Ολα τα σκουπίδια πλέον της Αττικής θα οδηγούνται στο κορεσμένο Θριάσιο
Με επικίνδυνη προχειρότητα για την υγεία προωθείται η αποκατάσταση των πέντε ΧΑΔΑ Αττικής |
Την ίδια στιγμή δεν προβλέπεται η εκτέλεση φύτευσης, αλλά μόνο «στρώση ανάπτυξης πρασίνου». Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο νέος νόμος για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στους αποκατεστημένους ΧΑΔΑ της Ανατολικής Αττικής, είναι προφανές πως οι χώροι αυτοί θα γεμίσουν με φωτοβολταϊκά.
Οι απαράδεκτοι και αντιπεριβαλλοντικοί όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονται για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (απουσίαζαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς μετείχαν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ).
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι οι εισηγήσεις για τους πέντε ΧΑΔΑ που παρουσιάστηκαν «συμπλέουν με τον απαράδεκτο όρο των Αδειών Αποκατάστασης, τα απόβλητα των δήμων που δεν θα οδηγούνται πλέον στους ΧΑΔΑ, να εκτρέπονται στο δεύτερο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής στη Φυλή. Ετσι, με το πρόσχημα της αποκατάστασης, στην ουσία ολοκληρώνεται η συγκέντρωση του 100% των σκουπιδιών της Αττικής στη Φυλή - Ανω Λιόσια». Το ΚΚΕ είχε θέσει επιτακτικά την ανάγκη για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ από το 1984 στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς να αποκλείονται, ως προς τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων, και εκτός Αττικής περιοχές στη βάση μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας. Ομως, όπως συμπληρώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «κατά πάγια τακτική των κομμάτων εξουσίας, με τη συμπόρευση και των άλλων κομμάτων του ευρωμονοδρόμου στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, τα πράγματα οδηγούνται συνειδητά σε εκρηκτικό αδιέξοδο, ώστε να επιβληθούν εκβιαστικά οι φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές μεθοδεύσεις τους».
Εκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού καταδεικνύει σοβαρές ελλείψεις και προχειρότητες στη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου. Ανάμεσα σε άλλα υπογραμμίζεται ότι: Το κυρίως ρέμα που καταλήγει τον Ευβοϊκό Κόλπο δεν βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από τα όρια του ΧΥΤΑ (όπως αναφέρει η ΜΠΕ), αλλά εντός των ορίων κατασκευής του έργου. Παρασύρθηκαν υλικά εκσκαφής και μέσω του ρέματος κατέληξαν στο Σέσι, με αποτέλεσμα η θάλασσα να έχει αποκτήσει καφέ χρώμα. Δεν εξασφαλίζεται η εδαφική διασφάλιση και η προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων από τυχόν αστοχία των μονωτικών στρώσεων του ΧΥΤΑ. Δεν έχει αξιολογηθεί η σεισμικότητα της περιοχής του έργου.