Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ
Στο πρόσωπό του τιμήθηκε μια ξεχωριστή γενιά

Με μια συγκινητική εκδήλωση, οι αντιστασιακοί και ο λαός της Δραπετσώνας τίμησαν τον Νίκανδρο Κεπέση και εγκαινίασαν το Μουσείο Αντίστασης.

Από τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, που στεγάζεται στο σπίτι που δώρισε ο Ν. Κεπέσης
Από τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, που στεγάζεται στο σπίτι που δώρισε ο Ν. Κεπέσης
Μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, προς τιμήν του αγωνιστή βετεράνου της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστή και συγγραφέα Νίκανδρου Κεπέση, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Δημαρχείο της Δραπετσώνας. Την εκδήλωση, που περιλάμβανε και τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, το οποίο στεγάστηκε στο πατρικό σπίτι του Νίκανδρου Κεπέση που ο ίδιος προσέφερε, διοργάνωσαν ο Δήμος Δραπετσώνας και το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης της περιοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς δημοτικών συμβούλων, παλιών αγωνιστών και άλλων προσωπικοτήτων. Την παρουσίαση του Νίκανδρου Κεπέση έκανε ο Δημήτρης Σέρβος, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Ο Ν. Κεπέσης γεννήθηκε στο Λιβίσι της Μικράς Ασίας. Από εκεί, έφυγε το 1922 και ήρθε στον Πειραιά. Το 1936 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, αφού προηγούμενα, από το 1930, είχε ενταχθεί στην ΟΚΝΕ.

Στους πολέμους 1940 - '41 παίρνει μέρος με το βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς επιδρομείς. Ο Ν. Κεπέσης δίνει το αντάξιο «παρών» στο σάλπισμα του ΕΑΜ. Από το Μάη του 1944, που του ανατέθηκε η αναδιοργάνωση του ΕΛΑΣ Πειραιά, δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Σαν εγκληματίας δικάστηκε και ο Νίκανδρος Κεπέσης 800 φορές σε θάνατο!

Οι πατριωτικοί του αγώνες και η δράση του σαν στελέχους του ΚΚΕ, του στοίχισαν συνολικά 22 χρόνια φυλακές και εξορίες, καθώς και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1950 εκλέχθηκε από τη Γ` Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του, όπου παρέμεινε 37 χρόνια. Ακόμη, το ΚΚΕ και ο λαός τον τίμησε με τον ψήφο του και εκλέχθηκε βουλευτής (1978 - 1981).

Ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων από τα βιβλία του Ν. Κεπέση, ενώ του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα και το χρυσό κλειδί της Δραπετσώνας. Εντονα συγκινημένος, ο Νίκανδρος Κεπέσης, παίρνοντας το λόγο, αφιέρωσε τα όσα ειπώθηκαν σε όλους εκείνους που έφυγαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου. Παίρνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Δραπετσώνας Κ. Χρονόπουλος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Ν. Κεπέση, καθώς και στην προσφορά του σπιτιού του για να εγκατασταθεί το Μουσείο και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Δραπετσώνας κ. Παπουτσόγλου τόνισε με τη σειρά του: «Η σημερινή μέρα είναι μεγάλη μέρα για το παράρτημά μας, που αποκτά δική του μόνιμη στέγη. Οι αντιστασιακοί της Δραπετσώνας, συσπειρωμένοι στο Σύλλογό τους, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους».

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Ν. Κεπέση, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όσους στάθηκαν στο πλευρό του, έκανε μια σύντομη αναδρομή σε σημαντικές στιγμές στο πατρικό του σπίτι. Τόνισε ότι αυτό το σπίτι «πρέπει να αποτελέσει μια πηγή φρονηματισμού. Να διαπαιδαγωγεί προοδευτικά, αγωνιστικά, τις επόμενες γενεές. Γιατί το σπίτι συμβολίζει τα ιδανικά για αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό είναι και το περιεχόμενο των βιβλίων της βιβλιοθήκης. Να διαπαιδαγωγεί στη βάση της ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού καθεστώτος, της αλληλοσφαγής, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης και της εγκαθίδρυσης του σοσιαλισμού. Οσον αφορά εμένα, " κανένα δεν αδίκησα, για το καλό του συνόλου τα χρόνια μ' όλα ανάλωσα, τ' ανάλωσα αφειδώλευτα όποτε θα 'ρθει η ώρα πανέτοιμος να φύγω..."».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: Εκπρόσωποι παραρτημάτων Εθνικής Αντίστασης, συνταξιουχικών σωματείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πολιτισμού. Ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Σήφη Κωτσαντή και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και η βουλευτής Στ. Αλφιέρη. Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γιάννης Αράπης, ο Γ. Βούλτεψης παλαίμαχος δημοσιογράφος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ο Π. Κρητικός αντιπρόεδρος της Βουλής και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ