Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πιθανή αποδέσμευση πετρελαϊκών αποθεμάτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ευήκοα ώτα» μέχρι στη Γαλλία φαίνεται ότι βρήκαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία για την πιθανή αποδέσμευση των στρατηγικών τους πετρελαϊκών αποθεμάτων, με στόχο τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ανέφερε χτεσινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», επικαλούμενο πληροφορίες πηγών της γαλλικής προεδρίας.

Η αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων είναι ζήτημα βδομάδων, ενώ τονίζεται ότι η «χρησιμοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων δικαιολογείται διότι σχετίζεται με γεωπολιτικούς παράγοντες έντασης».

Ουσιαστικά πρόκειται για σύμπραξη ή και προσχώρηση της Γαλλίας στη συμφωνία στην οποία φέρεται να κατέληξαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας «Τέλεγκραφ», θα απευθυνθούν και σε άλλες χώρες, αναμένοντας και την έγκριση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι ενέργειες αυτές προφανώς συνδέονται με τους σχεδιασμούς για μία ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου.

Μία συγκράτηση που κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την προσπάθεια αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης που συνεχώς βαθαίνει. Ειδικότερα δε για τις ΗΠΑ καθώς είναι χρονιά εκλογών και οι ανατιμήσεις στα πρατήρια καυσίμων στις ΗΠΑ έχουν αποκτήσει δημοσκοπικό αντίκτυπο για τον Αμερικανό Πρόεδρο και παρά την αντεπίθεσή του με το σχέδιο για την ανάπτυξη «εναλλακτικών πηγών ενέργειας».

Η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε τα 128 δολάρια/βαρέλι αυτόν το μήνα, μόλις 20 δολάρια κάτω από το ανώτερο επίπεδο του 2008 και αυξημένη κατά 15% σε σχέση με το Γενάρη, κυρίως εξαιτίας της εφαρμογής των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ηδη η κάμψη των τιμών του πετρελαίου, που είναι και ένας από τους στόχους της κίνησης της αποδέσμευσης των αποθεματικών τους, άρχισε, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αλι Ναΐμι, ότι η χώρα του «θα χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα για τον εφοδιασμό της αγοράς πετρελαίου με τις τυχόν πρόσθετες απαιτούμενες ποσότητες», αφού επιθυμεί «μία δίκαιη και λογική τιμή που δε θα πλήξει την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ