Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝΕΣ
Απάνθρωπη απόφαση περικοπής των συντάξεων

Τις παρακρατεί από 50-80% για να καλύψει τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης

Ακάθεκτη η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επεκτείνει την έφοδό της στις συντάξεις ακόμα και των ασθενών σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που συνήθως έχουν χαρακτήρα επιδόματος πρόνοιας. Παρακρατά το μεγαλύτερο μέρος όσων δέχονται υπηρεσίες στα δημόσια οικοτροφεία και ξενώνες του νόμου 2716/99 - είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) - με στόχο όπως ομολογεί με κυνικότητα τη «μείωση της κρατικής επιχορήγησης».

Τη ρύθμιση αυτή προβλέπει απόφαση (14/3/2012) του υφυπουργού Υγείας Μάρκου Μπόλαρη και έρχεται να «διορθώσει» προηγούμενη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου που είχε εκδοθεί πέρυσι το καλοκαίρι, και δεν είχε εφαρμοστεί. Επιπλέον η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου για την υγεία και την πρόνοια που προβλέπει αντίστοιχη παρακράτηση στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου - εξισώνοντας με αυτό τον τρόπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για τους φιλοξενούμενους σε στεγαστικές δομές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υπάρχουν τα νοσήλια των ασφαλιστικών τους ταμείων. Ετσι για τους φιλοξενούμενους στα οικοτροφεία τα νοσήλια είναι 35 ευρώ τη μέρα ενώ στους ξενώνες είναι από 42-48 ευρώ τη μέρα. Οι τρόφιμοι, παίρνουν και κάποια σύνταξη, που στην πλειοψηφία είναι κοντά στα 300 ευρώ.

Αυτές λοιπόν τις συντάξεις η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τις αντιμετωπίζει ως «πρόσθετη σπατάλη» και ο αρμόδιος υφυπουργός σήκωσε τον πέλεκυ των περικοπών. Στην απόφασή του, με απροκάλυπτο τρόπο, αναφέρει: «Εχοντας υπόψη...την ανάγκη κάλυψης λειτουργικών και λοιπών αναγκών, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των δημόσιων φορέων, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και φροντίδας στα άτομα αυτά, με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και την ανάπτυξη περαιτέρω κλινών για την εξυπηρέτηση περισσότερων ατόμων που χρήζουν φιλοξενίας... αποφασίζουμε οι φιλοξενούμενοι να συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης με παρακράτηση ποσού από τη σύνταξη που λαμβάνουν απ' τον ασφαλιστικό φορέα και απόδοση αυτού στο ΝΠΔΔ που τους φιλοξενεί. Το παρακρατηθέν ποσό της σύνταξης αποδίδεται απευθείας από τον φιλοξενούμενο ή τον δικαστικό συμπαραστάτη του στο ΝΠΔΔ».

Τα ποσά της παρακράτησης της σύνταξης ορίζονται ως εξής:

  • Μέχρι 500 ευρώ, ποσοστό 50%.
  • Από 500-700 ευρώ, ποσοστό70%.
  • Από 700 ευρώ και πάνω ποσοστό 80%.

Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε κλιμακωτή παρακράτηση 40% για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ και 80% για συντάξεις από 1.500 ευρώ και άνω.

Τώρα μετά το «κούρεμα» των συντάξεων, αρχίζουν με ποσοστό 50% και επιβάλλουν το 80% στις συντάξεις των 700 ευρώ! Πρόκειται δηλαδή για καθαρή ληστεία εξουθενωμένων ανθρώπων που με τις συντάξεις τους κάλυπταν κάποιες από τις ανάγκες τους στην άσχημη κατάσταση την οποία βιώνουν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ