Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ- ΛΕΣΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΩΝ
Οταν «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο»...

Οι εκθέσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ που, τώρα, συνιστούν «αναπτυξιακή λιτότητα» για τους εργαζόμενους, αποτελούν στήριγμα στην κυβέρνηση, για την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων

Την περασμένη βδομάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας δύο ντοκουμέντα- της ΕΕ και του ΟΟΣΑ- τα οποία αποτελούν προάγγελο για την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο, να συνεχίσει αλλά και να σκληρύνει (εμπλουτίζοντάς τη με νέα μέτρα) την αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (διάβαζε νέο 4ετές πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες από το αρμόδιο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ) και την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι.

Και τα δύο αυτά ντοκουμέντα περιλαμβάνουν μια σειρά υποδείξεις και συνταγές από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και των Παρισίων σε ύφος που- σε κανονικές συνθήκες- θα έπρεπε να κάνουν την κυβέρνηση Σημίτη και το οικονομικό της επιτελείου να κρύβονται από την ντροπή τους. Ομως, οι καιροί, που έβγαιναν οι κυβερνώντες και διαχώριζαν- έστω στα λόγια- τη θέση τους από τα μέτρα και τις πολιτικές που συνιστούσαν οι διεθνείς λέσχες κεφαλαιοκρατών, φαίνεται ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οι δηλώσεις του στιλ «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δική της πολιτική, που χαράσσεται και αποφασίζεται στην Ελλάδα και δε χρειάζεται τις συνταγές των ξένων», που γίνονταν στη δεκαετία του 1980 ακόμη και την πρώτη διετία της δεκαετίας 1990, αποτελούν στις μέρες μας «όνειρο θερινής νυκτός»!

Στις μέρες μας αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα δηλώνουν δημόσια πως δεν μπορούν να εφαρμόσουν διαφορετική πολιτική από αυτή που τους υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και δικαιολογούν τη στάση τους με το επιχείρημα πως αν εφαρμόσουν διαφορετική πολιτική από αυτή που αποφάσισε το διευθυντήριο των Βρυξελλών θα τιμωρηθούν! Στα πλαίσια αυτά, αρνούνται να στηρίξουν οικονομικά κλάδους και τομείς της οικονομίας ή τις επιχειρήσεις και φορείς που ασκούν κοινωνική πολιτική, με το επιχείρημα «δεν επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία»...

Στην πραγματικότητα, η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ισχυρούς της Γης και τη νέα τάξη πραγμάτων, επιβεβαιώνει ένα και μόνο πράγμα. Την πλήρη εναρμόνιση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ (που σήμερα κυβερνά τη χώρα) αλλά και της ΝΔ (που από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σφυρίζει αδιάφορα και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να αναλάβει αυτή τη διακυβέρνηση της χώρας), στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν ' αγιάσω» και του «κάνουμε ό,τι μας ζητούν τα αφεντικά»! Στα πλαίσια αυτά, καταρτίζουν προγράμματα με δέσμες και δεσμίδες αντιλαϊκών μέτρων, που είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και γι' αυτό υιοθετούνται χωρίς καμιά ουσιαστική τροποποίηση από εκείνους που έχουν το πάνω χέρι στην ΕΕ, τον ΟΟΣΑ ή το ΔΝΤ. Μάλιστα, στην πλειοψηφία τους τα ντοκουμέντα των παραπάνω διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών με τις συστάσεις για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, αποτελούν στην ουσία θέσεις και προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή στη χειρότερη των περιπτώσεων θέσεις και προτάσσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, με τις οποίες συμφωνούν και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης.

Ετσι, αν πριν ορισμένα χρόνια, η ηγεσία της ΝΔ κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι αντιγράφει τη νεοφιλελεύθερη πολιτικής της αλλά την εφαρμόζει με «κακό τρόπο», σήμερα αποτελεί κοινό μυστικό ότι το οικονομικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος αποφεύγει να ανακοινώσει ή εξαγγείλει κάποιο μέτρο ή δέσμη μέτρων οικονομικής πολιτικής, αν προηγουμένως δεν είναι σίγουρο ότι θα αποσπάσει την έγκριση του διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του νέου ΠΑΣΟΚ, έχει αποδείξει ότι είναι «βασιλικότερο του βασιλέως» στην επεξεργασία και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που αποτελούν το «ευαγγέλιο» του διευθυντηρίου της Ουάσιγκτον (ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας), των Βρυξελλών (ΕΕ) και του Παρισιού (ΟΟΣΑ). Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση στηρίζει τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές που επεξεργάζονται τα επιτελεία των πολυεθνικών με έδρα την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, για να έχει την πολιτική και οικονομική στήριξη αυτών των κέντρων (ΔΝΤ, ΕΕ, ΟΟΣΑ) και των παράκεντρών τους στην Ελλάδα (ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, ΕΒΕΑ, Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, κλπ).

Με απλά λόγια, όπως λέει και ο λαός μας, «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ