Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμφισβητεί το καθεστώς σε Φαρμακονήσι - Αγαθονήσι

Την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι επανέφερε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου, απαντώντας γραπτά σε ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί το «επίσημο ιδιοκτησιακό καθεστώς» των δύο νησιών.

Ο Τούρκος υπουργός στην απάντησή του, που φέρει ημερομηνία 6/2/2012, αναφέρεται στις συνθήκες που ορίζουν το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, προσθέτει όμως με νόημα ότι «υπάρχουν προβλήματα συνδεόμενα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας». «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο», απάντησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Το θέμα είχε έλθει στην επικαιρότητα τον περασμένο Μάη, κατά την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, όταν ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος είχε υποστηρίξει ότι το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι «τελούν υπό ελληνική κατοχή». Στο μεταξύ, όπως ενημέρωσε χτες ο Γ. Δελαβέκουρας, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση εμπειρογνωμόνων για διαβουλεύσεις με στόχο τον καθορισμό ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ