Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτος στόχος το φτήνεμα της εργατικής δύναμης

Φωτιά και λάβρα για εργαζόμενους και ανέργους οι κατευθύνσεις για την «ανταγωνιστικότητα» που αποφάσισε η Σύνοδος

Νέο σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και γενίκευση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, προκειμένου να μειωθεί δραστικά η τιμή της εργατικής δύναμης και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, προαναγγέλλουν οι ηγέτες της ΕΕ, στη δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα χτες στις Βρυξέλλες.

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας και με επιχειρήματα ολόιδια με αυτά που στην Ελλάδα προωθούνται τώρα τα βάρβαρα μέτρα ενάντια σε μισθούς και συμβάσεις, οι «27» ζητούν επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και του «Συμφώνου για το ευρώ», επισημαίνοντας ότι στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (1-2 Μάρτη) θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα κράτη - μέλη.

«Τόνωση της απασχόλησης, ιδίως για τους νέους, σημαίνει μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας και αντιμετώπιση του κόστους εργασίας σε σχέση με την παραγωγικότητα», τονίζεται χαρακτηριστικά στη δήλωση των «27», επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι το βασικό ζήτημα για τα κράτη - μέλη, τα οποία πρέπει να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων». Η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, που σημαίνει εξατομίκευση των όρων αμοιβής, με κατάργηση επί της ουσίας των συλλογικών συμβάσεων, βρίσκεται στην προμετωπίδα των αντιδραστικών ανατροπών σε Ελλάδα και ΕΕ, όπως και η καλύτερη προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων στις ανάγκες των μονοπωλίων.

Σημειώνεται ακόμα ότι κάθε κράτος - μέλος θα καθορίζει στο πλαίσιο των λεγόμενων «εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων» τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει για τα παραπάνω ζητήματα, που υπόκεινται σε αυξημένη παρακολούθηση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξάμηνου, δηλαδή της «οικονομικής διακυβέρνησης».

Επίσης, οι «27» δεσμεύονται για μέτρα που οδηγούν στη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» της εργασίας, όπως η μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο και η μείωση του «κατακερματισμού της αγοράς εργασίας», στο όνομα της «προσφοράς ευκαιριών για εργασία» στους νέους ανθρώπους. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας στους νέους, προωθούνται και μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα, όπως το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στο όνομα της «πρώτης επαγγελματικής εμπειρίας», η γενίκευση της μαθητείας και της συγκαλυμμένης μαύρης εργασίας μέσω της πρακτικής άσκησης, η μεγαλύτερη εμπλοκή των «κοινωνικών εταίρων» στα προγράμματα κατάρτισης.

Επίσης, αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για ταχύτερη απελευθέρωση κλάδων της οικονομίας, «με την άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών στις επαγγελματικές υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο», που θα σημάνει αύξηση της ανεργίας από τους αυτοαπασχολούμενους που εκτοπίζονται από τα μονοπώλια, αλλά και ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για την οικονομία και διεργασίες σε ανοιχτά μέτωπα(2015-11-21 00:00:00.0)
Ποια αντιμετώπιση της ανεργίας;(2014-12-20 00:00:00.0)
Αδιάκοπη θύελλα σε βάρος των λαών(2009-09-19 00:00:00.0)
«Στο απόσπασμα» τα δικαιώματα των λαών(2009-03-22 00:00:00.0)
Θα βρείτε μπροστά σας τους Ευρωπαίους εργαζόμενους(2000-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ