Κυριακή 8 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Λυμένα χέρια» σημαίνει σφαγή διαρκείας του λαού

Να τσακιστεί στην κάλπη, γιατί μαζί με το ΠΑΣΟΚ ομολογούν ότι ετοιμάζουν τα χειρότερα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δώστε μου ισχυρή εντολή, για να μπορέσω να κυβερνήσω και να κάνω όσα πρέπει να γίνουν. Χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορώ ούτε το κράτος να αλλάξω (...) ούτε με τις ασύδοτες συντεχνίες να τα βάλω, ούτε μεγάλες μεταρρυθμίσεις να προωθήσω (...) Κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτή την Ελλάδα με τα χέρια πίσω από την πλάτη. Τα χέρια του πρέπει να είναι λυμένα»(Αντ. Σαμαράς - συνέντευξη στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής).

***

Μόνο αν ο λαός επιθυμεί να αυτοκτονήσει πολιτικά και να προσυπογράψει την καταδίκη του να ζει για τα επόμενα πολλά χρόνια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, θα έκανε πράξη την επιθυμία του προέδρου της ΝΔ, που με περίσσιο θράσος αξιώνει «να έχει τα χέρια του λυμένα για να κυβερνήσει». Οπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, ο Α. Σαμαράς θέλει «λυμένα χέρια», που πρακτικά σημαίνει αυτοδυναμία της ΝΔ ή τουλάχιστον «βιώσιμη κυβέρνηση», δηλαδή κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει να κλιμακώσει τον ολομέτωπο πόλεμο της πλουτοκρατίας κατά του λαού, όπως έχει συμφωνηθεί με τους ξένους συμμάχους τους.

Το παραδέχεται και ο ίδιος, αλλά επιχειρεί να αποκρύψει τη φρίκη και τη βαρβαρότητα της κυρίαρχης πολιτικής πίσω από «κομψές» εκφράσεις, όπως «προώθηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων», «αλλαγές στο κράτος», «πόλεμος στις ασύδοτες συντεχνίες», κ.ο.κ., προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων. Τι σημαίνει όμως στα αλήθεια μια κυβέρνηση του κεφαλαίου, είτε αυτοδύναμη, είτε «βιώσιμη», να έχει «λυμένα χέρια»;

1. Απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των άγριων αντιλαϊκών μέτρων εντός και εκτός μνημονίου. Το νέο μνημόνιο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία. Δεσμεύτηκε γι' αυτό ρητά και κατηγορηματικά ο Α. Σαμαράς στην επιστολή που έστειλε στις 15 Φλεβάρη στους επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). «Αν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία», είναι η ξεκάθαρη δέσμευση του προέδρου της ΝΔ. Ο ίδιος ανανέωσε αυτή τη δέσμευση σε άρθρο που δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ»: «Δεσμευτήκαμε να επιτύχουμε τους μακροχρόνιους και ενδιάμεσους στόχους του Προγράμματος και θέλουμε να τιμήσουμε την υπόσχεσή μας πλήρως», τονίζει χαρακτηριστικά.

2. Κλιμάκωση της άγριας σφαγής στους μισθούς, μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα των «ανταγωνιστικών» γειτονικών χωρών και ακόμα παρακάτω. Δεν προκύπτει μόνο από τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, που υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και τις δεσμεύσεις για παραπέρα μείωση του κατώτατου μισθού με τη «μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο» τον Ιούνη, αλλά αναφέρεται σαφώς στο ιδεολογικό μανιφέστο της ΝΔ, που στην προμετωπίδα του έχει την ανταγωνιστικότητα, την «απενοχοποίηση» της επιχειρηματικότητας και του κέρδους.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ούτε ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ούτε φυσικά ο πρόεδρος της ΝΔ δεν διαφώνησαν με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας ότι οι μισθοί πρέπει να πέσουν στα επίπεδα των γειτονικών χωρών. Η δήλωση του Α. Σαμαρά ότι «δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας βρίσκεται πλέον (!) στο μισθολογικό κόστος», είναι άκρως υποκριτική, γιατί την ίδια στιγμή συνυπογράφει τους μισθούς των 400 και 200 ευρώ και στηρίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

3. Διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των Ταμείων, άγριες περικοπές στις συντάξεις. Η ΝΔ είναι υπόλογη και συνένοχη για το έγκλημα της νέας νόμιμης ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ είναι πανέτοιμη να υλοποιήσει το νέο ασφαλιστικό που βάζει τέλος στις συντάξεις, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Δε διαφεύγει βέβαια ότι εδώ και δύο χρόνια μάχεται για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή τη δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ την ίδια στιγμή πλειοδοτεί στην «αποχώρηση» του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι ευνόητο βέβαια ότι καμία «αποκατάσταση» δεν πρόκειται να κάνει. Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα και αυτό φαίνεται καθαρά, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ανερυθρίαστα: «Ξέρετε πόσο κοστίζει η αποκατάσταση των κατώτατων συντάξεων; Περί τα 350 εκατομμύρια!».

4. Μαζικές απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση εκατοντάδων δημόσιων υπηρεσιών, λουκέτο σε νοσοκομεία, σχολεία, προνοιακά ιδρύματα. Ιδέα της ηγεσίας της ΝΔ ήταν η «εργασιακή εφεδρεία», ενώ πρώτη αυτή ήταν που μίλησε για «αποχώρηση» 250.000 υπαλλήλων και κατάργηση της μονιμότητας, δηλαδή της σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα.

5. Κατάργηση όλων των επιδομάτων και παροχών που καταβάλλονται στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες» (χαμηλοσυνταξιούχοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι, άνεργοι) και αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο «επίδομα φτώχειας», που θα παίρνει το 20% των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας. Η ΝΔ έχει συμφωνήσει πλήρως, με το στόχο να περικοπούν κοινωνικές δαπάνες συνολικού ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ή 2 - 4,4 δισ. ευρώ τη διετία 2013 - 2014. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, συνολικά για τα νέα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ για την ίδια διετία, αλλά βέβαια αποφεύγει να μιλήσει για τα μέτρα που θα ληφθούν.

6. Νέα άγρια φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, που έχει ήδη συμφωνηθεί από τη διακομματική επιτροπή (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.) που προετοιμάζει το νέο φορολογικό. Παρά τις θορυβώδεις και υποκριτικές διακηρύξεις ότι «ο λαός δεν αντέχει άλλους φόρους», η ηγεσία της ΝΔ συμφωνεί με τις νέες αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα, στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, στις μεταφορές, με τις αυξήσεις φόρων στην μικροϊδιοκτησία, μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, της αντικατάστασης του ΦΑΠ και του χαρατσιού της ΔΕΗ με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων χωρίς αφορολόγητο όριο, που θα επιβάλλεται και στα αγροτεμάχια, αφαιμάζοντας κι άλλο το λαϊκό εισόδημα. Από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ ζητά επίμονα εδώ και δύο χρόνια να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στα κέρδη και τα μερίσματα των επιχειρήσεων στο 15% και όλα δείχνουν ότι το μέτρο αυτό θα υπάρχει στο νέο φορολογικό.

Κόμμα αντιλαϊκό ως το μεδούλι

Τα παραπάνω δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών και ψευδαισθήσεων για το περιεχόμενο της «ανάκαμψης» και «βιώσιμης ανάπτυξης» που επαγγέλλεται ο πρόεδρος της ΝΔ. Πρόκειται για ανάπτυξη που θωρακίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, πατώντας στα αποκαΐδια των εργασιακών, ασφαλιστικών και λαϊκών δικαιωμάτων, την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την υψηλή ανεργία, την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση του λαού.

Τα (επιπλέον) μέτρα ανάπτυξης, που εμφανίζει ως φάρμακο για την έξοδο της καπιταλιστικής κρίσης, είναι σκέτη απάτη, ενώ δίνουν ανάσα μόνο στα μονοπώλια, με ενέσεις ρευστότητας από τα κρατικά και κοινοτικά ταμεία.

«Λυμένα χέρια», όμως, θα σήμαινε ακόμα συγχωροχάρτι για την έμπρακτη στήριξη που πρόσφερε τα δύο προηγούμενα χρόνια η ηγεσία της ΝΔ στην εφαρμογή του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων, ψηφίζοντας τα δύο τρίτα των νόμων που υλοποιούσαν τους στόχους του μνημονίου, ενώ όλο αυτό το διάστημα πρωτοστατούσε στο μαύρο μέτωπο που συκοφαντούσε και κτυπούσε με λύσσα τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τους ταξικούς - λαϊκούς αγώνες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τιμωρήσουν σκληρά τη ΝΔ, γιατί δεν υπήρξε απεργία και κινητοποίηση την οποία να μην καταδίκασε και υπονόμευσε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, ενώ είναι μεταξύ των πρωτεργατών για την κατάργηση των διαδηλώσεων.

Είναι φανερό ότι, για να σωθεί ο λαός πρέπει να διασφαλίσει με τους αγώνες και την ψήφο του πως θα δέσει χειροπόδαρα, πως δηλαδή θα εκμηδενίσει πολιτικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ και τις προϋποθέσεις να αποκρούσει τη θύελλα, να πάρει ο ίδιος τις τύχες στα χέρια του, με την εργατική - λαϊκή εξουσία.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ