Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απεργούν στις 5 και 6 Μάρτη οι Πανεπιστημιακοί

Ζητούν ουσιαστική ενίσχυση της χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης και μισθολογική αναβάθμιση

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρά στις 5 και 6 Μάρτη το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων της χώρας, ζητώντας αύξηση των δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση, ουσιαστική χρηματοδότηση της έρευνας και αύξηση των αποδοχών του προσωπικού των ΑΕΙ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) ΑΕΙ σε σχετική ανακοίνωσή της διαπιστώνει ότι «τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της συνεχούς σχετικής, αλλά και απόλυτης μείωσης των κρατικών δαπανών για την ανώτατη παιδεία και της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Πολιτεία για να μεταστραφεί η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα της χώρας σε αναζήτηση πόρων από "επιχειρηματικές" ή άλλου είδους δραστηριότητες». Η ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει ότι με διάφορους τρόπους περικόπτονται τα κονδύλια για τις λειτουργικές ανάγκες και την έρευνα, ενώ διάφορες κατηγορίες πανεπιστημιακών εξωθούνται στην εξωπανεπιστημιακή απασχόληση που θεσμοθετήθηκε με το νόμο για την υπηρεσιακή κατάσταση των μελών ΔΕΠ. «Συστατικό στοιχείο αυτού του γεγονότος αποτελεί η απαξίωση των αποδοχών των πανεπιστημιακών, αλλά και οι εξευτελιστικές για τον κλάδο συντάξεις, που αποτελούν το 42% των αποδοχών των εν ενεργεία μελών», σημειώνει. «Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των εισαγομένων φοιτητών, χωρίς βελτίωση της υποδομής και αύξηση του προσωπικού, ή ιδρύονται νέα Τμήματα χωρίς προσωπικό».

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά την ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που να διασφαλίζει ουσιαστική βελτίωση της υποδομής και αύξηση του προσωπικού, τόσο στα παλιά, όσο και στα νέα Τμήματα. Την ουσιαστική χρηματοδότηση της έρευνας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος ΔΕΠ να την πραγματοποιεί αυτοτελώς και ανεξάρτητα. Ζητά παράλληλα τη βελτίωση της μισθολογικής κατάστασης των μελών ΔΕΠ και την ουσιαστική αύξηση των αποδοχών των μελών ΕΔΠ (Βοηθοί, Επιστημονικοί Συνεργάτες).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ