Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δημαγωγία πάνω στην απόγνωση καταστηματαρχών και εργαζομένων

Icon

Προσπάθεια να δημαγωγήσουν πάνω στην απόγνωση καταστηματαρχών που είδαν τα μαγαζιά τους την Κυριακή 12 Φλεβάρη να καταστρέφονται από τη δράση μηχανισμών, κατέβαλαν παρατάξεις, στην πλειοψηφία τους, στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Το δήθεν ενδιαφέρον τους για τις ζημιές που υπέστησαν δεκάδες επιχειρήσεις - όπως αυτό εκφράστηκε με την απόφαση να διατεθούν 10 εκατ. ευρώ για την ανακούφισή τους - είναι υποκριτικό καθώς δε συνοδεύεται από την ανάλογη αγωνία για το μέλλον των εργαζομένων σε αυτές, από τα εχέγγυα ότι όντως αυτά τα χρήματα θα δοθούν και βέβαια δεν συγκρούεται με τη βάρβαρη πολιτική που κλείνει καθημερινά μαγαζιά.

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης για τη λήψη μέτρων για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, τα οποία συγκλίνουν στον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μάλιστα θεώρησε τιμή του την παρουσία του στο εν λόγω τραπέζι, δίπλα στον πρωθυπουργό, όπως είπε. Οπως τιμή του, προφανώς, είναι και η παρουσία του εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ., Θ. Πλεύρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τον οποίο είπε ότι «στέκεται δημοκρατικά και λέει τα πράγματα σωστά»...

Τι είπε ο Θ. Πλεύρης; Οτι «τα κω.... έβαζαν τις φωτιές» και όχι άνθρωποι του παρακράτους, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει την τοποθέτηση του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γ. Μανουσογιαννάκη, ότι «για να εμποδίσουν την παλλαϊκή διαμαρτυρία, η κυβέρνηση και ο μηχανισμός του κράτους και του παρακράτους, δε δίστασαν να οργανώσουν αυτής της έκτασης την προβοκάτσια, καίγοντας και λεηλατώντας το κέντρο της Αθήνας, αλλά και άλλες πόλεις. Το ότι ήταν σχεδιασμένο, μελετημένο, καλά οργανωμένο από δυνάμεις που έχουν τα μέσα και τις δυνατότητες, φαίνεται και από το αποτέλεσμα. Τέτοιες ζημιές δεν μπορούν να τις κάνουν οι λεγόμενοι αναρχικοί ή τα παιδιά που παρασύρονται και νομίζουν ότι κάτι κάνουν πετώντας μια πέτρα».

Είχαμε και ανάλογες τοποθετήσεις συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων, της κυβέρνησης και του στόχου της να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα και να στρέψουν το ένα τμήμα του πληθυσμού απέναντι στο άλλο. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ τα «έριξε» στη νέα γενιά ότι έχει εθιστεί στη βία, μέσω κυρίως της χρήσης του διαδικτύου, ενώ ο Γ. Σγουρός προσπάθησε να αποπροσανατολίσει, κάνοντας λόγο για «έκτροπα και αλητείες απ' όπου κι αν προέρχονται»...

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει 10 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των καταστηματαρχών, με τον περιφερειάρχη να «συναισθάνεται» την κυβέρνηση ότι δεν έχει χρήματα. Τοποθέτηση που, όπως σχολίασε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, προδικάζει καταστάσεις και φορτώνει τον περιφερειάρχη με ευθύνες. Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα στην πρότασή του για την απόδοση του παραπάνω ποσού, που μπορεί να αποτελούν ουσιαστικά προβλήματα.

Ο ίδιος παρουσιάζοντας τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», συμφώνησε να δοθούν τα 10 εκατ. ευρώ με τον όρο ότι θα επιστραφούν από το κράτος, ότι δεν θα επιχορηγηθούν τράπεζες και δεν θα επιχορηγηθεί καμία επιχείρηση αν απολύσει εργαζόμενο. Κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικήσει: Την άμεση ολική αποκατάσταση των ζημιών από το κράτος. Στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές να επιχορηγηθούν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αυτές και να μην απολυθούν. Να παγώσουν τα χρέη των επιχειρήσεων και να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ