Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ενοχλημένο από τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών

Ενα διευρυμένο αγωνιστικό πλαίσιο προτείνει το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών

Από την τελευταία κινητοποίηση των πανεπιστημιακών

ICON

Από την τελευταία κινητοποίηση των πανεπιστημιακών
Να δώσει τέλος στις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών προσπάθησε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου και γι' αυτό το σκοπό συναντήθηκε με τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθήνας, Γ. Μπαμπινιώτη, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θ. Ξανθόπουλο και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Παπαδόπουλο, οι οποίοι έχουν οριστεί από τη Σύνοδο των πρυτάνεων ως επιτροπή για το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό θέμα των πανεπιστημιακών. Ο υπουργός προσπάθησε να εμφανίσει ότι η κυβέρνηση «έχει ευαισθησία και δίνει προσοχή στα ζητήματα και τα αιτήματα των πανεπιστημιακών», μίλησε για χρηματοδότηση της έρευνας μέσω του ΕΠΕΑΕΚ (ευρωκατευθυνόμενη έρευνα, δηλαδή) και άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει θετική ρύθμιση σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες των πανεπιστημιακών, τη στιγμή που τέτοια ρύθμιση υπήρχε στο νομοσχέδιο για τον ΟΣΚ, αλλά τελικά αφαιρέθηκε.

Σήμερα, ο υπουργός έχει ζητήσει να συναντήσει τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), ωστόσο οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για όλο το μήνα. Συγκεκριμένα, κλειστά συνεχίζουν να παραμένουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΔΕΠ, τα πανεπιστήμια: Πειραιά, Πάτρας, Πάντειο, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Γεωπονικό, ΕΜΠ, Ιωαννίνων, Ιόνιο, οι περισσότερες σχολές των Πανεπιστημίων Αθήνας και Κρήτης.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παραδόσεις κι υπάρχει κίνδυνος για το εξάμηνο, η Σύγκλητος που συνεδρίασε χτες αποφάσισε να κάνει παραίνεση στο Σύλλογο ΔΕΠ που συνεδριάζει την Τρίτη να μεριμνήσει, ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

Αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο

Την ανάγκη διεύρυνσης του διεκδικητικού πλαισίου των πανεπιστημιακών τονίζει ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πάτρας (όπως και άλλοι σύλλογοι που ασκούν κριτική στους χειρισμούς της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ), που έχει αποφασίσει ταυτόχρονα τη συμμετοχή του στην πανδημοσιοϋπαλληλική - πανεργατική απεργία της 18 Ιούνη. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος ΔΕΠ Πάτρας διεκδικεί:

«1) Να αυξηθεί ουσιαστικά το σύνολο των αποδοχών και των συντάξεων του ΔΕΠ, να ενσωματωθούν όλα τα δραχμικά επιδόματα στο βασικό μισθό και να αρθούν οι μισθολογικές αδικίες σε βάρος των μελών του ΕΔΠ, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση όλων των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια. Να κατοχυρωθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο και να καταργηθεί ο νόμος για την ίδρυση επιχειρήσεων από μέλη ΔΕΠ.

2) Να καθιερωθεί ο θεσμός της συλλογικής διαπραγμάτευσης που θα υπογράφεται κάθε χρόνο.

3) Να επιχορηγηθεί ειδικά η πανεπιστημιακή έρευνα από το κράτος σε όλες τις επιστημονικές περιοχές και για όλα τα μέλη ΔΕΠ.

4) Να στηριχτεί ουσιαστικά η δημόσια δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών, ώστε να μπορούν τα Πανεπιστήμια να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και να αρθούν τα μέτρα που συμβάλλουν στην επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων. Να στηριχτεί και ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Ανώτατης Παιδείας με τη διάθεση κρατικών πόρων. Να ενταχθούν άμεσα όλα τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ για τα ΑΕΙ (ΕΠΕΑΕΚ) στον προϋπολογισμό των Πανεπιστημίων, χωρίς τους όρους της ΕΕ.

5) Να προκηρυχτούν άμεσα θέσεις ΔΕΠ για την κάλυψη όλων των αναγκών και να περιοριστούν αντίστοιχα οι θέσεις των συμβασιούχων διδασκόντων του ΠΔ 407/80.

6) Να παγώσει κάθε ενέργεια προσαρμογής στη διακήρυξη της Μπολώνια.

7) Να καταργηθεί κάθε νόμος που εμποδίζει την πλήρη διαφάνεια στις δραστηριότητες των πανεπιστημιακών, οι οποίες σχετίζονται με την ακαδημαϊκή τους ιδιότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ