Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Ανακάλυψε» ευθύνες του ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενα χρόνο μετά, και ενώ ο λιβυκός λαός συνεχίζει να αιματοκυλίζεται από τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακάλυψε, «μετά από πολύμηνη έρευνα», ότι το ΝΑΤΟ και οι στρατοί χωρών που συμμετείχαν στην επιχείρηση ευθύνονται για το θάνατο 63 προσφύγων, στους οποίους δεν παρείχαν καμία βοήθεια όταν τους εντόπισαν στοιβαγμένους σε φουσκωτή βάρκα. Σύμφωνα με την έκθεση, που βασίστηκε σε μαρτυρίες εννιά επιζώντων από αυτό το εφιαλτικό ταξίδι, στη φουσκωτή βάρκα επιβιβάστηκαν 73 Αφρικανοί μετανάστες, στη Λιβύη, στις 26 Μάρτη πέρσι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο που μόλις είχε αρχίσει και να προσεγγίσουν την Ευρώπη.

Η βάρκα σύντομα έμεινε από καύσιμα ακυβέρνητη και οι επιβαίνοντες χωρίς νερό και τρόφιμα. Για την κατάστασή τους ενημερώθηκαν, τηλεφωνικώς από συγγενείς τους, οι ιταλικές αρχές. Ελικόπτερο τους έριξε λίγα μπουκάλια νερό και μπισκότα και έκτοτε δεν έγινε τίποτε από κανέναν, παρά το γεγονός ότι δίπλα στο φουσκωτό έπλευσαν στρατιωτικά πλοία και αλιευτικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι από τους 73 επιβαίνοντες, μόνο 10 επέζησαν και η βάρκα, με τις σορούς και τους επιζώντες, προσάραξε πάλι στη Λιβύη. Οι ζωντανοί φυλακίστηκαν και ένας από αυτούς εξέπνευσε στο κρατητήριο.

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει ότι στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή βρίσκονταν τουλάχιστον 27 πολεμικά πλοία και παρ' όλα αυτά οι πρόσφυγες αφέθηκαν να πεθάνουν. (Οπως συνέβη άλλωστε και με χιλιάδες άλλους Λίβυους που ποτέ δε θα μάθουμε τι ακριβώς τους συνέβη κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης). Σχολιάζοντας την έκθεση, το ΝΑΤΟ αρκέστηκε ν' ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης έδωσε βοήθεια σε 600 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στη Μεσόγειο (και φυσικά μετέτρεψε σε πρόσφυγες πολλαπλάσιους με τους βομβαρδισμούς του).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ