Παρασκευή 13 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
«Παίζει» με την αντοχή βαριά αρρώστων

Σε πειραματόζωα για την αντοχή τους έχει μεταβάλει με την τακτική της η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τους αρρώστους με σοβαρές ασθένειες (όπως καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταμόσχευση νεφρού κ.ά.). Με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις της τη μια χορηγεί τα φάρμακα υψηλού κόστους απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία και την άλλη απ' τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Με την τελευταία υπουργική απόφαση ΔΥΓ.3(α)/οικ. 34092 (ΦΕΚ 1003/Β/2-4-2012) προβλέπεται ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους θα χορηγούνται «μόνο απ' τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ». Οπως ενημέρωσαν χτες οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Πάτρας, οι ασθενείς δε βρίσκουν - «για διάφορους λόγους» - τα φάρμακα στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελέσουν τις συνταγές και στα ιδιωτικά φαρμακεία λόγω της τελευταίας υπουργικής απόφασης.

Λίγο αργότερα ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του παραδέχτηκε ότι «παρατηρήθηκε δυσκολία στη χορήγηση σκευασμάτων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ» - χωρίς να εξηγεί και για ποιους λόγους υπάρχει η δυσκολία. Πάντως, ένας απ' τους κύριους λόγους είναι και τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ και μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση θα μπορεί να γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων υψηλού κόστους απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία «σε περίπτωση ελλείψεων». Στις συγκεκριμένες συνταγές θα πρέπει να υπάρχει η ένδειξη «στερούμεθα» από τα φαρμακεία του νοσοκομείου ή από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ