Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσήλωση στη σφαγή πριν και μετά την κάλπη

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για διευρυμένη κυβερνητική συνεργασία μετεκλογικά

Τη γραμμή της κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις εκλογές, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προπαγανδίζουν το ένα μετά το άλλο τα στελέχη των δύο κομμάτων και την ίδια ώρα, υπουργοί προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, καταθέτουν προτάσεις για «διεύρυνση» του αντιλαϊκού μετώπου, αναζητώντας «πρόθυμους» κεντροαριστερούς συνοδοιπόρους. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αμείωτη την αντιλαϊκή πολιτική στη διάρκεια και της προεκλογικής περιόδου.

«Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα έρθουν και οι εκλογές, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς γιατί είναι ανάγκη που επιβάλλεται από την οικονομία και από τις τεράστιες υποχρεώσεις που έχουμε μπροστά μας και στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούμε. Εχουμε πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα μπροστά μας και δεν επιτρέπεται χαλάρωση», δήλωσε χτες. «Ο χρόνος των εκλογών είναι απόφαση των κομμάτων», είπε ο ίδιος, αφήνοντας ξανά στον αέρα την ημερομηνία της κάλπης.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Αν. Διαμαντόπουλου κατέθεσε χτες ένα αντιδραστικό «μανιφέστο», με πυρήνα τις δεσμεύσεις των αστικών κομμάτων για προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του νέου μνημονίου μετά τις εκλογές. Την παρέμβαση της Αν. Διαμαντόπουλου έσπευσε να χαιρετίσει ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος. Η ίδια τάσσεται υπέρ της συγκρότησης μιας «ισχυρής κυβέρνησης» μετά τις εκλογές και σημειώνει: «Αν η ψήφος του λαού οδηγήσει σε συνεργασία τότε τα κόμματα που την αποτελούν θα πρέπει να έχουν δεδομένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και (...) να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας», δηλαδή τα νέα βάρβαρα μέτρα που έχουν προαποφασιστεί και τα οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δεσμευτεί να τα επιβάλουν τον Ιούνιο.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος και η Αν. Διαμαντοπούλου προχώρησαν σε ανοιχτή πρόσκληση μετεκλογικής συνεργασίας προς τη ΔΗ.ΜΑΡ. του Φ. Κουβέλη, με στόχο να βάλουν στο κάδρο του αποπροσανατολισμού του λαού και τα «κεντροαριστερά» σενάρια. Η Αν. Διαμαντοπούλου κάλεσε τη «Δημοκρατική Αριστερά να πει αν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και υπό ποιες προϋποθέσεις, και να αγκαλιάσει τα "δύσκολα ναι" αντί των "εύκολων όχι"». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αν. Λοβέρδος απηύθυνε κάλεσμα στη ΔΗΜ.ΑΡ. σημειώνοντας: «Μία συζήτηση για συνεργασία με τον κ. Κουβέλη θα ήταν ευπρόσδεκτη, δόκιμη και πολύ λογική για την πολιτική μας φυσιογνωμία».

Ο Αν. Λοβέρδος ανέφερε ότι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ «είναι κεντροαριστερή», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «μπρος στο συμφέρον της πατρίδας κάτι άλλο μπορεί να βγει περισσότερο ισχυρό», στηρίζοντας ουσιαστικά τη μετεκλογική συνεργασία των εταίρων του δικομματισμού. Τάχτηκε παράλληλα υπέρ του «διαλόγου» του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ενδεχόμενο της συγκυβέρνηση «θα το πουν οι δύο αρχηγοί μετά τις 18 του Μάρτη», δηλαδή μετά την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

«Η συζήτηση περί συμμαχιών δεν είναι μια συζήτηση ταμπού», ανέφερε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής, με συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο.

Προεκλογικός ανασχηματισμός

Σε «μερικό» ανασχηματισμό της κυβέρνησης με εσωτερική μετακίνηση προσώπων και την τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών σε υπουργικές θέσεις, προχώρησε αργά χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης Λ. Παπαδήμος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης μετακινήθηκε τελικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας την υπουργική καρέκλα του Χρ. Παπουτσή, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή, προκειμένου να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Υπουργός Ανάπτυξης Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας ανέλαβε η Αν. Διαμαντοπούλου και τη θέση της στο υπουργείο Παιδείας θα καταλάβει ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης. Θέση υφυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα αναλάβει και ο Λ. Οικονόμου μέχρι χτες γενικός γραμματέας στο συγκεκριμένο υπουργείο. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, θα γίνει σήμερα στις 15.30 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Χτες, τέλος, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ