Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη δημιουργία ή τη συνέχιση ήδη υπαρχόντων «Κοινωνικών Δομών» για την «αντιμετώπιση της φτώχειας». Τέτοιες δομές είναι τα Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, προγράμματα σίτισης, Υπνωτήρια και τα λεγόμενα «day center» (σ.σ.: κέντρα φιλοξενίας της «μίας ημέρας»). Μέσα από αυτές τις δράσεις θα δημιουργηθεί ένα Δίκτυο 300 Κοινωνικών Δομών σε συνολικά 40 δήμους σε όλη τη χώρα με πληθυσμό μεγαλύτερο των 80.000 κατοίκων. Τέτοιες δράσεις μπορεί να αναλάβουν ακόμη και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η κυβέρνηση δημιουργεί δομές οι οποίες όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά απευθύνονται στα πιο εξαθλιωμένα στρώματα που δεν έχουν να φάνε, κάπου να μείνουν, που δεν έχουν να πληρώσουν φάρμακα και αρρωσταίνουν. Αυτή η ζωή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Λύσεις όπως αυτές που δείχνουν να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, οδηγούν στο συμβιβασμό με τα ψίχουλα που προσφέρουν όσοι οδηγούν στην εξαθλίωση τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με ένα ξεροκόμματο που θα τους πετάξουν. Αλλά και οι εργαζόμενοι που θα αμείβονται με μισθούς πείνας σ' αυτές τις δομές δεν πρέπει να κάνουν καμιά έκπτωση από τις πραγματικές τους ανάγκες.
Η διάρκειά του προγράμματος θα είναι 24 μήνες, ο προϋπολογισμός 36 εκατ. ευρώ, ενώ θα δουλέψουν 1.500 εργαζόμενοι ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, μόνο για τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος. Συνολικά, προβλέπεται η δημιουργία 40 συμβασιούχων ανά δήμο ενώ το 80% του προϋπολογισμού (27 εκατ. ευρώ) θα επιδοτεί τις θέσεις εργασίας και το υπόλοιπο 20% (9 εκατ. ευρώ) θα αφορά στα λειτουργικά έξοδα των δομών. Ετσι, με αυτές τις δομές το υπουργείο δημιουργεί ένα διαρκώς ανακυκλούμενο εργατικό δυναμικό.