Τρίτη 6 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Οργανώνουν την πάλη για ανεργία - μείωση επιδομάτων

Κινητοποίηση αύριο στους κατά τόπους ΟΑΕΔ για την ανεργία, τη μείωση των επιδομάτων. Μαζική η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Εργασίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Εργασίας
Δυναμική παρέμβαση και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι ταξικές δυνάμεις, Συνδικάτα και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, άνεργοι απ' τις κατά τόπους Επιτροπές Ανέργων, συνταξιούχοι, δηλώνοντας πως δεν αποδέχονται τη νέα βαρβαρότητα του μαύρου μετώπου να μειώσει ακόμη και αυτό το ήδη πενιχρό επίδομα ανεργίας, απ' τα 461,5 ευρώ στα 359 ευρώ.

Οι ταξικές δυνάμεις προχωρούν σε νέα αγωνιστική κινητοποίηση αύριο Τετάρτη για την ανεργία, τη μείωση των επιδομάτων, στα γραφεία του ΟΑΕΔ όλης της χώρας, σύμφωνα με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Η κινητοποίηση, ωστόσο, πήρε χαρακτηριστικά αντίστασης ενάντια στο σύνολο των αντεργατικών μέτρων που τσακίζουν τη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. «Κάτω η κυβέρνηση των πλουτοκρατών - αγώνας για εξουσία των εργατών», «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο - οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Φαρμάκου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες Λαϊκών Επιτροπών, προχώρησαν σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Ξεχώρισε η μαζική παρουσία των Επιτροπών Αγώνα ανέργων από τη Ν. Σμύρνη, τη Νίκαια και την Καλλιθέα.

«Οχι στις μειώσεις των επιδομάτων του ΟΑΕΔ και των μισθών»

Στο μεταξύ, με χτεσινή του ανακοίνωση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, απευθύνει κάλεσμα στους ανέργους και τους εργαζόμενους, να οργανώσουν την πάλη τους, ενάντια στο τσάκισμα του επιδόματος ανεργίας, στη συντριβή της ΕΓΣΣΕ και τη συνολική αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, πλουτοκρατίας, τρόικας.

Αναλυτικά, το ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει:

«Οχι στις μειώσεις όλων των επιδομάτων του ΟΑΕΔ και στις μειώσεις μισθών και ημερομισθίων.

Ανεργοι, εργαζόμενοι, νέοι,

Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η τρόικα τσακίζουν όλα τα επιδόματα. Σε συνέχεια της Πράξης του υπουργικού συμβουλίου που καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μειώνοντας τον κατώτατο μισθό από 751 ευρώ στα 586 ευρώ μεικτά και για τους νέους στα 511 ευρώ, μειώνουν κατά 22% όλα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, φτάνοντας το επίδομα ανεργίας στα 359 ευρώ, δηλαδή στο ποσό των 12 ευρώ τη μέρα. Eπίδομα που ήταν ήδη πίσω από τις ανάγκες, αφού το παίρνει ένα μικρό μέρος των ανέργων.

Εκτός από το επίδομα της ανεργίας τσακίζουν επίσης κατά 22% την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που δίνεται για έξι μήνες μετά τη λοχεία. Επίσης, χτυπάνε τα εποχικά βοηθήματα σε μια σειρά εργαζόμενους με λίγες ημέρες εργασίας ή εποχική απασχόληση όπως σε οικοδόμους, επισιτισμό - τουρισμό, εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μουσικούς, ηθοποιούς, ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες κ.λπ. Τσακίζουν, το επίδομα στράτευσης και άλλα βοηθήματα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Να ανατραπεί η συγκυβέρνηση, η δικτατορία των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχει φρένο στην επίθεσή τους. Καλούμε τους ανέργους, τους εργαζομένους να οργανώσουν την πάλη τους, να δώσουν μαζική αποφασιστική απάντηση. Καμιά υποταγή στους νόμους τους. Νομοθετούν χωρίς διάλειμμα το τσάκισμα της ζωής μας. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Εργαζόμενη-ε, άνεργε, νέα και νέε,

Δεν πρέπει να αποδεχτείς τη σημερινή κατάσταση. Το επίδομα ανεργίας το μετατρέπουν, μέσω προγραμμάτων, σε επιδότηση στους εργοδότες και τους χαρίζουν τζάμπα εργάτες. Κανείς δεν είναι μόνος του. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Η ανεργία βρίσκεται σε κάθε σπίτι και συνεχώς θα μεγαλώνει. Σήμερα, είναι ο γείτονας, ο συγγενής, ο συνάδελφος. Αύριο είναι πιθανόν να είναι ο καθένας μας.

Η θέση μας είναι στην οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν οι μειώσεις των μισθών, των επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Για μέτρα προστασίας των ανέργων.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ολοι για έναν και ένας για όλους.

Στηρίξου στο ΠΑΜΕ. Ελα σε επαφή με το σωματείο σου.

Δώσε δύναμη με τη συμμετοχή σου στις λαϊκές επιτροπές σε κάθε γειτονιά.

Σ' αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται να διευρυνθεί το δίκτυ προστασίας και ανακούφισης των ανεργων και των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων.

Να διεκδικήσουμε:

  • Να μη μειωθεί το επίδομα ανεργίας. Να μη μειωθεί κανένα επίδομα του ΟΑΕΔ.
  • Τη διαγραφή των χρεών από τόκους, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων και την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Εκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους τώρα.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους αυτοαπασχολούμενους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επανασχεδιασμός» των προγραμμάτων κατάρτισης και του επιδόματος ανεργίας(2021-02-12 00:00:00.0)
Να δοθεί αγωνιστική απάντηση στο ροκάνισμα του επιδόματος ανεργίας(2017-03-28 00:00:00.0)
Κούφιες τυμπανοκρουσίες για τους ανέργους(2013-12-21 00:00:00.0)
Κλέβουν 500 εκατ. ευρώ από άνεργους και εργαζόμενους(2011-03-06 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις επιδότησης των επιχειρηματιών(2009-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ