Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Οταν το μεγάλο κεφάλαιο είναι ασύδοτο

Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Καλιφόρνια σε τέτοιο βαθμό, όπου οι πολίτες αναγκάζονται να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φωτισμό με κεριά, να σβήνουν οι σηματοδότες στις πόλεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται, να μη λειτουργούν σχολεία, νοσοκομεία, κλπ., είναι προϊόν της απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το 1996 οι κυβερνητικές αρχές παρέδωσαν τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην ασύδοτη κερδοσκοπική δράση του μεγάλου κεφαλαίου. Τότε, μέχρι και πρόσφατα, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Καλιφόρνια, αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς θιασώτες της «ελεύθερης οικονομίας». Οι περισσότεροι σήμερα - προς τιμήν τους - σωπαίνουν. Αλλοι όμως, με δικολαβικά επιχειρήματα επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Παράδειγμα ήταν και για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο τώρα, φαίνεται πως διατηρεί τις επιφυλάξεις της, μόνο σε φραστικό επίπεδο, διότι ασκούμε πολιτική που μας οδεύει προς τα εκεί.

Μονά - ζυγά δικά τους

Η απελευθέρωση της αγοράς στην Καλιφόρνια, βασίστηκε στο ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγή στους ιδιώτες. Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Καλιφόρνιας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, η «Pacific Gas & Electric» (PG&E) και «Southern California Edison» (SoCalEdison), προχώρησαν σε ληστρική εκμετάλλευση των σταθμών που είχαν εξαγοράσει, αλλά ταυτοχρόνως, παρά την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, δεν προχώρησαν σε επενδύσεις για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης σε ενέργεια (υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός στην Καλιφόρνια σημειώνει μια αύξηση των 600 περίπου χιλιάδων). Σήμερα, κυρίως οι δύο εταιρίες που αναφέρουμε, ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, απαιτώντας την κρατική χρηματοδότηση, ειδάλλως απειλούν ότι θα κηρύξουν πτώχευση!

Το ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στην ηλεκτροδότηση δεν είναι εξ ολοκλήρου ψέμα. Σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι οι εν λόγω εταιρίες - κολοσσοί διεκδικούν την κατακόρυφη αύξηση των λιανικών τιμών, δηλαδή στα οικιακά τιμολόγια, οι οποίες με νόμο παραμένουν θα παραμείνουν αμετάβλητες μέχρι το 2002. Ο νόμος αυτός υπαγορεύτηκε από τις ίδιες τις εταιρίες το 1998, όταν διαφαινόταν - λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου - ότι ο λιανικές τιμές θα υποχωρούσαν και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχαναν κέρδη. Ομως ο νόμος δεν μπορούσε να προβλέψει ότι οι τιμές δε μεταβάλλονται μόνο προς τα κάτω, αλλά και προς τα πάνω. Ακολούθησε η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τα υπερκέρδη δεν είναι τα αναμενόμενα, και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εκβιάζουν, προκειμένου να εκτιναχτούν οι τιμές στα ύψη με τη μειωμένη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Και πάλι κερδίζουν

Αυτές οι εταιρίες - κολοσσοί, αφού - μέχρι τώρα -συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν (τουλάχιστον μέχρι το 2002) να κερδίσουν όσα θα ήθελαν, μετέφεραν το κερδοσκοπικό τους παιχνίδι αλλού. Σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες της αγοράς της Καλιφόρνιας, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής του Συστήματος είναι υποχρεωμένος να πληρώνει στην οποιαδήποτε τιμή για να διατηρήσει το σύστημα σε λειτουργία. Εκμεταλλευόμενοι αυτό, οι ιδιώτες έκριναν ότι θα ισοσκέλιζαν τα κέρδη τους, αλλά και ταυτόχρονα θα κέρδιζαν τις εντυπώσεις, με το να αποσύρουν τις μονάδες τους από την κύρια αγορά των δημοπρασιών, προσφέροντας λιγοστές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στη δευτερεύουσα αγορά των υπηρεσιών του Διαχειριστή του Συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι να παράγουν μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, να βρίσκεται η πολιτεία υπό μόνιμο «μπλακ άουτ» και ταυτόχρονα να απειλούν ότι θα κηρύξουν πτώχευση, απαιτώντας γενναίες χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να ενδώσει η κυβερνητική αρχή. Ετσι και μηδαμινές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρουν και τεράστια κέρδη αποκομίζουν! Ετσι λειτουργεί το μεγάλο κεφάλαιο...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org