Την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα εκφράζουν οι παραγωγοί του Νομού Θεσσαλονίκης, στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στα χωριά της περιοχής, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που προγραμματίστηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα. Σε συγκέντρωση που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στα Κύμινα Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων και του Αγροτικού Συλλόγου Χαλάστρας, αποφασίστηκε να διοργανωθεί το πρωί της Δευτέρας 19 Φλεβάρη συλλαλητήριο σε κομβικό σημείο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Στο χώρο μεταξύ των Διοδίων και τον κόμβο των Μαλγάρων, που θα γίνει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οι αγρότες αναμένεται να προσέλθουν με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και αγροτικοί φορείς της περιοχής, αγροτικοί σύλλογοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, καθώς, επίσης, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και των δύο Ομοσπονδιών των αγροτικών συλλόγων. Χθες σε σύσκεψη στα Κύμινα, όπου πήραν μέρος εκπρόσωποι των φορέων που οργανώνουν το συλλαλητήριο και πολλοί αγρότες, συζητήθηκαν τα άλυτα αγροτικά τους προβλήματα και καταγγέλθηκε η κυβέρνηση και η ΕΕ για την αντιαγροτική πολιτική που ασκούν.
Οι αγρότες της περιοχής διαμαρτύρονται για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας με τη μικρή ποσόστωση και την αύξηση κατά 20% της συνυπευθυνότητας. Επίσης πολλοί παραγωγοί που θέλουν να στραφούν στο βαμβάκι δεν μπορούν να το κάνουν, αν δεν ασχολούνταν με την καλλιέργεια αυτού του προϊόντος τα τελευταία πέντε χρόνια. Παράλληλα, οι ρυζοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τη μικρή τιμή του προϊόντος. Οπως δηλώνουν, το ρύζι αναγκάζονται να το παραδώσουν στους εμπόρους με 40 δρχ. το κιλό λιγότερο από πέρσι. Ολοι, γενικά, οι παραγωγοί λένε ότι η οικονομική ανάγκη τούς οδήγησε στο δανεισμό, οι τόκοι «τρέχουν» και συγχρόνως οι αλλαγές που κυοφορούνται στον τομέα της πίστης θα οδηγήσουν τα νοικοκυριά τους στην πλήρη καταστροφή.