Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΝΑ
Πολλές περιοχές χωρίς νερό για πέντε μέρες

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες το ΚΚΕ, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος

Επί πέντε ολόκληρες μέρες πολλές περιοχές της Αίγινας ήταν χωρίς νερό και άλλες είχαν συνεχείς διακοπές. Αιτία η διακοπή της μεταφοράς από τον υδρομεταφορέα που πηγαίνει με υδροφόρες νερό στο νησί καθώς ο δήμος του οφείλει χρήματα. Για το πρόβλημα κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση για την επίλυσή του χωρίς να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι.

Χτες, η υδροδότηση αποκαταστάθηκε, αλλά «το πρόβλημα δεν λύνεται αν δεν γίνει ο υποθαλάσσιος αγωγός σύνδεσης του νησιού με την ΕΥΔΑΠ», τόνισε στον «Ρ» ο Στέλιος Κοττάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αίγινας. Οπως εξήγησε, το πρόβλημα αυτό βασανίζει εδώ και 25 χρόνια τους κατοίκους, αλλά ενώ έχουν γίνει μελέτες και έχουν δοθεί υποσχέσεις από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Μάλιστα, επειδή μόνο με την υδρομεταφορά δεν καλύπτονται οι ανάγκες, στην περιοχή γίνονται και γεωτρήσεις. Το νερό αυτό όμως είναι υφάλμυρο και καθώς αναμειγνύεται με το νερό που μεταφέρεται, οι κάτοικοι αναγκάζονται να πίνουν νερό εμφιαλωμένο. Ετσι, και πληρώνουν για το νερό στο δήμο και αγοράζουν εμφιαλωμένο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται και αυξήσεις. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήδη έχει διοργανώσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κάλεσε το δήμο να συγκαλέσει λαϊκή συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών Πειραιά ώστε να πάρουν θέση στο θέμα και σήμερα θα θέσει το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ

«Το ζήτημα του νερού είναι διαχρονικό, γιατί οι κυβερνήσεις ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να δώσουν καμία ουσιαστική λύση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται και να οξύνεται. Μάλιστα, τα τιμολόγια ύδρευσης στην Αίγινα είναι κατά πολύ αυξημένα σε σχέση με αυτά του Λεκανοπεδίου που φτάνουν το ποσοστό αύξησης μέχρι 300%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιωτικές εταιρείες που τροφοδοτούν το νησί, αγοράζουν από την ΕΥΔΑΠ το κυβικό με 0,45 λεπτά και το πωλούν στο Δήμο με 1,91 ευρώ, δηλαδή αύξηση 422%. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης για την κερδοφορία του ιδιώτη».

Αυτό επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που υπογράφει η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου και απευθύνει στους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Ερωτώνται:

  • Τι μέτρα θα λάβουν για να αποκατασταθεί η διακοπή νερού, να χρηματοδοτηθεί ο δήμος ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί ξανά το ίδιο περιστατικό και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για τις μέρες διακοπής και στέρησης του νερού παρόλο που είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς ύδρευσης.
  • Τι μέτρα θα παρθούν ενάντια στις δύο εταιρείες τροφοδοσίας που διέκοψαν την παροχή νερού ξαφνικά, αυθαίρετα και χωρίς προειδοποίηση.
  • Με δεδομένο ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οριστική λύση της υδροδότησης της Αίγινας με καλής ποιότητας νερό, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και με τιμολόγιο ίδιο με αυτό του Λεκανοπεδίου.
  • Ποια άμεσα μέτρα θα παρθούν ώστε, μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι με νέες ανατιμήσεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ