Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υποκρισία

Σύσσωμα τα αστικά κόμματα και ο Τύπος τους, έτρεξαν να αποκηρύξουν σαν προσβολή στην «εθνική αξιοπρέπεια» την πρόταση που «έπεσε» στο Γιούρογκρουπ για διορισμό επιτρόπου από την ΕΕ, που θα αναλάβει την εποπτεία του προϋπολογισμού, προκειμένου η εφαρμογή του να μην αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Οι αντιδράσεις είναι υποκριτικές και στόχο έχουν να θολώσουν τη συμφωνία όλων, όχι μόνο με τα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται με πρόσχημα τη «δημοσιονομική σταθερότητα», αλλά και στη διαδικασία με την οποία μεθοδεύεται ο εκβιασμός και το τσάκισμα του λαού.

Αυτό που θέλουν να κρύψουν οι αστοί πίσω από τις ψευτοπατριωτικές κορόνες τους, είναι ότι στο όνομα των συμφερόντων τους και προκειμένου να πτωχεύσει ο λαός, έχουν ήδη εγκρίνει την αυξημένη εποπτεία στα δημοσιονομικά όλων των χωρών - μελών της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας, στηρίζοντας την «οικονομική διακυβέρνηση» και το νέο ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας. Η διαφορά είναι ότι, εξαιτίας της ανισομετρίας στην καπιταλιστική ΕΕ, για χώρες που βρίσκονται χαμηλότερα στην πυραμίδα, η «εποπτεία» αυτή φαντάζει σαν «κηδεμονία», ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ενδοκαπιταλιστική ρύθμιση, που απαντά στα γενικά συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.

Το ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκέμβρη και οριστικοποιήθηκε στη χτεσινή Σύνοδο, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: «Οι προϋπολογισμοί των γενικών κυβερνήσεων θα είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί (...) ο συγκεκριμένος κανόνας θα περιληφθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών σε συνταγματικό ή ισοδύναμο επίπεδο (...) Τα κράτη - μέλη που υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα υποβάλλουν στην Επιτροπή και το Συμβούλιο προς έγκριση πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (...) παρακολούθηση και αξιολόγηση από την Κομισιόν των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας. Οταν η Κομισιόν εντοπίζει ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα ζητά αναθεώρηση του προσχεδίου προϋπολογισμού».

Ολα τα παραπάνω, έχουν την έγκριση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και της Μπακογιάννη, που βλέπουν την «οικονομική διακυβέρνηση» σαν εργαλείο για την παραπέρα «πολιτική ενοποίηση» της ΕΕ, προκειμένου αυτή να γίνει πιο επιθετική ενάντια στους εργαζόμενους. Επί της ουσίας, η πρόταση που τέθηκε στο Γιούρογκρουπ και άλλες παρόμοιες, αποτελούν εξειδίκευση στην πράξη όσων συμφώνησαν τα κράτη - μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, για την αυξημένη εποπτεία στα δημοσιονομικά τους από την Κομισιόν. Αρα, υποκριτικές και προκλητικές για το λαό οι αντιδράσεις των αστικών κομμάτων, που θέλουν να τον κάνουν να πιστέψει ότι υπάρχουν δήθεν «κόκκινες γραμμές» στα όσα διαβουλεύονται με την τρόικα, σαν προϋπόθεση για τα δάνεια. Μόνη «κόκκινη γραμμή» τους είναι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για τα οποία τσακίζουν τους εργάτες και το λαό. Πραγματικός πατριωτισμός, είναι η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας τους. Για να πτωχεύσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ