Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προσχηματικός διάλογος αντιμετώπισης των αντιδράσεων

Κύκλος επαφών ξεκινάει σήμερα για την προώθηση της απάτης της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ

Οι σπουδαστές έχουν κατανοήσει τι προοιωνίζεται η λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ από την κυβέρνηση
Οι σπουδαστές έχουν κατανοήσει τι προοιωνίζεται η λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ από την κυβέρνηση
Το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του προσχηματικού διαλόγου που εξήγγειλε με τους εμπλεκόμενους φορείς, συναντάται σήμερα με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ. Με γνωστή τη μέχρι τώρα τακτική του, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους την «αναγκαιότητα» των ρυθμίσεων που επιχειρεί να προωθήσει μέσα από το νομοσχέδιο που γίνεται «στο όνομα της σύγκλισης με τα όσα ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ». Ετσι, έχει ήδη προεξοφληθεί ότι είναι «επιλυμένα» τα ζητήματα των πτυχίων, των επαγγελματικών δικαιωμάτων και του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Αρα, ο διάλογος, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δεν μπορεί να τροποποιήσει τα βασικά. Και μπαίνει το ερώτημα, αφού όλα έχουν επιλυθεί, τότε για ποιο λόγο γίνεται;

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα, που επινόησε διάφορα ιδεολογήματα, όπως «μιλούμε για "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ και όχι για "πανεπιστημιοποίησή" τους», προσπαθώντας να κρύψει τη συνολική λογική υποβάθμιση των πτυχίων ΤΕΙ και ΑΕΙ, όπως υπαγορεύει η «Διακήρυξη της Μπολόνιας», που έχει υπογράψει και δεσμευτεί η κυβέρνηση. Με αυτή τη Διακήρυξη, που αποτελεί το όραμα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην εκπαίδευση, επιχειρείται μια συρρίκνωση της ουσιαστικής ανώτατης εκπαίδευσης με υποβαθμισμένες προπτυχιακές σπουδές για την πλειοψηφία των αποφοίτων και μετατόπιση της πραγματικής επιστημονικής γνώσης σε μια μικρή ελίτ, που θα προχωράει σε μεταπτυχιακά με αυστηρές επιλεκτικές διαδικασίες και υψηλά δίδακτρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση της πρόσφατης συνόδου τους, «υποβαθμίζει δραματικά το θεσμό, το κύρος και την ουσία της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, με παράλληλη συρρίκνωση του εύρους του πεδίου εκπαίδευσης και έρευνας των Πανεπιστημίων» και ζητούν την απόσυρσή του. Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας «χαιρετίζουν» το εγχείρημα και ζητούν διάλογο για τα πτυχία, τη νομική διατύπωση που εντάσσει τα ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση, τη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των ΤΕΙ σε μεταπτυχιακά και οργάνωσης μεταπτυχιακών από τα ΤΕΙ, επαγγελματική διασφάλιση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και «τη διατύπωση ενιαίων αρχών αξιολόγησης του έργου των ΑΕΙ και των ΤΕΙ».

Στο μεταξύ και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ προειδοποιεί με αποχή διαρκείας από το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο, ξεκινώντας από την Τρίτη 20 Φλεβάρη, αν το υπουργείο Παιδείας δεν υιοθετήσει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για τη συνέχεια των ιδρυμάτων, το σεβασμό προς τους διδάσκοντες και τη διατήρηση της αυτοδιοίκησης των ΤΕΙ. Η εξέλιξη των κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχει η Ομοσπονδία με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια μέρα, ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί και με το ΚΣ της ΕΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ