Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Στήνουν νέα γκιλοτίνα για Ταμεία και λαϊκά δικαιώματα

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής και σήμερα ψηφίζεται στην Ολομέλεια

Το χρέος είναι της πλουτοκρατίας. Κυβέρνηση και ΕΕ προσπαθούν να το φορτώσουν στο λαό, πετώντας στον Καιάδα δικαιώματα που κατέκτησε με αγώνες και αίμα
Το χρέος είναι της πλουτοκρατίας. Κυβέρνηση και ΕΕ προσπαθούν να το φορτώσουν στο λαό, πετώντας στον Καιάδα δικαιώματα που κατέκτησε με αγώνες και αίμα
Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που αποφασίστηκε, διασώζει μόνον τα κέρδη του κεφαλαίου, οδηγώντας το λαό στην εξαθλίωση, κατήγγειλε χτες στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Ευ. Βενιζέλος επιστράτευσε, για μια ακόμη φορά, την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας της χώρας, ενώ δε δίστασε να ξεστομίσει ότι όσοι δεν στηρίξουν το νομοσχέδιο, βοηθούν τους κερδοσκόπους! Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρύθμιση για τη δυνατότητα επιβολής της λεγόμενης «ρήτρας συλλογικής δράσης», η διαδικασία δηλαδή που κάνει υποχρεωτικό το «κούρεμα» και για τους ομολογιούχους που δε θα προσέλθουν οικειοθελώς σε αυτή. Για την ενεργοποίηση της ρήτρας, η εθελοντική συμμετοχή πρέπει να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 66,6% (τα 2/3 της ονομαστικής αξίας), ποσά που - σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους - φτάνουν τουλάχιστον τα 133 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να πιάσουν τους στόχους τους, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ρίχνει στην πυρά την περιουσία των ασφαλισμένων, τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, αξίας 26 δισ. ευρώ. Η συνοδευτική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφέρεται γενικά και αόριστα σε «απώλειες», τις οποίες όμως δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προσδιορίσουν. Στο «κούρεμα» μπαίνουν επίσης κρατικά δάνεια και εγγυήσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί στις πρώην ΔΕΚΟ και που τώρα είτε τις διαλύουν είτε τις προορίζουν για πεσκέσι στους «επενδυτές». Μπαίνουν, επίσης, και ομόλογα που μόλις πρόσφατα δόθηκαν για την εξόφληση χρεών των νοσοκομείων κ.ά.

Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι οι μεγαλοπρομηθευτές και άλλοι θα βρουν τρόπους να τα διεκδικήσουν με τη συγκυβέρνηση να τους κλείνει από τώρα το μάτι. Για την προστασία - κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ετοιμάζουν πακτωλό ύψους μέχρι και 50 δισ. ευρώ, ανάλογα και με την εξέλιξη των «αναγκών» τους. Ηδη, σε παραπέρα υποβάθμιση του «αξιόχρεου» προχώρησαν χτες οι μεγαλορεντιέρηδες του οίκου Fitch.

Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έκανε λόγο για «ακραία παρερμηνεία» δηλώσεών του, λέγοντας ότι θα «ληφθεί μέριμνα» για «όσες κατηγορίες πολιτών πρέπει να διασφαλισθούν». Σε κάθε περίπτωση, στη διαδικασία του «κουρέματος» μπαίνουν και οι μικροαποταμιευτές, ακόμη και για ποσά κάτω από 100.000 ευρώ, που αποτελεί το επίσημο όριο εγγύησης για τραπεζικές καταθέσεις.

Πρόσκαιρος ο συμβιβασμός

Για «πολιτικό θράσος» έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος, απαντώντας στον Ευ. Βενιζέλο. «Γιατί το χρέος είναι του λαού; Για χάρη του το κάνετε ή για τους κεφαλαιοκράτες;», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Εμείς λέμε, όχι, δεν πρέπει να το πληρώσει το χρέος, στο σύνολό του. Ούτε νόμιμο ή παράνομο. Είναι όλο παράνομο γιατί έγινε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κεφαλαιοκρατών και εξαιτίας συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς», πρόσθεσε.

Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις συνέπειες που θα έχει το «κούρεμα» στα Ταμεία, ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε: «Πετάτε στον Καιάδα τα ασφαλιστικά ταμεία με το κούρεμα ομολόγων που εκβιάστηκαν να πάρουν για τα αποθεματικά τους. Θα πείτε μετά, μειώνονται τα αποθεματικά η κατάσταση χάλια, άρα να συνεχίσουμε την επίθεση, να φέρουμε νέο ασφαλιστικό, να μειώσουμε συντάξιμες αποδοχές και να εμπορευματοποιήσουμε περισσότερο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Συνολικά, για τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, είπε ότι «αποτελεί ένα συμβιβασμό για διαχείριση δημόσιου χρέους και οι δυνάμεις που συμβιβάστηκαν δεν κρύβουν την ομοφωνία τους στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Αυτός ο συμβιβασμός είναι αβέβαιος. Οδηγεί βεβαίως σε ελεγχόμενη χρεοκοπία την ελληνική οικονομία στα πλαίσια της ΕΕ και μεταθέτει το πρόβλημα για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ δεν απαλείφει το ζήτημα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Η ίδια η έκθεση τροϊκανών βάζει τρία σενάρια και δεν αποκλείει από το 2015 να χρειαστεί νέο μνημόνιο και σύμβαση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και άλλες πλευρές της συμφωνίας, όπως: «Τι θα γίνει με τους αποταμιευτές και τμήματα εργαζομένων που τους υποχρεώσατε να πάρουν ομόλογα αντί αποζημίωσης όπως της Ολυμπιακής;». Καταλήγοντας, είπε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού «εμείς δε μιλήσαμε ποτέ για επαναδιαπραγμάτευση, κούρεμα, αναδιάρθρωση. Λέμε μονομερώς να μην πληρώσουμε το χρέος στο σύνολό του. Μονομερή άρνηση πληρωμής στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας, με έξοδο της χώρας από την ΕΕ».

Ψέματα και κινδυνολογία

Με το ψευδεπίγραφο ιδεολόγημα περί «ελάφρυνσης» του ελληνικού λαού και μπόλικη δόση κινδυνολογίας, ο Ευ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι αν δεν ψηφιστεί και δεν υλοποιηθεί η συμφωνία, «παίζουμε παιχνίδια χρεοκοπίας με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα σε μια υπέρ - υποτιμημένη δραχμή. Θέλετε να βρεθούμε σε πλήρη αδυναμία καταβολής μισθών συντάξεων στο όνομα ανεργίας να τη διπλασιάσουμε;». Υποστήριξε μάλιστα προκλητικά ότι η ψήφιση του νόμου «είναι για την υπεράσπιση του έθνους», εννοώντας προφανώς τους κεφαλαιοκράτες, για τους οποίους έκανε και τη συμφωνία.

Στο ίδιο πνεύμα, επιτέθηκε και στο ΚΚΕ, με το βλέμμα στραμμένο στις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις, λέγοντας ότι «τα πράγματα είναι απλά. Προκειμένου να εφαρμοστεί το PSI, πρέπει να διαμορφώσουμε τη σχετική νομοθεσία. Αν δεν το κάνουμε, ο κάθε κερδοσκόπος σπεκουλαδόρος μπορεί να βγει από τη διαδικασία για να πληρωθεί στο άρτιο». Αιτιολογώντας, τέλος, τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοθετήματος, υποστήριξε ότι στόχος είναι να προλάβει να υπάρξει νομική συλλογική έκφραση των ομολογιούχων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Π. Παυλόπουλος, λέγοντας ότι «υπερψηφίζουμε χωρίς να εγγυάται κανείς ότι θα "βγει" αυτό που κάνουμε». Κατά τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ενώ κριτική για το χαρακτήρα του κατεπείγοντος άσκησε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Μαρκάκης. Ρυθμίσεις για τους ιδιώτες ομολογιούχους ζήτησε - συμφωνώντας με το νομοσχέδιο - η Ντ. Μπακογιάννη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζει το λαό που τον έχουν «στεγνώσει» να πληρώσει τα χαράτσια και τη φοροεπιδρομή(2015-03-21 00:00:00.0)
Νέο επεισόδιο στο σίριαλ των παζαριών των αστών(2014-08-23 00:00:00.0)
Προσφυγή για το «κούρεμα» των ομόλογων(2012-04-07 00:00:00.0)
Κόντρες και διαρροές για το «κούρεμα»(2011-12-22 00:00:00.0)
Συζητάει σήμερα για 6η δόση και EFSF(2011-11-29 00:00:00.0)
Κορυφώνονται τα παζάρια για το «κούρεμα»(2011-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ