Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προετοιμάζουν νέο γύρο κινητοποιήσεων ενάντια στο έγκλημα της χωματερής της Φυλής

Σε ανακοίνωση με τίτλο «Οι νέες αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι η χωματερή της Φυλής είναι ένα έγκλημα διαρκείας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ολοι στον αγώνα για να το σταματήσουμε», η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων της Δυτικής Αττικής καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Μάη στην πλατεία Ανω Λιοσίων, για να δοθεί συνέχεια στις αγωνιστικές λαϊκές κινητοποιήσεις.

Οπως σημειώνει: «Πριν λίγες μέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο έγγραφο αυτό αποτυπώνεται μελέτη με την οποία καταδεικνύονται οι τραγικές συνέπειες που έχει η λειτουργία της χωματερής της Φυλής στα υπόγεια νερά της περιοχής, με σοβαρό κίνδυνο και για τη διατροφική αλυσίδα συνολικά του λαού της Αττικής.

Περιλαμβάνονται μετρήσεις που έγιναν για 17 μήνες (από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020) και στο σύνολο αυτών καταγράφονται υπερβάσεις ορίων.

Ιδού τα πειστήρια του εγκλήματος:

Αμμώνιο: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 169 φορές

Νιτρικά: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 5 φορές

Χλωριούχα: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 3,5 φορές

Αγωγιμότητα: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 1,5 φορά

Νικέλιο: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 13 φορές

Αργίλιο: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 33 φορές

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα λίγες εβδομάδες μετά την υπερψήφιση από 51 περιφερειακούς συμβούλους Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προβλέπει τον διαχωρισμό των σκουπιδιών πάνω στα υφιστάμενα πανωσηκώματα. Για την αντιστήριξή τους θα κατασκευαστεί περιμετρικό ανάχωμα, δηλαδή ένα χωμάτινο "μίνι σινικό τείχος", μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων! Την ίδια στιγμή υπάρχουν διαρροές για εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, που σκόπιμα διαρρέουν ότι θα είναι και πάλι στη Δυτική Αττική.

Οι "εγκληματίες" είναι γνωστοί:

Η διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) εφαρμόζει πιστά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη διοίκηση, της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), που λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία τρίτου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Τον Οκτώβρη του 2019 Πατούλης, Δούρου και Τζήμερος επικύρωσαν αυτήν την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το έγκλημα έχουν σοβαρές ευθύνες και οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Αττικής, και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου, που παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή όλων όσοι εργάζονται και ζουν στην περιοχή.

Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους χαρίσουμε αυτή.

Οταν το άδικο συνεχίζεται, δεν χωράει απογοήτευση και μοιρολατρία. Είναι ώρα να μπούμε μαζικά στον αγώνα, σε έναν αγώνα διαρκείας, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και την υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας. Αυτό είναι που πραγματικά φοβούνται κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές και μας λένε συνεχώς ότι ο ΧΥΤΑ κλείνει. Εδώ και 60 χρόνια όμως όλο συνεχίζει και επεκτείνεται.

Ας θυμηθούμε τον κ. Πατούλη που ονόμασε το 2020 "έτος ανακύκλωσης" και αυτό μεταφράστηκε σε επέκταση και δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Ας θυμηθούμε την κ. Δούρου που από τα Ανω Λιόσια έλεγε ότι θα κλείσει η χωματερή και μετά μας απειλούσε ότι θα τη βρούμε απέναντί μας. Σήμερα οι διάφοροι παπαγάλοι μάς λένε ότι θα κλείσει το 2025 και ταυτόχρονα κρύβουν ότι προωθούν τη δημιουργία εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, και πάλι στη Δυτική Αττική.

Ας θυμηθούμε τον δήμαρχο Φυλής κ. Παππού, που προεκλογικά δήλωνε ότι σε λίγους μήνες ο ΧΥΤΑ κλείνει, μετά είπε ότι θα κλείσει όταν γεμίσει και τώρα βάζει πλάτη για την επέκταση και τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή».

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται το διεκδικητικό πλαίσιο για να κλείσει η υγειονομική βόμβα της Φυλής, να αποκατασταθεί ο χώρος και να σταματήσει κάθε σκέψη για καύση απορριμμάτων. Επίσης τίθεται το γενικότερο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, απαιτείται να μπει τέλος στην ιδιωτικοποίηση, να δοθεί προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, να αξιοποιηθούν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες με γνώμονα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Τέλος, απευθύνεται κάλεσμα στα Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων, Συλλόγων και Φορέων σε μεγάλη σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Ανω Λιοσίων, για να συζητηθεί η κλιμάκωση του αγώνα, και προτείνονται:

Την Τετάρτη 12 Μάη στις 8.30 π.μ. αποκλεισμός της χωματερής.

Το διάστημα 20 - 30 Μάη κινητοποιήσεις - ενημερώσεις σε όλους τους δήμους.

Το Σάββατο 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ. μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία στο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ