Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εξόφθαλμα τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης

Η βαθιά καπιταλιστική κρίση υπερβαίνει τα σχέδια και τις συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη μέλη

Πανηγυρίζουν τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό για την απόφαση στο Γιούρογκρουπ

(c) Hemera Technologies

Πανηγυρίζουν τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό για την απόφαση στο Γιούρογκρουπ
Τον προσωρινό και αβέβαιο χαρακτήρα του συμβιβασμού που έγινε στο Γιούρογκρουπ επιβεβαιώνουν με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί εκπρόσωποι της δικτατορίας των μονοπωλίων, καθώς πληθαίνουν ταυτόχρονα οι ενδείξεις για βάθεμα της κρίσης στην ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα θα καταβληθούν σε δόσεις και αφού η κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD ο Σόιμπλε απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση για μια «σειρά σοβαρών αποφάσεων» που τσακίζουν το λαό, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού, την οποία χαρακτήρισε «απαραίτητη», καθώς, όπως προκλητικά είπε, «η Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή σε ό,τι αφορά το εργασιακό κόστος». Το νέο πακέτο για την Ελλάδα είναι ένα «σημαντικό βήμα», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών για διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ Λάελ Μπρέιναρντ, συμπληρώνοντας ότι «τελικά, είναι ευθύνη της Ευρώπης να χαράξει ένα δρόμο μπροστά».

Την ίδια στιγμή οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, καθώς και τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί με την ΕΕ ένα νέο στόχο για μείωση του ελλείμματός της περίπου στο 5% του ΑΕΠ φέτος - από 4,4% που προβλεπόταν. Η Ισπανία αναμένεται να παραδεχθεί μια σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011, με το δημόσιο έλλειμμα να ξεπερνά το 8% του ΑΕΠ, από 6% που αναμενόταν, μετά το 9,3% το 2010.

Στο μεταξύ, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προτίθεται να πωλήσει κρατικές μετοχές αξίας έως και τρία δισ. ευρώ, εκ των οποίων μέρος ανήκει σε δημόσιες εταιρείες στον ενεργειακό τομέα και στον κρατικό αερομεταφορέα «Aer Lingus», προκειμένου να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας. Βάσει της συμφωνίας με την τρόικα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεπουλήσει και τα δάση της χώρας, με εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της κρατικής εταιρείας για τη διαχείρισή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ