Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ
Αμερικανο-ΝΑΤΟική «ασπίδα» έως την Κίνα

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επεκτείνουν την αντιπυραυλική ασπίδα τους με την εγκατάσταση των συστημάτων «SM-3» αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στη Νότια Κορέα, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως όπως ανακοίνωσε η βοηθός του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Μάντελιν Κρίντον, η Ουάσιγκτον ήδη ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση των αντιπυραυλικών συστημάτων στο Τόκιο, στην Καμπέρα και στη Σεούλ. Αναμένεται πως το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα αναπτυχθεί σταδιακά στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ η αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη θα λειτουργήσει ήδη στο αρχικό της στάδιο το Μάη του 2012, με τα πυραυλικά συστήματα που θα εγκατασταθούν στην Τσεχία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Τουρκία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία.

Οπως εκτιμά η εφημερίδα η εγκατάσταση των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Κίνας θα προκαλέσει τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κινέζικης πλευράς. Οι ενέργειες των ΗΠΑ μπορούν να προκαλέσουν τέτοια αντίδραση «σε σύγκριση με την οποία οι διαμαρτυρίες της Ρωσίας, κατά της ανάπτυξης της πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, θα φαίνονται σαν ένα αθώο παιχνίδι διπλωματίας».

Να σημειωθεί πως η Ρωσία στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας κοινού κέντρου αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, θεωρώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ανατρέπεται το σημερινό «στάτους κβο» στα ζητήματα των πυρηνικών όπλων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ