Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«Χρυσώνουν το χάπι» με παρατάσεις

Μαθητές από μουσικά σχολεία συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή κινητοποίηση
Μαθητές από μουσικά σχολεία συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή κινητοποίηση
«Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία», είναι το σύνθημα που κυριάρχησε χτες κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο υπουργείο Εσωτερικών, την οποία πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές από Μουσικά και Ειδικά Σχολεία και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, διεκδικώντας τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Τη στιγμή που δεκάδες μαθητές και γονείς περνούν την είσοδο του υπουργείου για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, οι ιθύνοντες θεώρησαν σκόπιμο ότι πρέπει να τους κλείσουν την πόρτα και άρχισαν να κατεβάζουν τα ρολά της εισόδου με άμεσο κίνδυνο να τραυματιστούν 15χρονα παιδιά. Χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των γονιών, που έβαλαν τα χέρια για να κρατήσουν τα ρολά ψηλά, αποτράπηκε το χειρότερο. Ομως η πρόκληση δε σταμάτησε εκεί. Αμέσως μετά αστυνομική διμοιρία μπήκε στην είσοδο του υπουργείου, γεγονός που προκάλεσε την οργή μαθητών και γονιών: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», φώναζαν, πετυχαίνοντας την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Αντιπροσωπεία γονιών και μαθητών απαίτησαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο του υπουργείου, αλλά ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει κανείς... «αρμόδιος που να γνωρίζει το θέμα»! Μετά τις ισχυρές πιέσεις των διαδηλωτών επιτεύχθηκε συνάντηση με τον ΓΓ του υπουργείου κ. Ξηρό, ο οποίος ενημέρωσε ότι έχει δοθεί παράταση στα δρομολόγια μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

«Και μετά τι; Από το Σεπτέμβρη θα 'χουμε πάλι τα ίδια;» ήταν η ερώτηση δεκάδων μαθητών.

«Μας χρυσώνουν το χάπι με παρατάσεις και μετά τι; Από 'κει και πέρα εφαρμόζεται ο "Καλλικράτης", η μεταφορά των μαθητών μετακυλίεται στην ευθύνη του Δήμου, όποιος Δήμος έχει χρήματα θα μεταφέρονται τα παιδιά, όποιος δεν έχει είτε θα φορολογήσει τους γονείς, είτε τα παιδιά θα μένουν στο σπίτι τους. Είναι απλά τα πράγματα. Αφήνουν τα παιδιά μας αμόρφωτα, τα θέλουν κλεισμένα στα σπίτια. Μας κόβουν μισθούς, συντάξεις, ποιος γονιός με 400 και 500 ευρώ βασικό μισθό θα βάζει βενζίνη για να μεταφέρει το παιδί του στο σχολείο και μετά θα βάζει βενζίνη για να πηγαίνει στη δουλειά του; Θα 'χει πετρέλαιο για το σπίτι του;», υπογράμμισε η Mαρία Δελή, αντιπρόεδρος της ΑΣΓΜΕ και διευκρίνισε: «Επικαλέστηκε ο ΓΓ διάφορους μαθηματικούς τύπους από 'δω κι από κει, που υποτίθεται θα φτιάξουν οι δημοτικές αρχές με τις εταιρείες μεταφορών για να λυθεί το πρόβλημα. Πρόκειται για λαμογιά. Δεν εξασφαλίζεται τίποτα. Ενιαίος κρατικός φορέας μεταφορών για όλα τα παιδιά, είτε είναι σε καλλιτεχνικά, είτε σε μουσικά, είτε σε ειδικά σχολεία, είτε στη Σύρο, είτε στην Πάτμο, σε όλη την Ελλάδα. Αυτά πρέπει να δουν γονείς και μαθητές και να είναι στο δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ