Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΚΣΙΑ) ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αύξηση της τοπικής φορολογίας και χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στους δήμους του Νομού Καρδίτσας

Στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών κατευθύνσεων για περικοπή των κρατικών δαπανών, αύξηση των κρατικών εσόδων και μέσω της Τοπικής Διοίκησης (τοπική φορολογία), χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις, κινείται και το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζουν να εφαρμόσουν στο επόμενο διάστημα και το ονόμασαν ΑΚΣΙΑ από τα αρχικά των λέξεων «Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη».

Αυτά τόνισαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στους δήμους του Νομού Καρδίτσας - Χρ. Τέγος (Καρδίτσας), Σ. Στουρνάρας (Σοφάδων), Β. Μητράκος (Παλαμά), Γ. Γιώτης (Μουζακίου), Β. Ελευθερίου (Λίμνης Ν. Πλαστήρα), που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οπως ανέφεραν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, με βάση το σχέδιο νόμου, διαρθρώνεται σε 3 άξονες, στους οποίους προβλέπονται:

  • Στον πρώτο, η ένταξη των έργων του προγράμματος «Θησέας» στο ΕΣΠΑ. Περιλαμβάνονται διατάξεις για την ολοκλήρωση των εδώ και δύο - τρία χρόνια ενταγμένων και παγωμένων έργων, τα οποία, σημειωτέον, χρηματοδοτούνται από εθνικούς και δημοτικούς πόρους.
  • Στο δεύτερο, η χρηματοδότηση των δήμων για την εκτέλεση μικρών και μεσαίων έργων τοπικής σημασίας μέσω διαδικασιών αυτεπιστασίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 50% από τον ΟΑΕΔ - δηλαδή τις εισφορές των εργαζομένων - και το υπόλοιπο 50% από τα έσοδα των δήμων που προέρχονται από το φόρο ζύθου, το ΤΑΠ και τα τέλη διαφήμισης, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός δε βάζει ούτε ευρώ. Με την αυτεπιστασία επιχειρείται αφ' ενός η εξασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης για μια σειρά έργων στους δήμους (καθαριότητα, προσωπικό παιδικών σταθμών, κοινωνικών προγραμμάτων, υποδομής και συντήρησης) και αφ' ετέρου να χτυπηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι συβάσεις θα είναι ορισμένου χρόνου συνεχούς ή διακεκομμένης απασχόλησης, που δε θα υπερβαίνουν τις 135 ημέρες το χρόνο.
  • Στον τρίτο, μέτρα για την «οικονομική εξυγίανση των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού» μέσω δανείων. Μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση βγάζει από πάνω της την ευθύνη να καλύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό τις ανάγκες χρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών και καταφεύγει στην κλασική μέθοδο του δανεισμού, ακόμη και για τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών των δήμων. Είναι η τακτική που έχει οδηγήσει τους δήμους σε οικονομική ασφυξία και το «μάρμαρο» θα συνεχίσουν να το πληρώνουν, πιο ακριβά για τις επόμενες δεκαετίες, τόσο οι εργαζόμενοι των δήμων όσο και οι εργαζόμενοι δημότες με την επιβολή νέων τελών και φόρων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ επισήμαναν ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταψηφίσει το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ στα δημοτικά συμβούλια, καλώντας τους ανέργους να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους αυτή την πολιτική, να μην πέσουν θύματα κάλπικων υποσχέσεων - ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο - και να διεκδικήσουν μαζί με τα σωματεία τους, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ να πληρώνονται με βάση τις κλαδικές συμβάσεις και οι ανειδίκευτοι με τον κατώτερο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν και στο δεύτερο μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνώντες «επιδιώκουν τη δημιουργία σχολείων με πολλούς μαθητές για την προσέλκυση χορηγών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ