασίγνωστο τεχνούργημα του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», μια αρχαία υπολογιστική μηχανή που αποτέλεσε για δεκαετίες αντικείμενο θαυμασμού, επίμονης και επίπονης έρευνας και επιστημονικής αντιπαράθεσης. Σήμερα, πλέον, αποκρυπτογραφήθηκαν τα μυστικά του και ξέρουμε πως πρόκειται για ένα αστρονομικό υπολογιστικό μηχάνημα, ένα αστρονομικό ημερολόγιο, που, όπως αναφέρει το ενημερωτικό κείμενο του μουσείου, προσδιόριζε το χρόνο, με βάση τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και τις μεταξύ τους σχέσεις, δηλαδή τις εκλείψεις και τις κινήσεις άλλων γνωστών για την εποχή πλανητών.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΟΓΕ
Στην πάλη με όπλο τον πολιτισμό

ΣΕΛ.  16
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Σοβιετικό αριστούργημα στη μεγάλη οθόνη

Το αριστούργημα του Τζίγκα Βερτόφ «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» (Σοβιετική Ενωση, 1929) από τις 19 του Απρίλη στις αίθουσες.


ΣΕΛ.  3
Δεκαήμερο ελληνικής τζαζ

Αξιόλογοι εκφραστές της ελληνικής σκηνής συμμετέχουν στο δεκαήμερο ελληνικής τζαζ, που πραγματοποιείται στο «Half Note».


ΣΕΛ.  6
Περί τηλεοράσεως ο λόγος...

Στη γιγαντιαία επιχείρηση χειραγώγησης του ελληνικού λαού, εξέχοντα ρόλο παίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ και ιδιαίτερα της τηλεόρασης.


ΣΕΛ.  8
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Βρέθηκε ο «δολοφόνος» των μελισσών

Εκαναν ότι δεν ήξεραν οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο την αιτία για το σύνδρομο κατάρρευσης των αποικιών μελισσών, για να μη στεναχωρήσουν τα μονοπώλια της χημικής βιομηχανίας.


ΣΕΛ.  9

Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org