Σάββατο 15 Απρίλη 2023 - Κυριακή 16 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΕΜΠΗ
Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στο έγκλημα στη Φυλή, δυναμώνουμε τη φωνή μας ισχυροποιώντας το ΚΚΕ!

Από κινητοποίηση με αποκλεισμό δρόμου
Από κινητοποίηση με αποκλεισμό δρόμου
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής δίνουμε έναν μεγάλο και μαζικό αγώνα ενάντια στο διαχρονικό έγκλημα, το αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής, που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και την ίδια μας τη ζωή!

Από όλες τις κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές μέχρι σήμερα, περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα και τα μεγάλα λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση αποβλήτων τάχα προς όφελος όλων. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, διαχρονικά, είναι η υλοποίηση μιας πολιτικής εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των αποβλήτων με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που την πληρώνει ο λαός με χαράτσια, με καρκίνο και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, με καταστροφή του περιβάλλοντος.

Διαχρονικό το έγκλημα στη Φυλή

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής γνωρίζουν καλά τι σημαίνει για τη ζωή τους η λειτουργία της χωματερής στην περιοχή της Φυλής (που πλέον αποτελεί μέρος της «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων» - ΟΕΔΑ Φυλής).

Οπως ενδεικτικά αναδεικνύεται από πρόσφατη αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη», μία έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), του διαδημοτικού συνδέσμου για την επεξεργασία και διάθεση των απορριμμάτων στην Αττική, επιβεβαιώνει ότι κυρίως η χωματερή Φυλής, αλλά και η παλαιά χωματερή των Ανω Λιοσίων ως προς τα υπόγεια νερά, εξακολουθούν να ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου με εξαιρετικά επικίνδυνους ρύπους, χημικούς και μικροβιολογικούς, κατά πολύ υψηλότερους από τα επιτρεπόμενα όρια. Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ολέθριες επιπτώσεις του ΧΥΤΑ Φυλής στη ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της περιοχής και το διαχρονικό έγκλημα όλων των αστικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Εμπρακτη παραδοχή του εγκλήματος αποτελεί και η επιμονή να κρατούν «διπλοκλειδωμένη» την επιδημιολογική έρευνα για τις επιπτώσεις της ΟΕΔΑ στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής, ειδικότερα του Θριάσιου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής

RIZOSPASTIS

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής
Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κλείσει τάχα τη «μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης» ως κυβέρνηση δεν έχουν αντίκρισμα. Ο λαός της περιοχής δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Τα ίδια έλεγαν και την προηγούμενη φορά.

Η Ρ. Δούρου στην ορκωμοσία της το 2014 δήλωνε ότι θα έκλεινε η χωματερή. Αντ' αυτού, τον Ιούνη του 2018 απαντούσε σε εκπροσώπους σωματείων και φορέων που διαμαρτύρονταν για τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής και συνολικά για την αντιλαϊκή πολιτική: «Το Γραμματικό θα ανοίξει και θα ανοίξουν κι άλλα τέσσερα! Τελεία, παύλα, παρένθεση. Η Δούρου θα χωροθετήσει και κανονίστε να είστε απέναντι με τις μαύρες σημαίες, εγώ θα είμαι απέναντι». Ανάμεσα στα «τέσσερα» ήταν και το ανενεργό Λατομείο Μουσαμά, στα σύνορα Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και το Θέατρο Πέτρας.

Στη συνέχεια ήρθε η απόφαση για δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τον Οκτώβρη του 2019, με εισήγηση των δυνάμεων της ΝΔ (διοίκηση Πατούλη) και συμφωνία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου) και της παράταξης του Τζήμερου. Είχε προηγηθεί η εισήγηση της διοίκησης Δούρου στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, τον Αύγουστο του 2019, με την υπερψήφιση και από τις δυνάμεις της ΝΔ.

Μπορεί επίσης να προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο και να παραπλανήσουν τον λαό, βαφτίζοντας τον ΟΕΔΑ Φυλής «Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας», που θα περιλαμβάνει και «χώρους αναψυχής προσβάσιμους στο κοινό», όπως όμως φαίνεται από τα σχέδια του υπό έγκριση ΠΕΣΔΑ, το έγκλημα στην περιοχή της Φυλής συνεχίζεται.

Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε για τη «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», μεταξύ άλλων νομιμοποιείται η παράνομη χωροθέτηση της προβλεπόμενης στο ΠΕΣΔΑ του ΣΥΡΙΖΑ «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Πειραιά» (που τώρα επεκτείνεται σε ΟΕΔΑ) και ανοίγει ο δρόμος για νέα «πανωσηκώματα», πάνω στο ολοκληρωμένο, σφραγισμένο και σε σημαντικό βαθμό αποκατεστημένο εδώ και χρόνια απορριμματικό ανάγλυφο της παλαιάς Φυλής.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να κλείσει οριστικά η χωματερή στη Φυλή

Δεν θα ανεχτούμε άλλο την κοροϊδία κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, που όλο «κλείνουν τη χωματερή» και όλο την κρατάνε ανοιχτή. Που όλο για «μεταβατικές φάσεις» μιλάνε και όλο την επεκτείνουν και τη γιγαντώνουν.

Ανεξάρτητα από τις προεκλογικές διακηρύξεις τους, οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ συμπίπτουν στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την «πράσινη συμφωνία» και την «κυκλική οικονομία». Οι κοκορομαχίες τους δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους στην «πράσινη» ανάπτυξη της ΕΕ, στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» (και συνεχίζει να ρυπαίνει...). Δεν μπορούν να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους στην πολιτική εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, των σχεδιασμών που καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι' αυτό και με το Περιφερειακό Σχέδιο για τη Διαχείριση Αποβλήτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ) το 2016 (επί ΣΥΡΙΖΑ) άνοιξε ο δρόμος προς την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες και γενικότερα, και με το υπό έγκριση νέο ΠΕΣΔΑ (επί ΝΔ) υιοθετείται η καύση των υπολειμμάτων από τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Η πείρα δείχνει ότι είναι μονόδρομος ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που τις υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και θα τις υλοποιήσει όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει στις επόμενες εκλογές, μονοκομματική ή συνεργασίας.

Μαζί με τα δεκάδες σωματεία και φορείς της περιοχής που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στον ΧΥΤΑ Φυλής, σε συντονισμό με φορείς από άλλες περιοχές, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα.

Το προηγούμενο διάστημα η προσπάθεια κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών να μας διασπάσουν, να στρέψουν τους κατοίκους της μίας περιοχής απέναντι στην άλλη, με στόχο να παραμερίσουν τα εμπόδια για την εφαρμογή της εγκληματικής πολιτικής τους, δεν έπιασε τόπο! Οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων φοβούνται «όπως ο διάολος το λιβάνι» τη λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση, τη φωνή μας που ενώνεται με σωματεία, φορείς και συντονιστικές επιτροπές σε όλη την Αττική, διεκδικώντας να σταματήσει η υποβάθμιση της υγείας και της ίδιας μας της ζωής από τις μπίζνες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ενισχύουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα

Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτείται να έχει στο επίκεντρό της τον σεβασμό στην υγεία, στο εισόδημα του λαού και στο περιβάλλον, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους δήμους της Αττικής, συνολικά τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Ο λαός, που αγωνίζεται για την υγεία και τη ζωή του, έχει την επιλογή να γράψει το δικό του σενάριο, με δυνατό ΚΚΕ. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, συνολικά και για το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Μπήκαν μπροστά στον αγώνα του λαού της περιοχής για να τεθούν εμπόδια στους σχεδιασμούς που προωθούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού είναι ασυμβίβαστη με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τα κέρδη των οποίων μπαίνουν εμπόδιο στο να αξιοποιηθούν το επιστημονικό δυναμικό, η επιστημονική γνώση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας ώστε να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Γι' αυτό και καλούμε τον λαό να μην εγκλωβιστεί σε εκβιασμούς και ψεύτικα διλήμματα, να μην εναποθέσει τις ελπίδες του σε νέους «σωτήρες» που θα συνεχίσουν στην ίδια αντιλαϊκή ρότα, να μην κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν από το κακό στο χειρότερο και σε νέες απογοητεύσεις. Με δυνατό ΚΚΕ, να κάψει τα αντιλαϊκά σενάρια.


Δημοφίλη ΧΑΛΚΙΩΤΗ
Από τη Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στον ΧΥΤΑ Φυλής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ