Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΠΑΣΟΚικός καιροσκοπισμός

Δύο προτάσεις νόμου, που υποτίθεται ότι αποβλέπουν στη μείωση των τιμών, κατέθεσαν στη Βουλή 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μετά τον επικοινωνιακό θόρυβο που ξεσηκώθηκε γύρω από το λεγόμενο κίνημα της φτηνής πατάτας και μερικές ακόμα ενέργειες για τη διακίνηση σε κάποια ακόμα αγροτικά προϊόντα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αυτοί που επί τόσα χρόνια ψηφίζουν αναφανδόν όλα τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που ευνοούν την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις που επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, προσπαθούν να δημιουργήσουν φτηνές εντυπώσεις, προτείνοντας να θεσμοθετηθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Η κίνηση αυτή, εκτός των άλλων, δημιουργεί και υποψίες για το τι μπορεί να κρύβεται τελικά πίσω από το λεγόμενο κίνημα της φτηνής πατάτας.

Στην μία πρόταση νόμου προτείνουν τη λήψη ισοδύναμων κοινωνικών μέτρων για την «οργάνωση της συνεργασίας παραγωγών και καταναλωτών, τη σήμανση των ελληνικών προϊόντων και τη ρύθμιση της αγοράς για τα βασικά καταναλωτικά αγαθά» και στην άλλη για τη «λειτουργία τους υγιούς ανταγωνισμού, την ανασυγκρότηση της ελληνικής παραγωγής και τη διακίνηση και διάθεση των προϊόντων». Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν ανάμεσα σε άλλα να θεσμοθετηθούν, νόμιμα εναλλακτικά δίκτυα διάθεσης, διαδικτυακή πύλη για τη συνάντηση παραγωγών και καταναλωτών, σύνδεσμοι παραγωγών - καταναλωτών, πρότυπες Κυριακάτικες αγορές, επέκταση του παρατηρητηρίου τιμών, δημιουργία εταιρείας αστικού τύπου μη κερδοσκοπικού σκοπού που θα διαθέτει ελληνικά προϊόντα.

Μόνο και μόνο η αναφορά σε ...ισοδύναμα κοινωνικά μέτρα, αποτελεί από μόνη της σκέτη κοροϊδία. Η εκμετάλλευση, η κερδοσκοπία, η ακρίβεια, αποτέλεσμα των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής που αποτελούν τη ρίζα για τη δημιουργία όλων των αντιθέσεων που τελικά πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, δεν αντιμετωπίζονται με ισοδύναμα μέτρα, εντός καπιταλιστικού συστήματος. Η έκφραση «ισοδύναμα μέτρα» χρησιμοποιήθηκε ως αντίβαρο δημιουργίας εντυπώσεων στα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων και το τι τελικά έγινε, με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. το γνωρίζουν οι πάντες στην Ελλάδα.

***

Η πρωτοβουλία των 32 βουλευτών προκαλεί τη νοημοσύνη και των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων - παραγωγών και των λαϊκών στρωμάτων - καταναλωτών. Η πολιτική του κόμματός τους, όπως και η πολιτική της ΝΔ, έχουν φέρει σε απόγνωση παραγωγούς και καταναλωτές. Οχι τώρα, ούτε γενικά τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για μια πολιτική που εδώ και δεκαετίες, προωθεί με τον πλέον συστηματικό τρόπο όλα τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε μέσα από την επιχειρηματική εκμετάλλευση της πρωτογενούς παραγωγής να κερδίζει όλο και περισσότερα. Κι αυτό, σε ό,τι αφορά τις τιμές που καμώνονται πως θέλουν να ...ελέγξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει συμπίεση των τιμών που δίνουν στους παραγωγούς και φούσκωμα των λιανικών τιμών προς τους καταναλωτές. Λογικό είναι με αυτή την έννοια οι παραγωγοί να ψάχνουν πώς θα μπορέσουν να πουλήσουν την παραγωγή τους αποφεύγοντας την καταστροφή και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ψάχνουν να βρούνε φτηνά τρόφιμα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Οι δύο προτάσεις νόμου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ακόμα και αν ψηφιστούν στη Βουλή δεν πρόκειται να λύσουν κάποιο πρόβλημα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να λυθεί το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει. Τι θα γίνει δηλαδή αν συσταθεί κάποιος κοινός σύνδεσμος παραγωγών - καταναλωτών; Θα παραμεριστούν τα μονοπώλια και οι εμποροβιομήχανοι, που εκμεταλλεύονται ανελέητα παραγωγούς και καταναλωτές; Θα λυθεί κάτι αν δημιουργηθεί και μια διαδικτυακή πύλη; Θα βελτιωθεί η ποιότητα και θα πέσουν οι τιμές, αν στηθούν αγορές και τις Κυριακές;

***

Είναι προφανές ότι με τέτοιες ενέργειες - ρυθμίσεις δεν πρόκειται να φύγουν από τη μέση τα μονοπώλια, οι μεσάζοντες και οι εμποροβιομήχανοι. Δε θα λυθεί το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Δε θα είναι πραγματικά φτηνά όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα - τρόφιμα για όλους τους καταναλωτές σε όλες τις περιοχές της χώρας. Δε θα εμποδίζονται οι μαζικές εισαγωγές αγροτικών και ζωοκομικών προϊόντων. Με τέτοιες πρωτοβουλίες δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, οι νόμοι του κέρδους, τα μονοπώλια και τα καρτέλ. Αν κάποιοι νομίζουν ότι έτσι θα υπάρξει αντίπαλο δέος και θα συνετισθούν οι μεσάζοντες και οι κερδοσκόποι και θα αγοράζουν σε καλύτερες τιμές από τους παραγωγούς και θα πουλούν φθηνότερα στους καταναλωτές, προφανώς αυταπατώνται οικτρά, ή αλλιώς κοροϊδεύουν προκλητικά. Και αυτό ισχύει και για τους 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όσους άλλους προωθούν ανάλογες πρωτοβουλίες.


Κ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ