Το αμερικανικό «ενδιαφέρον» για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή στο επίκεντρο των συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης
Κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεων από την πλευρά των ΗΠΑ για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή και, ταυτόχρονα, βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με αιχμή την Ενέργεια, συνιστά η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Στ. Δήμα, με τον ειδικό απεσταλμένο της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας στην Ευρασία, πρέσβη Ρίτσαρντ Μόρνιγκσταρ.
Ο Μόρνιγκσταρ επισκέπτεται την Ελλάδα για να μιλήσει σήμερα σε συνέδριο του «Εκόνομιστ» με θέμα την Ενέργεια, στο περιθώριο του οποίου αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, βασικά θέματα της χτεσινής συνάντησης ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, τα ζητήματα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας και η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη, λόγω του εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την ατζέντα της συνάντησης δε θα μπορούσε να λείψει και η επικείμενη αδειοδότηση για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, διαδικασία για την οποία ενδιαφέρονται και αμερικανικές εταιρείες. Το θέμα αυτό φαίνεται πως απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε χτες ο Μόρνιγκσταρ με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη.
Μετά τη συνάντηση με τον Στ. Δήμα ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε και με τον γγ του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ι. Ζέπο, ο οποίος μετέχει στις «διερευνητικές συνομιλίες» Ελλάδας - Τουρκίας για διευθετήσεις στο Αιγαίο. Η συγκεκριμένη συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Μόρνιγκσταρ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» την 1η Αυγούστου 2010, είχε προτείνει τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές, τις οποίες τότε κυνικά χαρακτήρισε «συνοριακές».
Ενδεικτικό για το περιεχόμενο των επαφών που είχε με την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός αξιωματούχος (πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, σύμβουλος του πρώην Προέδρου Κλίντον και πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ) είναι και το γεγονός ότι από διπλωματικούς κύκλους χαρακτηρίζεται «βαθύς γνώστης των ζητημάτων της ενέργειας» και «σφοδρός πολέμιος του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου στην Ευρώπη».
Με δεδομένα τα παραπάνω, είχε εκφράσει (και δημόσια) στο παρελθόν τη δυσφορία των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και στο ρωσικών συμφερόντων δίκτυο αγωγών South Stream, υπερθεματίζοντας στον αντίποδα για την ελληνική συμμετοχή στον - αμερικανικών συμφερόντων - αγωγό TGI (Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας). Από αυτή τη σκοπιά ερμηνεύεται και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι Δήμας και Μόρνιγκσταρ συζήτησαν «τα διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Ρωσία προς την Ευρώπη και στα οποία η γεωγραφική θέση της χώρας μας έχει καθοριστική σημασία».
Από τις επίσημες ανακοινώσεις προκύπτει ότι συζητήθηκε και το ζήτημα του Ιράν, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να εκφράζει «την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την εξαίρεση της χώρας μας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου». Η Ελλάδα, μαζί με άλλες εννιά χώρες της ΕΕ και την Ιαπωνία, που μείωσαν τις εισαγωγές πετρελαίου από Ιράν, χωρίς να τις διακόψουν ακόμα τελείως, εξαιρέθηκαν από τις κυρώσεις που προβλέπει το εμπάργκο των ΗΠΑ.