Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος επαφών για την εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν»

ΠΕΚΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε νέο επίπεδο διαπραγμάτευσης εισέρχεται όλο το «παζάρι» μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και περιφερειακών, σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την επίτευξη μιας στοιχειώδους συμφωνίας στη βάση του σχεδίου έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, υπέρ του οποίου έχει ταχθεί σύσσωμο το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Αραβικός Σύνδεσμος αλλά και η ίδια η συριακή ηγεσία. Ετσι, άρχισε, ήδη, από χτες, η ανταλλαγή δηλώσεων ανάμεσα σε συνεργάτες του Ανάν και τη συριακή ηγεσία για το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί ο πρώτος, και βασικός όρος, του σχεδίου: Η κατάπαυση πυρός.

Ο Σύρος Πρόεδρος, αφού δήλωσε «έτοιμος να κάνει τα πάντα για να πετύχει η αποστολή του Ανάν», τον κάλεσε «ν' αντιμετωπίσει όλους τους παράγοντες της κρίσης» και συγκεκριμένα «να τελειώσει η παροχή στήριξης στην τρομοκρατία και να σταματήσει η τρομοκρατική δράση εντός Συρίας», δηλαδή η ένοπλη δράση ομάδων της αντιπολίτευσης. Αμεση υπήρξε η αντίδραση συνεργατών του Ανάν, που κάλεσαν τη συριακή ηγεσία «να εφαρμόσει τώρα το σχέδιο, στο οποίο δήλωσε ότι συμφωνεί» και να προχωρήσει «άμεσα σε τερματισμό των εχθροπραξιών από τη δική της πλευρά καταρχάς», τονίζοντας ότι ανάλογες πιέσεις θα ασκηθούν και στις ένοπλες ομάδες που δρουν εντός χώρας.

Ο Ανάν ολοκλήρωσε, χτες, την επίσκεψή του στην Κίνα, όπου εξασφάλισε τη δημόσια υποστήριξη του Πεκίνου στην εφαρμογή του σχεδίου του. Σύμφωνα με συνεργάτες του, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα επισκεφτεί και άλλες χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «που έχουν ρόλο στις εξελίξεις», όπως το Ιράν και η Σ. Αραβία, χωρίς όμως να ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στην περιοχή, μεταβαίνει άμεσα ο βοηθός του Ανάν, Παλαιστίνιος Νάσερ αλ Κίντουα, προκειμένου να έχει επαφές με οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, όχι μόνο με το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, όπου εκφράζονται κυρίως δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», αλλά και με οργανώσεις που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από αυτό. Το βέβαιο είναι ότι το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο έχει εκφράσει απογοήτευση και για το «σχέδιο Ανάν» και για την υιοθέτησή του, την Πέμπτη, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, πιέζοντας για «ενεργότερη ανάμειξη» ακόμη και εξωτερική στρατιωτική επέμβαση.

Δεν είναι ξεκάθαρο, αν ο Κίντουα θα συμμετάσχει και στη δεύτερη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» που πραγματοποιείται την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, πάντως, θα συμμετάσχει. Χτες, η Κλίντον έφτασε στη Σ. Αραβία όπου θα συζητήσει με τη σαουδαραβική ηγεσία και τις εξελίξεις στη Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις, αντεγκλήσεις και διαβουλεύσεις(2012-06-01 00:00:00.0)
Νέες κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ(2012-04-24 00:00:00.0)
Κλιμάκωση πριν την έναρξη εκεχειρίας κατά το σχέδιο Ανάν(2012-04-10 00:00:00.0)
Απεσταλμένοι και νέος γύρος διαβουλεύσεων(2012-03-06 00:00:00.0)
Σαρωτικές κυρώσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο(2011-11-29 00:00:00.0)
Μεγάλη διαδήλωση υπέρ του Ασαντ(2011-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ