Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Κακέκτυπο του σημερινού κολοσσού

Οπου ιδιωτικοποιήθηκαν οι δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, η εικόνα γίνεται τραγική για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ σε ένα βαθμό δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στις βιομηχανίες

Η αυριανή ανταγωνιστική ΔΕΗ, που επικαλείται η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι της «απελευθέρωσης», δε θα αποτελεί παρά ένα κακέκτυπο του σημερινού κολοσσού. Οι όροι «απελευθέρωση» και «ανταγωνισμός» είναι οι λέξεις - κλειδιά που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να εξωραΐσουν την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες. Και είναι αυτοί οι όροι με τους οποίους επιχειρείται να συγκαλυφτεί η επίθεση που δέχονται οι λαοί της Ευρώπης, στο όνομα της αύξησης των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο απρόσκοπτα θα συλλέγει κέρδη, είτε σαν παραγωγός είτε σαν καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην αντίπερα όχθη, οι εργαζόμενοι των ηλεκτρικών επιχειρήσεων και οι λαοί των χωρών που προχωρούν στην «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα».

Είναι διαπιστωμένο ότι, όπου απελευθερώθηκε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιωτικοποιήθηκαν οι δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ και άλλου, η εικόνα γίνεται τραγική για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ σε ένα βαθμό δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στις βιομηχανίες. Τα οικιακά τιμολόγια αυξήθηκαν κατακόρυφα, χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, λιγνιτωρυχεία έκλεισαν, αφού το νέο μοντέλο βασίζεται κυρίως στην καύση φυσικού αερίου. Η απελευθέρωση επηρέασε και το βιομηχανικό ρεύμα, με αποτέλεσμα, ακόμα και οι θιασώτες της να προτείνουν την κρατική παρέμβαση, με την επιβολή ανώτατων τιμών, καθώς και σειρά άλλων περιοριστικών μέτρων. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, προέρχονται από το ενεργειακό «φιάσκο» της Καλιφόρνιας.

Πού οδηγείται η ΔΕΗ

Από την 1/1/2001, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με βάση τον Ν. 2773/99 και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία ώστε, από τον προσεχή Ιούνη να μπορεί μέσω των χρηματιστηρίων να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Για να ολοκληρωθεί «επιτυχώς» αυτή η πορεία, η ΔΕΗ, αλλάζει άρδην τον προσανατολισμό της και από επιχείρηση κοινής ωφέλειας, μετατρέπεται σε μία επιχείρηση που λειτουργεί με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ο πρόεδρός της, Δ. Παπούλιας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, όπου παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος, ανέφερε ότι το 2005 η κερδοφορία της ΔΕΗ πρέπει να ανέλθει στα 250(!) δισεκατομμύρια δραχμές, από τα 8,6 που είναι το 2000. Είναι εφικτό;

Οταν η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο, όλα είναι εφικτά. Ηδη στο 5ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ προβλέπεται η μείωση του προσωπικού ετησίως κατά 1.150 άτομα και παράλληλα η σημαντική μείωση μισθών. Προβλέπεται επίσης η σημαντική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 20% περίπου. Δεν προβλέπεται η κατασκευή καμίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού και της ενεργειακής επάρκειας να μετατρέπεται σε μείζον ζήτημα.

Οι συνέπειες αυτής της προγραμματισμένης πορείας δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους της Επιχείρησης, των οποίων η όροι ήδη έχουν αρχίσει και χειροτερεύουν. Οι επιδράσεις αυτής της πορείας θα είναι έντονες -αφού και η θέση της εργατικής τάξης της χώρας θα χειροτερέψει- και για το σύνολο του ελληνικού λαού. Η πλήρης εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρύνει το λαϊκό καταναλωτή. Αφ' ετέρου ολόκληρη η αναπτυξιακή υποδομή της χώρας προσανατολίζεται ακόμη πιο βαθιά εκεί που το κεφάλαιο μπορεί να απεικονίζει ολοένα και περισσότερα κέρδη. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα οδηγήσει τη χώρα σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από το ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο, αφού η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του παραδίδεται απλόχερα.

Σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό, αφού επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και το εισόδημα κάθε εργατοϋπαλλήλου, αγρότη, μικροεπιχειρηματία. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ μπαίνει σ' όλα τα σπίτια. Σημαντικό ποσοστό του κόστους της αγροτικής, της βιομηχανικής, της βιοτεχνικής παραγωγής οφείλεται στο κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα, τυχόν αύξηση του κόστους της να αυξάνει τις τιμές των προϊόντων. Οι εισπράξεις της ΔΕΗ (ο τζίρος της) ξεπερνούν το 1 τρισ. δρχ. το χρόνο και βρίσκονται περίπου στο 3% του ΑΕΠ της χώρας μας. Η ΔΕΗ επίσης δημιουργεί θέσεις εργασίας, τόσο άμεσα (έχει σήμερα πάνω από 30.000 εργαζόμενους), όσο και έμμεσα, αφού πολλαπλάσιος αριθμός εργαζομένων εργάζεται σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εργολαβικές εταιρίες, που εξυπηρετούν τη ΔΕΗ. Επίσης σημαντική είναι η προσφορά της ΔΕΗ στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας στη χώρα, τόσο άμεσα με την ανάπτυξη μελετών υδροηλεκτρικών φραγμάτων, όσο και έμμεσα, μέσα από την ανάγκη αναβάθμισης της τεχνολογίας των παραγωγών προϊόντων που εφοδιάζουν τη ΔΕΗ. Ακόμα η Επιχείρηση - εφόσον διοικείται από το Δημόσιο - μπορεί να επηρεάσει τη δημοσιονομική πολιτική.

Θέλουν να τη διαλύσουν

Η αναδιοργάνωση της ΔΕΗ με το «σπάσιμό» της σε 4 Βασικές Επιχειρησιακές Μονάδες (ΒΕΜ) οι οποίες προορίζονται να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρίες, αποτελεί το αφετηριακό σημείο για τη διάλυση της ΔΕΗ και την κατάτμησή της σε μικρές ενεργειακές επιχειρήσεις. Μια πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ), παρότρυνε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει στον κατακερματισμό της ΔΕΗ σε μικρές ανεξάρτητες επιχειρήσεις, με το επιχείρημα της απρόσκοπτης λειτουργίας του ανταγωνισμού. Ηδη η ΔΕΗ προχώρησε στην παραχώρηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών σε δημιουργούμενη Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΔΕΣΜΗΕ), η οποία θα ελέγχεται από τους ιδιώτες παραγωγούς που θα χρησιμοποιούν το δίκτυο. Να σημειώσουμε ότι, η ΔΕΗ πλέον υποχρεούται να πληρώνει «ενοίκιο» για τη χρήση του δικτύου μεταφοράς, το οποίο το έχει κατασκευάσει η ίδια στα 50 χρόνια λειτουργίας της.

Στο μεγάλο κεφάλαιο όμως, δεν αρκεί η παραχώρηση του δικτύου μεταφοράς. Είναι γνωστό, και ακόμα περισσότερο σ' αυτούς που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ότι ο σημερινός ενεργειακός κολοσσός που ονομάζεται ΔΕΗ, μάλλον θα μείνει «αλώβητος» από το επικείμενο «ανταγωνιστικό» περιβάλλον που δημιουργείται. Μία επιχείρηση αξίας άνω των 7 τρισεκατομμυρίων δραχμών, με ειδικευμένο προσωπικό, με τεχνογνωσία πέντε δεκαετιών, με μία τεράστια υποδομή -που την έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσω της φορολογίας και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ μέσω των εισφορών τους στον Ασφαλιστικό τους Φορέα- δεν είναι εύκολο «να πέσει στα νύχια» των επίδοξων κερδοσκόπων. Μπορεί να λεηλατηθεί μόνο με απόφαση της κυβέρνησης, η οποία κινείται σ' αυτή την κατεύθυνση. Γι' αυτό προωθείται και ο κατακερματισμός της ΔΕΗ, προκειμένου να τη θέσουν πιο εύκολα υπό τον έλεγχό τους το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ