Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Βρόχος» στην περιουσία των ταμείων

Το «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στην πράξη λεηλασία «εν μια νυκτί» δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζεμένοι κόποι ολόκληρων δεκαετιών της εργατικής τάξης της χώρας μας. Η κλοπή υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που κατέκλεψαν από τα ταμεία, συστηματικά και επί 60 συνεχή χρόνια οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους. Στις βεβαιωμένες ανείσπραχτες οφειλές προς το ΙΚΑ των επιχειρήσεων που φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Στην εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, που για μόνο για το ΙΚΑ σημαίνει απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Το «κούρεμα» έρχεται να οδηγήσει τα ταμεία σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα που θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας και μείωσης των μισθών, αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας. Χαρακτηριστικό των αδιεξόδων είναι το στοιχείο ότι το ΙΚΑ έχει ήδη χρησιμοποιήσει το 50% της κρατικής επιχορήσης που έχει προϋπολογιστεί για όλο το 2012! Η μείωση των μισθών, πριν το δεύτερο μνημόνιο, είχε εκτιμηθεί ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του ΙΚΑ σχεδόν κατά 6 δισ. ευρώ για το 2012. Το ποσό αυτό θα ξεπεραστεί με τις νέες μειώσεις κατά 22% του κατώτερου μισθού της ΕΓΣΣΕ, κατά τουλάχιστον 32% των μισθών των νέων έως 25 ετών. Με το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας συνολικά. Και βέβαια τεράστια αρνητική συμβολή έχει η αύξηση της ανεργίας που οδηγεί σε απώλεια εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν το προφανές. Οτι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο οι ήδη ελάχιστες παροχές και οι τσακισμένες συντάξεις. Αντιθέτως ακέραιες είναι οι ευθύνες των κεφαλαιοκρατών και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των ταμείων και τον κίνδυνο που διατρέχουν. Οπως επίσης και της σημερινής στην οποία πριν λίγο καιρό συμμετείχε και ο ΛΑ.Ο.Σ, η οποία χαρίζει τα χρέη των εργοδοτών, και ετοιμάζει νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές.

Ωστόσο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η πραγματικότητα θα διαστρεβλωθεί. Τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήδη κρύβουν την αλήθεια για το γιατί και ποιοι έφεραν τα ταμεία σ'αυτή την κατάσταση και αρχίζουν να μιλούν για δήθεν υψηλές συντάξεις και παροχές. Προσπαθούν δηλαδή να φορτώσουν το βάρος στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους που ούτως ή άλλως έχουν πετσοκομμένα δικαιώματα. Στρώνεται το έδαφος για τις νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις με πρόσχημα και τη «βιωσιμότητα των ταμείων». Νέα μείωση των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ, αλλά και τους ελέγχους που θα γίνονται συνεχώς για τη συνεπή εφαρμογή των μνημονίων.

Είναι ανάγκη να περάσουν η εργατική τάξη, γενικά οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, στην αντεπίθεση. Συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχουν «μεσσίες» που θα έρθουν να μας «σώσουν». Μόνο η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν τα ίδια να σώσουν τον εαυτό τους. Με οργάνωση πρώτα - πρώτα στους τόπους δουλειάς, ενίσχυση των συνδικάτων σε ταξική κατεύθυνση, συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και πάλη με το πλαίσιό του που αποτελεί όπλο στα χέρια των εργαζομένων για την προστασία των οικογενειών τους από την εξαθλίωση. Να αποτρέψουν το «κούρεμα», να διεκδικήσουν όλα τα λεφτά των ταμείων, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις συντάξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζωπυρώνει την επίθεση σε συντάξεις και μισθούς(2013-08-11 00:00:00.0)
Οι μισοί παίρνουν κάτω απο 500 ευρώ!(2013-04-20 00:00:00.0)
Να εμποδίσουμε τη νέα λεηλασία των κόπων μας(2012-12-02 00:00:00.0)
Πνίγουν τα Ταμεία και ετοιμάζουν νέες ανατροπές(2012-08-24 00:00:00.0)
«Κούρεμα» και λεηλασία των Ταμείων(2012-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ