Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ
Δεν είμαστε αντικείμενα για να μας νοικιάζουν

Την αντίδραση των εργαζομένων στο Κέντρο Κατανομής της ΔΕΗ, στον Αγιο Στέφανο, προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης της Επιχείρησης να τους νοικιάσει - με τη συναίνεση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στο Διαχειριστή του Συστήματος. Στο πλευρό τους, η «Αγωνιστική Συνεργασία»

Την «μήνιν» των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Κέντρο Κατανομής στον Αγιο Στέφανο, οι οποίοι θα ...νοικιαστούν στο Διαχειριστή του Συστήματος, εισέπραξαν χθες στελέχη της ΓΕΝΟΠ, που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Σε ενημερωτική περιοδεία, που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ, η αντίδραση των εργαζομένων της ΔΕΗ στον Αγιο Στέφανο πήρε σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους εκπροσώπους των παρατάξεων, που συμφώνησαν με τη διοίκηση της ΔΕΗ, να παραχωρηθούν έναντι ενοικίου στο Διαχειριστή του Συστήματος. Αντιθέτως, προχώρησαν συλλήβδην στην επικρότηση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», για τη συνεπή στάση που κρατάει στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την ταξική προσήλωσή της στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, αλλά και το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Κατανομής στον Αγιο Στέφανο θα είναι μεταξύ αυτών, που θα ενοικιαστούν από τη ΔΕΗ, με όρους που θυμίζουν μεσαίωνα. Χθες, σε συγκέντρωση που έγινε στο χώρο εργασίας, όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, τάχθηκαν εναντίον της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία, ωσάν αντικείμενα, τους ενοικιάζει! Εκεί οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να καταδικάσουν την αντεργατική στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, που απαρτίζουν την πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Το τι πρόκειται να γίνει και ποιο είναι το μέλλον αυτών των εργαζομένων, εξηγείται εκτενώς πιο κάτω στην ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», η οποία αναφέρει τα εξής: Δύο μόλις μέρες πριν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ ΑΕ προχωρά σε σύμβαση ενοικίασης εργαζομένων της στο Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ) και, φυσικά, αποκομίζει «εύλογο κέρδος»!

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Οι εργαζόμενοι που παραχωρούνται αντιμετωπίζονται σαν «πράγματα» και όχι σαν άνθρωποι. Οι υπέρμαχοι της «νέας οικονομίας» τούς θεωρούν εξαρτήματα λειτουργίας των δικτύων και των εγκαταστάσεων, που μεταφέρονται μαζί τους από εργοδότη σε εργοδότη.
  • Η υπαγωγή, από τη μία, σε έναν εργοδότη με την τυπική σχέση εργασίας και, από την άλλη, σε δεύτερο που ασκεί την ουσιαστική εποπτεία, καθιστά τους εργαζομένους έρμαια στις διαθέσεις και των δύο. Καταργεί στην πράξη δικαιώματα, εργασιακές και μισθολογικές κατακτήσεις.
  • Σε ποιον εργοδότη θα γίνει η οποιαδήποτε συνδικαλιστική διεκδίκηση; Σε ποιον θα ασκηθεί πίεση για τα μεγάλα, αλλά και καθημερινά ζητήματα; Οι ενοικιαζόμενοι γίνονται, τελικά, «υπηρέτες δύο αφεντάδων».
  • Ο ΔΕΣΜΗΕ δεν υποχρεούνται να λειτουργεί μόνο με προσωπικό από τη ΔΕΗ. Προβλέπονται προσλήψεις με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Μέσα από το διπλό εργασιακό καθεστώς, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα βρεθούν σύντομα μπροστά σε εκβιασμό: `Η θα υπαχθούν στις εργασιακές σχέσεις που θα αναπτύξει ο ΔΕΣΜΗΕ, ή θα επιστρέψουν μετά από 5 χρόνια σε μια ΔΕΗ, που θα έχει παραδώσει, ήδη, όλη τη δραστηριότητα μαζί με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους.
  • Με τη σύμβαση παραχώρησης, καταργούνται βασικοί θεσμοί προστασίας των εργαζομένων, καθώς:

1) Κάθε νέα ρύθμιση θα αποφασίζεται από τα μονοπρόσωπα όργανα (τους δύο Διευθύνοντες Συμβούλους), χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

2) Πρόκειται για κατάχρηση διευθυντικού δικαιώματος, αφού η παραχώρηση είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους.

3) Οι κρίσεις των μισθωτών και ο πειθαρχικός έλεγχος παραδίδονται στο ΔΕΣΜΗΕ και ασκούνται τύποις από μη διακριτά όργανα της ΔΕΗ.

Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας (Πιλαλίδης, Λόφτσαλης, Ρίζος) εξαντλήθηκε στη διαπραγμάτευση για τη δυνατότητα επανόδου των μισθωτών αυτών στη ΔΕΗ: Πρέπει να ζητήσουν μέσα σε ένα μήνα (!) από τη «διάθεσή» τους στον ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος «υποχρεούται» να το πραγματοποιήσει μέσα σε 5 χρόνια!!!

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ παραπλάνησαν τους εργαζομένους, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις τους, λέγοντας ότι «έγινε συνεννόηση» με τον υπουργό να αποσυρθεί η σύμβαση. Η σύμβαση ψηφίστηκε τελικά από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΕΗ στις 15/2/01 (μειοψήφησε ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»). Εκρυψαν τη θέση τους αυτή, γιατί ταυτίστηκαν πλήρως με τις επιδιώξεις της Διοίκησης. Αντί να οργανώσουν τις αντιδράσεις και την πάλη των εργαζομένων, έγιναν το «χαλί» για να περάσει η σύμβαση ενοικίασης. Και τώρα αναθέτουν στους εαυτούς τους το ρόλο του υμνητή της.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους πάνω από 100 συναδέλφους, που πρόκειται να ενοικιαστούν στο ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ. Ανοίγουν το δρόμο στην αντιμετώπιση αυτού, που κυβέρνηση και διοίκηση ονομάζουν «πλεονάζον» προσωπικό. Αραγε, αυτό εννοούσαν, όταν έλεγαν ότι η ΔΕΗ θα επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες, αξιοποιώντας τα «περιουσιακά στοιχεία» της; Οτι θα κάνει μαύρη αγορά εργασίας; Οτι θα μπορεί να νοικιάζει προσωπικό της, ακόμα και στους ανταγωνιστές ή στους εργολάβους;

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται, όπως στη φεουδαρχία, σαν αντικείμενα προ χρήση ή ενοικίαση, που αποφέρουν κέρδη στον εργοδότη τους. Η περιβόητη «νέα οικονομία» έρχεται από το πολύ μακρινό παρελθόν! Μπροστά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δίνεται η δυνατότητα της άμεσης ενίσχυσης των ανταγωνιστών της ΔΕΗ μέσα από τη διάχυση τεχνογνωσίας και εμπειρίας και την ταυτόχρονη απογύμνωση της ΔΕΗ.

Η υπόθεση δε σταματάει εδώ. Το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και η Κομισιόν ζητούν πλήρη ιδιωτικοποίηση - απελευθέρωση και της Διανομής και τον τεμαχισμό της Παραγωγής σε εργοστάσια - εταιρίες, που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν κάθε λόγο να αντιπαλέψουν τις εξελίξεις και να διαλέξουν το δικό τους μονόδρομο: Τον αγώνα και να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες στη ΓΕΝΟΠ και στους Συλλόγους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους να ενισχύσουν την «Αγωνιστική Συνεργασία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ